Kerstboom met peuters 2

Doen: Een kerstboom met peuters | Persoonlijk

Het hebben van een kerstboom met peuters in huis is een behoorlijke uitdaging. Nu de beide mannen de leeftijd 2+ hebben (ok, de jongste is ruim twee weken 2 jaar) en de oudste van nu ruim 3,5 al goed luistert, wilde ik een poging wagen om de kerstboom neer te zetten. Nadat ik het bewust 3 jaar achterwege had gelaten. Wellicht raad je het al, dit ging niet helemaal soepel en onze kerstboom heeft het dit jaar dan ook zwaar te verduren. Tijd voor een persoonlijke blog vanuit Huize Only. 🙂

Een kerstboom met peuters is een uitdaging!

kerstboom met peuters

De foto illustreert het feitelijk zeer treffend. Onze boom startte dit jaar met enkel lichtjes, zodat onze kleine kanjers eraan konden wennen. Hier leken ze redelijk goed vanaf te kunnen blijven. Maar toen de plastic ballen erin kwamen was het feest. Ballen zijn namelijk leuk, die kun je beetpakken en eruit halen.

Onze bijna kleuter van ruim 3,5 begrijpt nu dat het echt de bedoeling is om die erin te laten hangen, maar onze jongste van net 2 jaar is onverbeterbare ballenpakker gebleken. Met als eindresultaat de op de foto gemaakte verzameling ballen die hij er netjes stuk voor stuk eruit haalt. Corrigeren bleek niet bestand tegen zijn standvastigheid. Zodra hij ook maar de kans kreeg werden de ballen er vol passie uitgehaald. Misschien is het ook wat teveel gevraagd om die erin te laten hangen als je heel je wereld als één grote speeltuin ervaart op de leeftijd van 2 jaar.

Met nog meer kinderen in huis is het niet mogelijk om als een politieagent de boom de gehele dag door te bewaken. Al heb ik zeker die poging gedaan en dagenlang elke bal die eruit gehaald werd teruggehangen en verteld dat het niet de bedoeling was deze eruit te halen.

Uiteindelijk hebben we het opgegeven en de ballen verruild voor kersttakken, die helaas ook niet geheel bestand zijn tegen onze jongste kanjer met zijn goed ontwikkelde kunde om ze eruit te vissen. Toch blijven de ‘druiven‘ (zoals onze oudste peuter ze noemt) al wel stukken beter erin zitten dan de ballen.

kerstboom met peuters

Zijn wij als ouders te soft dat we hebben toegegeven?

Misschien wel. Maar er zijn in onze ogen veel belangrijkere zaken om echt de grens te trekken en we zien al heel goed de verandering bij onze oudste peuter. Die blijft er redelijk vanaf en heeft bij de ‘druifjes‘ geen enkele poging ondernomen ze eruit te halen. Dus ik heb goede hoop dat de boom volgend jaar wellicht met plastic ballen kan worden opgetuigd en dat deze dan wel in de boom blijven hangen (en anders zeker het jaar daarna). 😉

Waarom is het toch goed dat we de kerstboom met peuters hebben neergezet?

Het is een leerproces om om te gaan met interessante nieuwe dingen in je leven als je als nieuwsgierige peuter de wereld bekijkt als één grote speeltuin. Dat niet alles kan en mag hoor daarbij (en dat wij als ouders besluiten dat kerstballen echt een stap te ver is dit jaar voor onze jongste kanjer is ook erg leerzaam gebleken). We bekijken het dan ook graag vanuit een positieve mindset.

De boom zelf is niet 1x omgetrokken (een takje los telt niet in onze ogen en ging echt per ongeluk 😉 ), de lichtjes bleven er goed in zitten en de ‘druiven’ hebben een betere verhouding qua aantrekking en de wil om naar ons te luisteren dat deze in de boom dienen te blijven zitten.

Heb jij ook een kerstboom met peuters in huis en blijven zij goed van deze boom af? Ik ben benieuwd hoe je dat voor elkaar hebt gekregen! 😉

Ik wens je in ieder geval fijne feestdagen toe komende periode!

Warme groet,

Barbara Oosthoek handgeschreven 2

Volg je Onlybyme al? Je kan Onlybyme vinden op: PinterestFacebookInstagram en Bloglovin’.

Kerst gerelateerde blogs

5 x DIY Kerstdecoratie inspiratie foto’s

Originele kerst en nieuwjaarswensen – 5 Alternatieven voor een kaartje

Zo voorkom je een kaal gevoel zonder kerstboom!

Kerstdagen niet mijn ding

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten