Help! De Sinterklaas tijd komt er weer aan!

Nog maar net naar school en ja hoor die ‘krengen’ liggen alweer in de schappen!

De eerste tekenen van Sinterklaas en zijn gevolg, die weer richting ons land gaat komen zijn er al. De discussie rondom zijn verschijning en hoe dat in deze moderne tijd behoort te gaan zijn alweer opgestart. En de kinderen? Die worden weer maanden lang meegenomen in deze eeuwenoude traditie. De vraag is echter of dat allemaal wel zo leuk is voor alle kinderen!? 

de Sinterklaas tijd

Wordt de sinterklaas tijd weer een ramp dit jaar?

De duimen draaien hier in Huize Onlybyme dat het dit jaar anders zal zijn. Dat mijn dametje nu oud genoeg is (tegen december bijna 6 jaar) om er enkel van te kunnen genieten zonder alle bijkomende stress. Al 2 jaren is het grote kinderfeest hier in huize Onlybyme maandenlang het doorstaan van vele nachtmerries en spanningen. Een uitputtende periode voor het hele gezin.

Gevoelige kinderen worden zo met hun fantasie meegenomen dat het geheel bij elkaar allemaal veel te heftig is om te behappen. Er aan ontkomen kan je niet, want iedereen doet mee. Het Sinterklaas journaal wordt op school gekeken en gevolgd. Je ‘moet’ als ouder gewoonweg meedoen, anders is je kind nog meer in de war. Vorig jaar schreef ik er een pittige blogs over getiteld: Enkele reis Spanje! waarin werd beschreven hoe mijn dametje de Sint op school had ervaren en alles eromheen en daarnaast Het Grote Geheim, waarin de magie van Sinterklaas werd verbroken.

Het feest was vroeger leuker! Minder commercieel!

Toen wij zelf kind waren was het heus ook een spannende tijd. Werden we gewaarschuwd dat we lief dienden te zijn want anders kreeg je geen cadeautjes. Toch was het destijds anders. Minder commercieel. Geen druk vanuit de media, ieder gezin kon zelf bepalen in welke mate je kinderen iets meekregen. De scholen gaven er aandacht aan, maar niet op de wijze van tegenwoordig. We maakten knutselwerkjes en zongen de nu ‘not done’ versies van de sinterklaasliedjes zonder ook maar enig besef dat de teksten door sommigen als racistisch zouden worden opgepakt. Kinderen denken niet zo, die denken aan een leuk iets wat komen gaat.

Het snoepgoed lag veel later in de winkels, de periode van stress rondom de goedheiligman was veel kleinschaliger en vooral korter. Pas op het moment dat de man voet aan wal zette met zijn Pieten was het een paar weken spannend en daar bleef het bij. Tegenwoordig is er de media en commercie die alles in het werk stellen er zo veel mogelijk geld uit te halen. Kinderen krijgen dat allemaal mee, maken al maanden van te voren verlanglijstjes, zien de pepernoten veel te snel liggen in de winkels en kijken heel het jaar door Sinterklaasfilmpjes via Youtube en andere moderne mogelijkheden. Echt tegenhouden kan je het niet. De wereld verandert en gaat steeds sneller, maar soms maak ik me wel eens zorgen over hoe het verandert. Ik ben zeker van vooruitgang en ontwikkeling, enkel kinderen zo’n lange periode onder onder voor hen grote spanning laten leven is in mijn ogen geen positieve verandering. Zeker gevoelige kinderen hebben daar extreem veel last van, hier ervaar ik dat al jaren thuis.

Gevoelige fantasierijke kinderen geloven extreem!

Mijn dametje is erg gevoelig en zeer fantasierijk. Geen handige combinatie met deze maanden die gaan komen. Hoewel ze ouder wordt en soms heel logisch en inhoudelijk kan beredeneren, is de fantasie nooit ver weg en bestaat ‘Klaas Vaak’ echt, want die komt elke avond zand strooien in haar ogen, die ze ook ‘echt’ voelt. Dat het een sprookje is net als Roodkapje gelooft ze best, want sprookjes lopen altijd goed af en Klaas Vaak brengt haar ook altijd in slaap. Kleuterlogica. 😉

De films van Sinterklaas zijn groot favoriet (het hele jaar door, soms tot ongenoegen na Bennie Stout voor de zoveelste maal te mogen meebeleven als mama), deze zijn immers gespeeld door mensen die doen alsof ze Sinterklaas en zwarte Piet zijn en dat is niet echt.

Benader het geheel als een feestje!

De Sint zelf die naar Nederland komt elk jaar met heel veel zwarte Pieten dat is heel anders. Het wordt immers op het Sinterklaas Journaal verteld en het Journaal vertelt altijd de waarheid!

Hoe bedoel je je kind onder druk zetten met spanning? Hoewel tegenwoordig er geen nadruk meer wordt gelegd op stout gedrag en ‘met de zak mee naar Spanje’, blijft het een heel spannende tijd voor veel kleine kinderen, met menige nachtelijk droom als gevolg. Het geheel in het positieve benadrukken kan helpen. Bespreek duidelijk dat Sinterklaas er is voor alle kinderen en alle kinderen heus wel eens stoute dingen doen en de Sint alle kinderen cadeautjes geeft. Het is een feestje en feestjes zijn leuk. Probeer waar mogelijk de druk van de ketel af te halen.

Kan je er iets aan doen om deze tijd vooral leuk te maken?

Ja! Laat alles wat stress veroorzaakt weg bij je kind, voor zover mogelijk. Heeft je kind nachtmerries, vraag door waar ze over gaan en haal de angels eruit. Mocht dit alles niet genoeg helpen, laat je kind dan merken dat Sinterklaas enkel leuke dingen heeft door deze te benadrukken. Haal de enge elementen weg en dwing onder geen voorwaarde je kind iets te doen wat ze (nog) niet durft!

Vertel ze eventueel het grote geheim dat alle kinderen cadeautjes krijgen en het niet uitmaakt als je een keertje niet luistert naar papa of mama. Geef ze het gevoel dat ze iets belangrijks weten en daardoor extra kunnen genieten. Geheimpjes bewaren is immers erg leuk!

Ook deze 10 tips voor een gezellige Sinterklaastijd kunnen bijdragen aan het positief beleven van deze spannende tijd. Uiteraard enkel als je kind graag met het thema bezig is, anders natuurlijk lekker laten voor wat het is. Ze krijgen er immers al dagelijks op school mee te maken.

Gelukkig is het geen oneindig drama!

De jaren vliegen en al snel worden kinderen zo oud dat de fantasie plaats maakt voor realiteit en Sinterklaas de periode wordt van het maken van surprises en gezelligheid. Genieten van de lekkernijen en verder niet te veel gedoe meer. Het is dus slechts van tijdelijk aard…

Aan alle ouders met gevoelige fantasierijke kinderen veel sterkte gewenst deze laatste maanden van het jaar!

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten