Omschakelen van school- naar vakantieritme

snowmen-160883_640

De maandag, na het eerste kerstvakantie weekend

Vakantie kan ik het niet echt noemen. Patrick moet nog werken, maar de kinderen zijn vrij. Af en toe voelt het net of ik dubbele diensten draai. Naast mijn werk, heb ik nu de kinderen hele dagen thuis.

Dat betekent nog meer schakelen tussen werk, huishouden en kinderen. Zo zit er nu een was in de machine en zitten de kinderen in de huiskamer, waar ik zit te werken, heerlijk met hun Lego te spelen. Af en toe gaan de gesprekken en de blokken zo hard, dat ik mezelf niet eens kan concentreren. De kinderen hebben vakantie en logisch dat ze dan gaan spelen. Dus leg ik me er bij neer. Liever zo, dan dat ze heel de vakantie achter een schermpje verscholen zitten.

De avonden zonder kinderen zijn hier normaal al vrij kort. In de vakantie, is dat natuurlijk nog korter, want de kinderen blijven langer wakker. Ze willen dan graag iets gezelligs doen en wij proberen ons zo goed mogelijk aan te passen, aan de wensen van de kinderen, waar het gaat om met z’n allen iets leuks te doen. Enkel houdt dat voor mij wel in, dat ik overdag mijn werk klaar wil hebben, zodat ik me ’s avonds ook bij de rest van de bende kan voegen.

Deze blog schrijf ik dan, ook terwijl de afwas nog op het aanrecht staat, de groenbak nog gevuld moet worden én in de wetenschap, dat we vanavond weer iets gezelligs gaan doen. Ja, ik hoor je al denken: Waarom laat ze de kinderen niet helpen? Simpel, de kinderen zijn nu even in de omschakeling van school naar vakantie. Ik weet dat mijn kinderen, dan iets minder van elkaar kunnen hebben, omdat ze nu meer met elkaar te maken hebben, dan op een schooldag. Als ik nu zeg, dat ze de afwas moeten doen, is het binnen 5 minuten oorlog en dan kies ik nu voor rammelende legoblokken, als je het niet erg vindt. De afwas staat er straks ook nog, na mijn werk en dan kan ik het geduld opbrengen om een discussie (die zeker gaat komen) aan te gaan, zodat ze de afwas doen. En sta ik ook paraat, om een eventuele discussie onderling op een goede manier te begeleiden.

Vanaf morgen weten ze weer, hoe het is om vakantie te hebben en zijn ze rustiger en gaan ze makkelijker mee in mijn ritme.

Serious Request bezoeken in Heerlen

Aangezien we ook een heel druk weekend hadden, verwacht ik vandaag  niet al te veel van ze.

Zo zijn we zaterdag op familiebezoeken geweest, want er was een verjaardag waar we heen moesten. Aangezien wij 100 km bij onze familie vandaan wonen, proberen we meestal zoveel mogelijk bezoeken op zo’n dag te plannen. Het was die avond, dus ook vrij laat, voordat we in bed lagen, met de wetenschap dat om 6 uur de wekker weer af zou gaan op.

3FM_SR15_Twitter_Profielfoto

Ja, 6 uur, op een zondagochtend. Er stond een ochtend Serious Request  op het programma. Twee van ons kunnen niet goed tegen grote druktes, dus besloten we om vroeg op te staan, zodat we de drukte voor waren. Om 8 uur stonden op het plein in Heerlen en hebben we genoten van de gezichten van de kinderen. Het glazen hui,s kijken ze elk jaar op tv, maar nu in het echt. Dat is toch een hele nieuwe beleving. En toen mochten ze ook nog met Giel op de foto! Weer een geslaagde ochtend.

’s Middags hebben we de kerstboom opgezet, boodschappen gedaan en alle spullen samen weer opgeruimd. Tijdens het avondeten werd er natuurlijk volop gekletst over de dag en iedereen vond het de moeite waard, om zo vroeg uit bed te komen om dit allemaal mee te mogen maken. Die avond hebben we bij kaarslicht en met wat chips op schoot een film gekeken. Wat een topdag!

Maar vandaag (maandag) dus even een beetje rust voor de kinderen en weer wat werken voor mama, zodat we vanavond weer tijd voor elkaar hebben en iets leuks kunnen doen.

Hebben jouw kinderen ook even tijd nodig, om de omschakeling te maken tussen school en vakantie?

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten