Toneelstuk Neelie
|

Impressie Toneelstuk Neelie (geïnspireerd op het leven van Neelie Kroes)

 

Toneelstuk Neelie

Impressie Toneelstuk Neelie

Toneelstuk Neelie, gebracht door Theatergroep Suburbia, geeft een persoonlijke inkijk in het leven van Neelie Kroes gedurende haar succesvolle loopbaan. Als vrouwelijk icoon voor velen, wordt zij gezien als dame die de top bereikt en het ijzeren plafond doorbreekt, met een machtige functie in het Europese Parlement als eindresultaat. Zij bleek in staat de mannenwereld op hoog niveau te betreden. Haar zeer kleurrijke leven op zowel zakelijk als privégebied vormt de basis voor het toneelstuk Neelie.

Onderliggende boodschappen

Neelie bevat zeer actuele discussies: Meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven en machtige posities. Hoe serieus worden vrouwen adequaat beschouwd in hun kunde tot het uitoefenen van topfuncties in het bedrijfsleven? Het roept vragen op bij de toeschouwer. De zeer recente ‘#metoo’ discussie kan hier direct aan worden gekoppeld. In hoeverre dienen wij vrouwen deze seksuele ‘kruiwagens’ in deze hedendaagse tijd nog te accepteren? 

Persoonlijke beleving

Barbara(39): Toneelstuk Neelie heeft me meer inzicht gegeven in het leven van Neelie Kroes. Toen haar carrière aanving was ikzelf net geboren en niet alle details waren me even goed bekend. Toch is het toneelstuk goed te volgen voor volwassenen met een algemene interesse in politiek en samenleving. Ook al ben je zelf niet bewust betrokken geweest bij de politiek van destijds. Een algemene kennis van onze geschiedenis gedurende de jaren 80 tot heden is voldoende om het toneelstuk met veel interesse gade te slaan. 

Dat Neelie een harde dame is op het politieke strijdveld was me bekend, haar persoonlijke leven echter veel minder. Deze mix is goed uiteengezet in deze voorstelling en riep diverse vragen bij mij op, waar ik naderhand over heb nagedacht.

Vragen zoals: Gebruiken vrouwen hun vrouwelijke charmes en sexappeal om de zakelijke ladder sneller te beklimmen? Worden vrouwen die hun carrière puur zakelijk benaderen en weigeren hun charmes in de strijd te gooien überhaupt serieus genomen? Krijgen vrouwen überhaupt door hun mannelijke collega’s een gelijke behandeling? Worden ze serieus genomen voor de allerhoogste posities in de zakelijke en/of politieke wereld? Of is het enkel door beleid opgedrongen dat een significant aantal hogere posities dient te worden betrokken door vrouwen en daardoor schoorvoetend geaccepteerd? Worden de kwaliteiten van vrouwen naar juiste waarde geschat?  

Neelie verraste me positief!

Het toneelstuk Neelie heeft mij positief verrast. Het karakter van Neelie werd sterk vertolkt door actrice Carine Crutzen. Buiten Neelie Kroes, kwamen ook Ruud Lubbers, Bram Peper en Pim Fortuyn duidelijk naar voren en werden momenten uit het politieke verleden van destijds aangestipt.

Haar persoonlijke leven werd naar mijn beleving in juiste dosering toegevoegd om het geheel een realistisch(er) beeld te geven. Voor mij als buitenstaander rees direct de vraag in hoeverre dit daadwerkelijk allemaal heeft plaatsgevonden in het ‘ware’ leven van Neelie Kroes. Deze vraag zal niet beantwoord worden. Hoe dan ook heeft het stuk me bevestigd dat mevrouw Kroes een zeer boeiende persoonlijkheid is. Ze zal deze voorstelling zelf waarschijnlijk met bewondering en/of afschuw hebben gadegeslagen.

Aanrader

Neelie is in mijn ogen een aanrader voor volwassenen met belangstelling in politiek en de huidige discussies in de samenleving. Het toneelspel heeft een goed tempo, verveelt niet en laat je bij momenten lachen door de wijze van vertolking.

Speellijst

Bekijk de actuele speellijst van Neelie op de website van Toneelgroep Suburbia.

Promotiefilm Neelie

Voor een eerste indruk is het bekijken van onderstaande introductiefilm aan te bevelen. Deze bevat geen spoilers.

YouTube video

 

 

Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten