20180407 141058
| | |

Impressie Villa Zebra met nieuwe expositie: Ticket to de Toekomst

Hoe zouden mensen eruit zien als we in de toekomst onder water leven? Als je één voorwerp zou mogen meenemen naar de toekomst, wat zou dat dan zijn? En wat is eigenlijk de toekomst, is dat morgen of is dat over een miljoen jaar?

Villa Zebra organiseerde een event voor (mama)bloggers om kennis te maken met de nieuwe expositie Ticket to de Toekomst en wij waren erbij. Deze impressie geeft je in indruk van de nieuwe expositie, hoe wij deze hebben ervaren en of deze iets is voor jouw gezin.

Villa Zebra - Ticket to de Toekomst

Terwijl we werden ontvangen met koffie, vermaakten de kinderen zich op de benedenverdieping. Mijn zoon stortte zich op een bouwtafel en mijn dochter was op slag verliefd op het grote poppenhuis: voor haar meteen al ‘het’ hoogtepunt van de dag.

Villa Zebra

Kunstenaars in huis

Onze rondleiding begint met een kennismaking met kunstenaar Menno Hiele. In zijn werk combineert hij beweegtechnieken met materialen uit de natuur. Vandaag werkt hij aan een stellage voor planten die omhoog gaat als er in de buurt beweging is.

In Villa Zebra hebben diverse kunstenaars hun atelier. Tijdens openingsuren van het museum werken zij aan hun kunst. Zo krijgen kinderen een indruk van het werk en de gedachtewereld van de kunstenaar. Tegelijkertijd werkt het ook de andere kant op: omdat kinderen makkelijk out-of-the-box denken, kunnen zij met hun vrije ideeën de kunstenaar ook weer voorzien van een dosis inspiratie. Dat wordt ook actief nagestreefd: kunstenaar Menno vraagt kinderen bijvoorbeeld om de namen te verzinnen voor de ‘kindjes’ van planten Bonnie en Clyde, die later in een van zijn installaties zullen worden geplant. Ik ben benieuwd wat de uiteindelijke namen zullen worden, op de invullijst stonden al een hele berg bijzondere suggesties als Dipsaus en Ronnie Flex.

Villa Zebra Villa Zebra

Wat denk jij dat dit is?

Na de inspirerende uitleg van Menno verkenden we de rest van de bovenverdieping. Onze gids legde niet al te veel uit bij de verschillende installaties, maar stelde vooral mooie open vragen. Hierdoor zag je dat de kinderen bijna letterlijk ‘open’ gingen en dat de fantasie begon te stromen. Zoals bij de wonderlijke keramieken voorwerpen die gemaakt leken van sanitair, maar volgens de kinderen ook net zo goed een lamp, een toekomstcomputer of een massagestoel kunnen zijn.

Villa Zebra

Elektronische insecten

Veel indruk maakte ook de film The Order Electrus van Floris Kaayk. In deze ‘natuurdocumentaire’ zoom je in op de leefomgeving van een groep robotbeesten. Ademloos keken de kids de hele voorstelling uit, maar vooral de discussie daarna was heel boeiend. Zou je zo’n beest thuis willen? De kinderen twijfelden. Ze zijn niet eng en niet schattig, maar toch wat onberekenbaar. Wat nou als ze je een stroomstootje geven? De moeders zeiden trouwens volmondig ja, wij zagen duidelijk het voordeel van een huisdier dat niet poept, plast en verhaart.

Villa Zebra

In de expositie is nog veel meer te zien en te beleven. Zo maakte een enorme hamburger niet alleen de lachspieren los, maar stimuleerde het ook een gesprek over wat we eten in de toekomst. Ook het levensgrote kunstwerk van een tijdreiziger bleek bij iedereen andere associaties op te roepen en gaf stof tot nadenken. Verder zagen we een smeltend kunstwerk dat élke dag opnieuw wordt opgebouwd en brainstormden we mee met een kunstenares die werkt aan een soort onderwatermensen.

Toekomstblik

De middag eindigde met een speciale workshop: we mochten onze eigen tijdcapsule maken. Ieder kind en iedere ouder kreeg een eigen blik. Deze ‘vooruitblikken’ werden natuurlijk versierd en daarna gevuld met:

  • Foto’s van hoe we er nu uitzien;
  • Verwachtingen van hoe het over tien jaar zal zijn;
  • Een vingerafdruk;
  • Een lintje dat je huidige lengte aangeeft;
  • En een zakje met een geheim voorwerp.

De tijdcapsules zijn natuurlijk Top Secret en mogen pas in april 2028 worden geopend. Alleen al dat idee was voer voor een boeiende discussie tijdens het drukke geknutsel. Met een goed gevulde goodiebag keerden we moe maar voldaan terug uit Rotterdam. Voor kleine tijdreizigers is dit kindermuseum zeker een aanrader! Het is niet enorm groot, maar als je met aandacht kijkt en de installaties ziet als een startpunt om zelf je verhaal te bedenken, kun je er zeker een hele middag ronddwalen.

Villa Zebra

Praktische info – Villa Zebra

Wij bezochten de expositie Ticket to de Toekomst. Deze tentoonstelling is vooral geschikt voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Voor de kleintjes is er de permanente expositie Zelf! Je vindt Villa Zebra in de Stieltjesstraat in Rotterdam. Toegang voor kinderen vanaf 3 jaar én volwassenen kost €8,- Meer weten? Kijk op de website.

 

Disclaimer: deze impressie is onderdeel van een samenwerking.

Gerelateerd:

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten