IMG 3879 1
|

Wandelen midden in de Peel

Zondagmiddag was het zalig weer en ook al had ik rust voor geschreven gekregen, frisse buitenlucht is goed voor de mens. Zelf werd ik knettergek binnen en de zon trok me naar buiten. Omdat ik wist dat het herstellen langzaam vooruit ging, heb ik de wandeling zorgvuldig gepland. Dus vooraf gerust, anderhalf uur van huis en daarna gelijk weer plat, uiteraard met flink last van de nek, maar het was het waard. Kijk maar naar de foto’s!

De foto’s spreken voor zich, dus ik onthoud me bewust van zinnen tussendoor.

IMG_3879

IMG_3883

IMG_3886

IMG_3888

IMG_3893

IMG_3894

IMG_3897

IMG_3899

IMG_3901

IMG_3903

IMG_3904

IMG_3910

De Mariapeel

Het is iedereen aan te raden. Zelf wonen we midden in de Peel, een schitterend natuurgebied. Vandaag wandelden we de groene 3 km route. Een bewuste keuze vanwege mijn nek en dus niet te lang van huis mogen zijn. Het is goed te merken dat Riana steeds grotere afstanden aankan. Vorig jaar was 3 km net aan, vandaag sprong ze huppelend de afstand over de diepe en hogere gedeeltes van de weg (karrenspoor) en heb ik haar niet één maal gehoord over vermoeide benen en moe zijn. Dat wordt komend jaar de avondvierdaagse lopen gok ik!

De Mariapeel is onder wandelaars zeer bekend gebied. Toch was het vandaag betrekkelijk rustig op onze route. Wellicht is de veelheid van 4 routes in dit stuk van de Peel daar de verklaring van, aan het weer kan het niet gelegen hebben.

Het goud van de Peel
Op de grens van Noord-Brabant en Limburg ligt een gebied zoals we nergens anders in Nederland kennen: Mariapeel en Deurnsche Peel vormen samen een bijzonder moeras. Hier laat het landschap zich lezen als een geschiedenisboek. Het overgrote deel van het veenmoeras werd door turfstekers afgegraven en als turf, het ‘goud van de Peel’ verkocht. De sporen van het turfsteken zijn nog overal aanwezig.

Paradijs voor wandelaars
Ooit een ondoordringbaar moeras, nu een landschap van water, heidevelden, zandruggen, berken en open vlaktes begroeid met pijpenstrootje. Toen was het een plek waar je liever niet kwam, nu is het een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. Bron

Zelf kan ik het natuurgebied aanbevelen als een “must do”, als je hier je vakantie in de buurt doorbrengt en graag een stukje natuur wilt bezichtigen dat erg uniek van aard is en echt wonderschoon. Wellicht in hoog zomer, wel de tip niet de warmste momenten van de dag te kiezen, gezien de open gedeeltes en water meenemen! Onderweg zijn enkele bankjes te vinden.

Ben jij hier al eens geweest? Ook zulke positieve ervaringen met de Mariapeel? Wandel je graag?

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten