Vooruitkijken naar 2023

Vooruitkijken naar 2023 | Persoonlijk

Net als vorig jaar wil ik zo net voor de jaarwisseling vooruitkijken naar 2023 en wat het komend jaar voor ons als gezin in de planning heeft. Bij het terugkijken naar de blog: Wat heeft 2022 voor ons in de planning? zie ik toch wel wat punten die anders zijn verlopen dan vooraf gedacht. Deze blog begint dus eerst met een terugblik naar 2022 en gaat daarna vooruitkijken naar 2023.

vooruitkijken naar 2023

2022 bevatte zoals verwacht de volgende gebeurtenissen

  • Onze tienerdame ging naar het voorgezet onderwijs en heeft daar nu het eerste half jaar op zitten in een mengklas Vmbo-t/Havo met een onwijs goed rapport. Ze wil duidelijk naar de Havo toe en doet erg haar best. Inmiddels heeft ze een leuke vriendinnengroep om zich heen en een goede vriendin erbij waarmee ze wekelijks afspreekt. Niet alles is leuk, sommige klasgenoten zijn ‘ronduit stom’, maar na een wenperiode heeft ze haar draai op de middelbare school nu gevonden.
  • In 2022 gelukkig geen nieuwe schoolsluitingen voor dochterlief. Daar heeft deze de twee jaren hiervoor wel flink last van ondervonden. Het heeft een deel van haar onbezorgde jeugd een stuk bezorgder en minder onbevangen gemaakt (maar met haar geldt dat voor vele leeftijdsgenoten).
  • Ook het kinderdagverblijf van onze jongens bleef open (Alhoewel?). Door veel ziekte onder het personeel en het algehele personeelstekort dat in heel de kinderdagopvang een landelijk probleem is, hebben we toch meerdere malen onze jongens niet naar hun speeldag(en) kunnen brengen doordat hun groep werd gesloten. Veel minder dan de twee jaren hiervoor, maar toch was het soms puzzelen om de agenda’s rond te krijgen.
  • Onze oudste peuter is ingeschreven op de basisschool en helaas niet op de school van onze eerste voorkeur. Komend jaar gaat het dus naar de basisschool, maar daarover verderop meer.
  • We zijn weer op vakantie geweest. Het was zalig om weer met het gezin en ook samen met dochterlief erop uit te kunnen. Hoewel we de lockdown als gezin goed hebben doorstaan en daardoor de eerste jaren van onze jongens heel bewust hebben meegekregen, was het toch wel weer lekker om erop uit te gaan. We kochten een caravan en namen een seizoensplek waar we geregeld even naar toegingen en daarnaast zijn we een paar keer naar een huisje geweest met het gezin. Het was genieten met een grote G.

Wat anders verliep dan gedacht en/of wat we nog niet wisten over 2022

Qua studeren is er veel veranderd

Wat ik al wel aan zag komen was dat het lastig zou zijn om mijn studie en dan met name de stages te combineren met ons drukke gezinsleven. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen na het behalen van de Propedeuse en enkel losse modules het HBO te verruilen voor de universitaire studie Psychologie aan de Open Universiteit. Niet omdat de HBO-V studie inhoudelijk te zwaar was theoretisch (het ging me vrij makkelijk af). Enkel de stages (en nog komende stages) die een groot deel van de gehele opleiding beslaan, waren haast niet te combineren met ons gezinsleven met twee peuters, een tienerdame en het werk van manlief.

De bachelor Psychologie is geheel theoretisch en een grotere uitdaging qua diepgang. Ik ben dan ook erg tevreden met het behalen van de eerste 3 modules in het eerste kwartiel. En nu bezig met drie nieuwe modules die ik in januari/februari 2023 hoop af te ronden.

Ook wij kregen corona

Zowel Manlief, ikzelf en dochterlief kregen in het voorjaar corona. Waarschijnlijk de Omikron variant. Waar we tot dan toe ons vrij wisten te houden van covid, werden we door de versoepelingen alsnog besmet. Helaas heeft manlief daar helaas langdurige long covid klachten aan overgehouden. Hierover schrijf ik in een toekomstige blog meer.

Ik kreeg een maagverkleining

Toen ik vorig jaar de vooruitblik naar 2022 schreef was ik bezig met het verkrijgen van informatie over het ondergaan van een maagverkleining, maar alles was nog zo primair dat ik er niet over wilde schrijven. Er was nog niets beslist en ik wist niet dat ik in mei 2022 (al) daadwerkelijk een maagverkleining zou gaan ondergaan. Inmiddels is mijn leven compleet anders en is dit persoonlijk de grootste verandering van heel 2022 geweest. In de persoonlijk blog: Doel na de maagverkleining in 7 maanden bereikt schrijf ik eerder deze week hoe het nu met me gaat. Via de link maagverkleining zijn alle blogs over dit onderwerp te vinden, mocht je daar meer over willen lezen. 😉

Onlybyme is weer actiever geworden

Met name de laatste tijd is er bij mij weer de behoefte ontstaan om lekker te bloggen, naast het studeren. Ik mis het hebben van zakelijke contacten en daar het werken in de zorg momenteel met ons gezinsleven niet goed te combineren blijkt is het weer actief zakelijk bloggen een goede optie om toch weer op die manier bezig te zijn. Studeren is vooral op een individueel eilandje zitten met je neus in de boeken. Bloggen is daarentegen naast het schrijven van artikelen ook veel interactie met andere bloggers en zakelijke contacten. Het is voor nu vooral een leuke bezigheid die ik in de toekomst (ver weg) hoop te kunnen blijven combineren met een parttime functie in de geestelijke gezondheidszorg.

Vooruitkijken naar 2023

Wat staat er dit komend jaar te gebeuren in Huize Only? Uiteraard is er nog veel niet bekend, maar een aantal dingen gaan zeer waarschijnlijk dit jaar gebeuren.

Onze oudste peuter gaat naar het basisonderwijs

Met nu ruim 3,5 jaar staat een nieuwe fase in de planning voor onze grote man. Hij zal waarschijnlijk in april of wellicht wat later dit jaar naar de basisschool gaan. Hij is nog vrij jong in gedrag en heeft een taalontwikkelingsachterstand waarvoor hij op dit moment vroeg-onderwijs krijgt 2 dagdelen per week waarbij het doel is de taalontwikkelingsachterstand in te halen. Ik wil hier verder op ingaan in een aparte informatieve blog, maar het is op dit moment nog niet geheel duidelijk of hij al direct met 4 jaar naar het basisonderwijs gaat.

Wij zijn komend jaar ouders van een peuterzoon, kleuterzoon, tienerdame en volwassen zoon

Inmiddels zijn manlief en ik al ruim 5 jaar samen (oktober 2017 hebben we elkaar ontmoet). Naast onze eigen kinderen uit eerdere relaties hebben we sindsdien nog twee leuke knullen gekregen die inmiddels al de leeftijd van 2 en 3,5 hebben. Dus in de loop van komend jaar zijn wij samen ouders van een peuterzoon, kleuterzoon, tienerdame en volwassen zoon. De volwassen zoon van manlief woont al even op zichzelf en redt zich goed. Ons dagelijkse huishouden is dus een lekkere drukke boel met een peuter, kleuter en tiener met elk eigen behoeftes. En tel daar gerust ook nog onze eigen behoeftes aan toe. 😉

We kijken uit naar het moment dat de jongens uit de luierperiode zijn, al merken we wel al dat naarmate de leeftijd toeneemt ook hun zelfzorg vaardigheden rap toenemen. De grootste uitdaging wordt de nee-fase van de allerjongste die duidelijk nu de kop op steekt. De bijna kleuter is gelukkig daar geheel overheen.

Inschrijven jongste zoon voor de basisschool

Daar onze jongste aan het eind van 2023 drie jaar wordt is dan ook het inschrijven voor de basisschool al aan de orde. De tijd vliegt, over 2 jaar zitten beide jongens op de basisschool en is onze tienerdame al een heel eind op haar middelbare school tijd. En hoewel de tijd echt vliegt, ben ik toch blij dat het nog wel gefaseerd gaat, eerst onze oudste peuter richting de basisschool dit jaar!

Behalen derde Propedeuse?

Het ligt op dit moment binnen de verwachting dat ik in 2023 (of begin 2024) in het bezit zal zijn van mijn derde Propedeuse. Ik ben nu al lekker opweg met de bachelor Psychologie en de kans is best groot aanwezig dat ik de eerste 60EC behaal binnen dit komende kalenderjaar of anders zeker begin 2024. Uiteraard moet ik rekening houden met mogelijke vertragingen in onze gezinsituatie en vaak zijn er onvoorziene omstandigheden, maar normaal gesproken zou het mogelijk moeten zijn om nog 45 EC te behalen in een heel kalenderjaar. (Ik studeer bewust fulltime en combineer dat met werkzaamheden voor Onlybyme en ons uitdagende gezinsleven.)

Vakantieplannen?

De gedachten rondom vakanties wisselen hier sterk. Wel leeft even de gedachte om iets anders te kiezen dan een vakantiehuisje op een vakantiepark. Dat hebben we dit afgelopen jaar genoeg gedaan. We hopen met de caravan op vakantie te kunnen. Het voorjaar willen we met een voorseizoenplek uitproberen of de jongens goed gedijen met slapen op de camping en als dat bevalt liggen er meerdere mogelijkheden voor de komende zomer open.

Ook is er al jaren mijn persoonlijke wens om een weekje naar een resort toe te gaan en daar te genieten van de zon aan het zwembad. Dochterlief wil graag mee. Of het ook gaat plaatsvinden is afwachten.

Vooruitkijken naar 2023, is dat ook iets wat jij doet? Of nog even terugkijken naar het jaar dat net achter ons ligt?


Eerder verschenen deze persoonlijke blogs bij Onlybyme:

disclaimer jpeg e1671742002932

Volg jij Onlybyme al? Alle blogs verschijnen op Bloglovin’ en daarnaast is Onlybyme vinden op: PinterestFacebookInstagram 

Interesse in het schrijven van een gastblog of een andere vorm van samenwerking? Laat het me weten via een mail.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten