luggage 933487 640
|

Op vakantie: De complete paklijst maak je zo!

Iedereen kent het onthou-spel: We gaan op vakantie en nemen mee…….

(Om beurten noem je alles op wat de voorganger al heeft opgenoemd plus nog een nieuw item… degene de het langst alles kan benoemen wint.)

In feite ben je dan op speelse wijze aan het brainstormen en in kaart aan het brengen, wat je allemaal mee wilt nemen op vakantie. Nu worden in het spel uiteraard de meest bizarre zaken benoemd, maar toch heeft het een goed toepasbare techniek in zich, om te zorgen dat jouw paklijst compleet wordt.

complete paklijst

Hoe zorg je voor een goede en vooral complete paklijst?

Begin op tijd met het maken van de paklijst.

Goed werk heeft tijd nodig, dat geldt voor veel zaken en zeker voor de paklijst. Nu werkt vlak van te voren een paklijst maken ook nog altijd beter als zonder lijst inpakken en vertrekken, maar beter is het om al wat langer van tevoren een lijst samen te stellen, specifiek afgestemd op de bestemming.

Gebruik wat er al is!

Online zijn al een aantal standaard ‘paklijsten’ te vinden en uit te printen. Streep door wat niet van toepassing is en vul aan waar nodig. Veel zaken zijn basis en het spaart je tijd uit door een ‘standaard’ opzet te gebruiken en deze te wijzigen.

Kijk eens naar: 

  • Meenemen.nl – maak hier een persoonlijke paklijst en kijk ook gerust eens naar de voorbereidingen voor de vakantie.
  • De anwb heeft een paklijst speciaal voor vliegreizen en voor kamperfanaten.
  • Als je googled op paklijst krijg je vele soorten hits, speciaal voor festivaltrips, fietsvakanties, etc.

Wat kan er echt niet ontbreken als je op vakantie gaat? De minimale paklijst!

Vaak neem je veel te veel mee op vakantie… vooral vrouwen (ook ik ben schuldig hieraan) hebben daar een handje van en hebben op de terugweg nog de helft niet gedragen van hetgeen is meegegaan. Aangezien je overal kunt wassen is het echt niet nodig om heel veel mee te sjouwen. Het ligt wel een beetje aan wat voor soort vakantie je tegemoet gaat. Bedenk je wat voor soorten kleding gewenst is ter plekke… en niet van alle soorten ‘moeten’ meerdere exemplaren mee. Het helpt al als je de kleren op elkaar afstemt met kleuren en met laagjes werkt. Meerdere variaties en toch niet bijvoorbeeld meerdere jasjes of vesten nodig.

Ook kan je bewust bepaalde zwaardere kleren dragen tijdens de reis zelf. In vliegtuigen is het vaak behoorlijk fris te noemen, dus een lange broek is dan handig en ook dichte schoenen en sokken. Zeker voor langere vluchten een aanrader. De slippers en korte broek kunnen dan in de koffer, spaart ook weer ruimte uit.

Als je al weet wat je ter plekke gaat ondernemen weet je wat je echt nodig hebt. Vaak kan je lokaal nog wel zaken aanschaffen, maar meestal niet naar eigen wens.

Minimaal mee op een vakantie:

  • Papieren, paspoort, portemonnee met cashgeld en bankpassen, rijbewijs, lijst met telefoonnummers in nood, auto- en huissleutel.
  • Minimale kledingstukken geschikt voor de bestemming.
  • Info over bestemming, reisplan.
  • Mobiele telefoon en mini laptop voor contact met thuisfront. (niet echt noodzakelijk maar wel voor velen belangrijk)
  • Toilettas, medicatie, ehbo spullen.
  • Vermaak in de vorm van boeken, etc.

TIP: denk ook aan het achterlaten van je persoonlijke gegevens, een overzicht van verzekeringen en geldzaken, bij familie, voor het geval je strand en niet in staat bent zelf direct actie te ondernemen.

Wat indien je zelf geen auto hebt, maar wel graag naar een landelijk gelegen locatie gaat op vakantie?

Wellicht is shortlease dan een optie. Shortlease is feitelijk een auto huren voor korte tijd. In de buurt van luchthavens zijn altijd auto’s te huren, maar ook indien je vanuit Nederland wil vertrekken, maar niet in het bezit bent van een auto doordat je in een grote stad woont zijn er via leasen goede mogelijkheden. Je kan uiteraard de avontuurlijke schoenen aanhouden en alles via het openbaar vervoer proberen te regelen, maar niet alle bestemmingen hebben dat net zo goed op orde als in ons eigen land. 

Op vakantie met kinderen? Wat moet er ‘extra’ mee?

Een paklijst met baby’s en peuters vind je hier. Ook is er een paklijst te vinden speciaal voor verre reizen met kinderen.

Mij viel het op dat er een hele extra uitzet meegaat met kleine kinderen. Nu dochterlief wat ouder is wordt de omvang iets beperkter, er hoeft nu geen buggy meer mee, geen luiertas etc. Toch wil dochterlief ook vermaak mee, dus die worden deels weer vervangen door spelletjes voor onderweg en op de bestemming. Denken dat een klein kind weinig aan extra ruimte in beslag neemt, kwam hier totaal niet in de buurt van de waarheid. Ze hoeft dan wellicht nog geen eigen stoel in een vliegtuig mits op schoot, maar die extra koffer heb je echt nodig!

Bij een autovakantie zal je zien dat hoe groot de auto ook is, deze is volgeladen voor vertrek. Niets zo fijn als veel eigen spullen bij je met kleine kinderen.

Gelukkig begint na het maken van de paklijst en het uiteindelijke pakken het plezier pas echt: de vakantie of trip zelf! 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten