Tien tips voor activiteiten met peuters buiten 1
|

10 tips voor activiteiten met peuters buiten

Eindelijk, de temperaturen gaan weer langzaam omhoog! Je hoeft niet meer te verzinnen wat je nu toch weer eens voor binnen activiteit gaat doen met je energieke peuter. Dat knutselen, kleien en tenten bouwen hebben we nu wel gezien. Het is tijd om naar buiten te gaan. In deze blog vind je tien tips voor activiteiten met peuters buiten in de lente en de zomer.

Tien tips voor activiteiten met peuters buiten

1. Samen tuinieren

Het is tijd om de tuin weer lente klaar te maken. Peuters zijn heel actief en vinden het super leuk om mee te helpen met opruimen en schoonmaken van de tuin. Je kan voor jouw peuter bijvoorbeeld ook speciaal kindertuingereedschap kopen, zoals een kleine bezem en een kleine hark. Zet een grote emmer buiten en vraag jouw peuter om alle blaadjes erin te doen. Gegarandeerd een leuke activiteit voor peuters.

2. Dagje naar de dierentuin

Een dagje dierentuin is een super leuke peuter activiteit. Je kan natuurlijk naar een traditionele dierentuin gaan zoals diergaarde Blijdorp in Rotterdam of Artis in Amsterdam. Je hebt dan ongetwijfeld een hele leuke dag. Wil je echt een keer iets anders? Ga dan naar de Apenheul of naar Safaripark Beekse Bergen. In de Apenheul loop je tussen de losse aapjes. Dit is echt een enorme belevenis. Je krijgt zelfs een aparte tas mee met een sluiting die de aapjes niet open kunnen maken. Zo nieuwsgierig zijn ze!

In Safaripark Beekse Bergen heb je een traditionele dierentuin waar je doorheen kan lopen maar ook een stuk waar je met je auto doorheen rijdt. Hier lopen de dieren los. Bereid je dus voor om oog in oog met een giraf te staan. Wie weet krijgt je autoruit nog een lik. Zorg wel voor een goede buggy als je naar de dierentuin gaat. Dierentuinen zijn vrij groot en jouw peuter kan al die afstanden waarschijnlijk zelf niet lopen.

3. Spelletjes in de tuin

In het voorjaar is het fijn als jouw peuter zo veel mogelijk buiten speelt. Zorg er dus voor dat je genoeg buitenspelletjes hebt voor in de tuin.

Buiten activiteiten peuterstips voor in de tuin:

 • Bellenblaas
 • Stoepkrijten
 • Verven met water (pak een kwast en emmer met water en laat jouw peuter zijn/haar kunstwerken maken op de tegels)
 • Verstop chocolaatjes, koekjes of gezonde snacks in de tuin en laat jouw peuter op onderzoek gaan
 • Waterflessen omgooien (vul lege flessen met water en rol ze om met een bal)
 • Skippybal
 • Bal in de emmer gooien (zet een grote emmer neer en laat jouw peuter een bal in de emmer gooien)
 • Trampoline springen (peuters zijn dol op trampoline springen; als je er nog geen hebt is dit een leuk idee om in je tuin te zetten)

4. Kabouterpad lopen

Een van de favoriete activiteiten van ouders met peuters is het lopen van een kabouterpad. Er zijn ongeveer 30 kabouterpaden te vinden in de Nederlandse bossen. Dit zijn paden waarbij kinderen van 3 tot 7 jaar een speciaal pad lopen en hier een speurtocht doen. Ze krijgen een rode muts op en een klein rugzakje mee. In de speurtocht gaan ze op zoek naar kaboutersporen en kabouters. Je kan de paden en de kosten van de speurtocht vinden op de site van het Staatsbosbeheer. Voor de materialen betaal je per kind een kleine bijdrage, meestal rond de € 5. Een kleine bijdrage voor een hele leuke peuter activiteit.

5. Naar het strand

Je hoeft niet persé een hele zonnige dag te hebben om naar het strand te gaan. Pak de schepjes en emmers in zodra de temperatuur een beetje oploopt en er niet al te veel wind staat. Parkeer dicht bij een strandtent zodat je ook nog wat kan eten en drinken. Neem ook een vlieger mee als er een klein beetje wind staat. Rennen met een vlieger vinden veel peuters leuk om te doen, naast uiteraard het spelen met water en zand.

6. Natuurspeeltuin

Wist je dat er speeltuinen zijn waarbij jouw peuter lekker kan klimmen en klauteren in de natuur? Vaak kunnen kinderen ook met water spelen. Natuurspeeltuinen gebruiken alleen bomen, takken en waterpartijtjes. Zeg nou zelf, meer hebben peuters toch ook niet nodig? Je kan hier alle natuurspeeltuinen in Nederland vinden.

7. Dagje naar een peutervriendelijk pretpark

Eens in de zoveel tijd is het leuk om naar een pretpark te gaan. In een gemiddeld pretpark kan een peuter echter maar in een paar attracties. Ze zijn vaak te klein voor de leukste attracties. Daarom is het fijner om naar een pretpark te gaan dat echt gericht is op peuters. Dit is natuurlijk wat duurder dan naar een natuurspeeltuin gaan, maar het blijft toch een van de leukste peuter uitjes.

Tien tips voor activiteiten met peuters buiten - foto Julianatoren
© Onlybyme vanuit Julianatoren

Leuke peutervriendelijke pretparken zijn:

 • Julianatoren in Apeldoorn
 • Tivoli in Berg en Dal
 • Plaswijckpark in Rotterdam
 • De Waarbeek in Hengelo
 • Drievliet in Den Haag
 • Sprookjeswonderland in Enkhuizen

8. Fietsen met je peuter

Zorg voor een comfortabel fietszitje en maak een leuk tochtje op de fiets met je peuter. Fiets bijvoorbeeld naar het dichtstbijzijnde park en neem een bal mee. Jouw peuter kan zich dan lekker uitleven op een grasveldje. Wellicht kunnen jullie samen ook nog een drankje drinken op een terras in de buurt.

9. Naar het bos

Een stukje lopen in het bos is altijd leuk. Zeker als het weer een beetje mee zit. Lekker de kaplaarsjes aan en gaan. Om jouw peuter bezig te houden kan je bijvoorbeeld een bos bingo activiteit doen. Print een kaartje uit met verschillende dingen die je in het bos tegenkomt en laat jouw peuter hier naar zoeken. Je kan verschillende bos bingo kaartjes vinden op Pinterest of je kan er natuurlijk zelf een maken.

10. Bloemstukje maken van wilde bloemen

In de lente staan alle bloemen weer mooi in bloem. Zoek een stukje park op met wat wilde bloemen en planten en laat jouw peuter zijn favoriete bloemen afknippen. Neem de bloemen mee in een tasje en maak er thuis samen een bloemstukje van. Je kan de bloemetjes gewoon in het water zetten of je koopt een mooi stukje oase waarin jouw peuter de bloemen kan steken. Dit is een activiteit die gelijk zorgt voor wat kleur in huis.

Bonus tip: Binnen activiteiten peuter

Helaas kan het in de lente ook nog wel eens een dagje regenen. Het blijft toch Nederland. Leuke indoor peuter activiteiten voor de lente zijn:

 • Bak samen koekjes in de vorm van een bloem (toch nog een beetje een lente thema).
 • Knip allerlei stickers uit van een vel en verstop ze allemaal door het huis. Laat jouw peuter ze zoeken en daarna op een vel papier plakken.
 • Blaas een paar ballonnen op en laat jouw peuter hier mee spelen.
 • Pak een oude schoenendoos en maak er samen een mooie kijkdoos van.
 • Pak wat papier en ga samen vouwen, maak bijvoorbeeld een papieren vliegtuigje en laat jouw peuter deze mooi versieren.
disclaimer jpeg e1671742002932

Veel plezier met het ondernemen van één van deze tips voor activiteiten met peuters buiten!


Deze gastblog is geschreven door Claudia, moeder van een peuter en eigenaar van babyspullenvergelijken.nl.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten