Wat voor invloed heeft een naam tijdens de opgroeifases 1

Wat voor invloed heeft een naam tijdens de opgroeifases?

Ouders twijfelen soms lang over een geschikte naam voor hun kind, en dat heeft een reden. De naam die je je baby geeft zal namelijk een belangrijk effect hebben op verschillende fases van het opgroeien. Zowel in de allerjongste fase speelt de voornaam een grote rol, maar ook in de verdere ontwikkeling en in de zoektocht naar een eigen identiteit. Een naam is immers van invloed op iemands positie in de wereld, maar heeft ook effect op het zelfbewustzijn. Daarbij bepalen namen ook grotendeels een eerste indruk en hoe je wordt gezien door anderen. In dit artikel lees je wat voor rol de voornaam speelt in de ontwikkeling van je kind.

Wat voor invloed heeft een naam tijdens de opgroeifases

De eerste levensfase

Als je de naam maar vaak genoeg herhaalt, zal de fase al gauw ontstaan waarin je baby de bekende klanken voor het eerst begint te herkennen. Meestal zie je dan al direct dat deze naam invloed heeft op hoe je baby zich voelt en reageert. Zo zal er waarschijnlijk een reactie zoals een oplettende blik of zelfs een glimlach ontstaan, waar je als ouders natuurlijk ontzettend trots op bent!


Zo merk je in de allereerste levensfase al gauw dat het herhalen van de naam van je kind een positieve invloed heeft op het welbevinden van je kleintje. Dit komt omdat elk mens al vanaf zeer jonge leeftijd belang hecht aan het gevoel van erkenning en acceptatie van anderen. Spreek de jongens- of meisjes namen van je kinderen dus regelmatig uit!

Peuter

Wanneer je dreumes vanaf een jaar of anderhalf begint te brabbelen en langzaamaan woordjes leert, zal hij of zij al snel zijn naam gedeeltelijk of in klanken uitspreken. Je kind leert nu zichzelf te koppelen aan deze naam, en krijgt misschien ook steeds meer een eigen wil. De naam heeft nu nog een extra functie gekregen voor je kleintje: namelijk om zich te laten horen via deze naam en om dingen voor elkaar te krijgen. Ook voor de sociale ontwikkeling hebben namen van jongs af aan een belangrijke functie. Als je kind merkt dat zijn of haar voornaam wordt herkend en uitgesproken door een ander, zorgt dit immers voor een gevoel van verbinding en waardering.

Kind


Tijdens de opgroeifase van peuter naar (jong) volwassene zal je kind een eigen identiteit en persoonlijkheid ontwikkelen. Meisjes- of jongens namen zijn hier onlosmakelijk mee verbonden, omdat ze deel uitmaken van hoe iemand wordt gezien, maar ook hoe diegene zichzelf ziet. Namen zijn dus gekoppeld aan het zelfbeeld. Zo is een kind dat niet blij is met zichzelf, vaak ook niet blij met zijn of haar naam. Door zijn eigen naam serieus te nemen, leert je kind voor zichzelf op te komen en een plek te vinden in de klas, en uiteindelijk in het volwassen leven. Kies de babynaam dus zorgvuldig en met liefde uit!

Deze blog bevat sponsored content.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten