Chocola

PMS excuus kan weg: chocola is gezond!

Een vaak geroepen opmerking: ‘Chocolade is een bom van calorieën en vetten dus mee stoppen!’

Daarmee de helft van het vrouwvolk gelijk in dilemma: wat is er nu lekkerder dan chocola? Juist: weinig! Vooral voor en tijdens die bewuste rampdagen van de maand, hebben veel vrouwen een grote(re) behoefte tot het eten van chocola en dan is het ‘niet mogen’ eten enkel nog maar méér reden voor verlangens richting die zondige lekkernij. Toch is de titel echt waar: we hebben (als vrouw) geen PMS excuus meer nodig voor het eten van chocola. Het is zelfs gezond!

Chocola

Als ik je nu het goede nieuws kan vertellen dat je helemaal niet hoeft te stoppen met het eten van chocola? Dat er veel goede redenen zijn te vinden in onderbouwde studies waarom je juist wel door moet gaan met genieten van deze lekkernij? Juist ook buiten de PMS dagen om!

Deze chocolade liefhebster dook uit persoonlijke chocolade behoeftes in de research rol 😉 De feiten die ik tegenkwam in onderzoeken en (actuele) nieuwsberichten uit binnen- en buitenland ga ik vandaag met je delen.

Chocolade verhoogt de intelligentie

Uit een zeer lang lopende studie van dr. P. Peeke (werkzaam als medische wetenschapper bij New York Times) blijkt dat het eten van chocola de cognitieve functies in je hersenen verbetert en deze ook beter blijven op latere leeftijd wanneer je chocola blijft eten. Deze gegevens heeft dr. P. Peeke afgeleid uit een zeer langlopend onderzoek, uit wat mensen eten in relatie met wat het doet met het hart. Bij die studie hielden mensen bij wat ze aten en maakten ze geregeld testen waaronder ook af en toe intelligentietesten.

Uit alle verzamelde gegevens is naar voren gekomen dat mensen die regelmatig chocola eten die testen beter doen. Ook als de leeftijd stijgt en normaal gesproken de prestaties afnemen, bleef bij mensen die geregeld chocola eten, dit niveau veel meer op peil. Met andere woorden: chocola eten helpt je intelligentie toenemen en op peil houden!

Vermindering van stress, een fijner gevoel en ook nog meer energie!

Goed nieuws voor deze stresskip! In het volgende Zwitserse onderzoek vond ik bewijzen. Er is gebleken dat het dagelijks eten van donkere chocolade de aanmaak van stresshormonen vermindert.

Onderzoekers concludeerden dat het eten van een kleine donkere chocoladereep elke dag, twee weken lang heel duidelijk een positief afnemend effect heeft op het stress hormoon cortisol.

Daarnaast geeft het eten van chocola een gevoel van tevredenheid en rust bij volwassen, aldus in een Australische onderzoek(de cacaopolynolen die in de chocola zitten blijken hiervoor verantwoordelijk) De onderzoekers hebben testpersonen wel of geen cacaopolyfenolen laten nuttigen. Het ging om de cacaopolyfenolen die in 3 doseringen in dranken werden toegevoegd bij testpersonen op middelbare leeftijd. Ze wisten niet of ze de stof dronken of niet, want er waren ook dranken zonder enige stof in het onderzoek toegevoegd. (placebo’s).

Als je dan ook hier nog leest dat het eten van donkere chocola oudere mensen daadwerkelijk een toename geeft van energie, dan word ik erg enthousiast. Het schijnt de inspanningscapaciteit en de mitochondriale functie(mitochondriën zijn de energiecentrales van onze cellen) bij oudere volwassenen te verbeteren. Nu ben ik nog niet oud, maar alvast vooruit gedacht, neem ik nog een hapje. 😉

Medisch gezien is chocola goed voor je hart en zelf het behouden van gewicht!

Het laatste lijkt me maar moeilijk te geloven, maar het is nu eenmaal onderzocht. Denk dat het vooral aan de hoeveelheden ligt dat deze dame niet op gewicht is gebleven, grinnik…. Toch blijkt dat mensen die regelmatig chocola eten veelal een lager BMI hebben dan mensen zonder die chocola toevoeging aan hun eetpatroon. Bizar hè! Toch is het onderzoek van de Universiteit van San Diego eruit: er schijnt echt een verband te zijn tussen chocola eten en een lager BMI. Misschien is het beter om heel weinig continu te eten dan af en toe heel veel. Het zit hem immers altijd in de details. Meer weten, lees het hier.

Ook blijkt donkere chocola je bloeddruk positief te beïnvloeden en deze te verlagen, waarmee je een risico op hart- en vaatziekten wegneemt. En er zit zelfs nog een stof in chocola, genaamd HDL, die de goede cholesterol verhoogd in het bloed.

Als je het bovenstaande zo leest kan je jezelf vanaf vandaag dagelijks een klein beetje chocola gaan gunnen en je in ieder geval niet meer schuldig voelen, als je elke avond jezelf trakteert op 1 of 2 bonbons. Uiteraard dan liefst pure chocola zonder andere toevoegingen, dus die bonbon is dan toch weer minder goed dan het pure werk. Maar met geen puur voor handen zou ik gewoon gaan voor die bonbon, al is het maar uit het oogpunt dat je er intens van zal genieten en het goed is voor je gevoel.

En? Ga jij nu weer dagelijks genieten van een klein beetje zondig lekkere chocola en heus ook wel eens een wat ongezondere variant… of blijf je er netjes vanaf?

Gebruikte bronnen: de bronnen gebruikt in dit artikel zijn bij de onderdelen van de tekst, waar ze betrekking op hebben vermeld met een link naar de originele studie.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten