Venus
|

Impressie toneelstuk Venus met Georgina Verbaan

Venus brengt het onderwerp dominantie op zeer originele en krachtige wijze naar voren!

Het proeft naar meer! 

Venus

Impressie Venus

Een speciale avond voor jongvolwassenen!

Maandag 16 januari bezocht ik het Delamar theater om het toneelstuk Venus te bekijken en werd verrast door een zeer jeugdig publiek. Er was een speciale avond georganiseerd in het Delamar theater voor jongvolwassenen. Hier viel ik bij binnenkomst middenin en ik kreeg nog wat mee van een stukje improvisatietoneel. Daarbij waren er extra stands met lekkere hapjes en bleek er voor de jongvolwassenen tot 30 jaar een heel programma te zijn gemaakt vanaf het begin van de avond. Erg leuk om te zien! Bij eerdere voorstellingen was het publiek gemiddeld veel ouder en nu was ik zelf denk behorend tot de oudere aanwezigen in de zaal. 😉 Leuk dat het Delamar Theater op deze wijze het jongere publiek bij het theater betrekt!

Uiteraard kwam ik voor de toneelvoorstelling Venus. Eenmaal in de zaal ging mijn aandacht meteen volop naar het komende toneelstuk. Het decor liet me gelijk afvragen wat er zou worden getoond en hoe. Dit werd al snel duidelijk.

Unieke close-ups

Het toneelstuk Venus wordt door de auteurs Georgina Verbaan en Jeroen Spitzenberger op zeer treffende wijze vertolkt. Het verhaal staat als een huis en ze weten heel goed de aandacht vast te houden van het publiek. Daar ze gebruik maken van een extra scherm waarop in close-up de uitdrukkingen van Thomas en Vanda worden weergegeven tijdens het toneelstuk, wordt het geheel nog intenser. Niet voor niets zijn ogen sprekend!

Venus

De verhaallijn

Thomas is regisseur en op zoek naar een hoofdrolspeelster voor zijn toneelstuk Venus in Fur dat hij heeft geschreven met gelijknamige boek Venus in Fur als inspiratiebron. Na een hele dag teleurstellende audities is Thomas op het punt het theater te verlaten als Vanda haar entree maakt. Ze is duidelijk niet wat hij in eerste instantie als ‘geschikt’ acht om de rol van Venus te gaan vervullen en echt veel zin om haar nog auditie te laten doen heeft Thomas overduidelijk niet, maar Vanda weet hem daartoe over te halen.

Als ze dan voor zijn ogen verandert in de dominante hoofdrolspeelster die hij niet meer had gedacht te vinden en ook nog zelf wordt overgehaald door Vanda om de rol van de tegenspeler in het toneelstuk zelf te gaan spelen, loopt het verhaal van Venus in Fur en hun werkelijkheid al snel door elkaar.

Toch weten Georgina en Jeroen duidelijk de verschillende scenes door elkaar heen te vertolken. Zonder dat je als toeschouwer in verwarring raakt wanneer ze wisselen tussen fictie en werkelijkheid.

Persoonlijke beleving

Barbara (39): Het thema dominantie, masochisme en onderdanigheid wordt op zeer waardige manier vertolkt, zonder daadwerkelijk te diep op het geheel in te gaan. Hierdoor is het een toneelstuk dat toegankelijk is voor een breed publiek. Het geeft een summier kijkje in de wereld van SM, zonder ordinair of extreem te zijn.

Persoonlijk vond ik het gebruiken van de extra camera’s  voor close-ups en daardoor de gezichtsuitdrukkingen zo duidelijk waarneembaar, echt een extra diepte geven aan het geheel. Het ging nog meer leven, al had ik het verhaal ook zonder die toevoeging al de moeite waard gevonden. Het geeft je een inkijk in een wereld die velen niet kennen en wellicht toch nieuwsgierig zijn naar een introductie. Zelf vond ik het dan ook echt een verrijking en had ik er graag naderhand over nagesproken met meerdere mensen. Als ik met zo’n gevoel een theater verlaat heeft het verhaal me iets gebracht.

Kortom: ik zou liefst willen weten hoe het Vanda en Thomas verder zou zijn vergaan.

Het is dat Amsterdam niet om de hoek ligt, anders was ik nogmaals gaan kijken! In mijn ogen een aanrader!

Venus

Venus is nog te zien in februari en maart in DeLaMar te Amsterdam!

Mocht ik je nieuwsgierigheid hebben gewekt. Op de website van het DeLaMar Theater is nog meer informatie te vinden over speeldata, prijzen en toegankelijkheid.

Parkeertip: Zelf kan ik parkeren in de garage Q-Park Europarking voor mensen van buiten Amsterdam aanbevelen. Bij de kassa van het DeLaMar Theater is een kortingskaart op te halen, waardoor de parkeerkosten daar iets aangenamer zijn. Het is vanaf de garage ongeveer 8 a 10 minuten lopen en het theater ligt aan dezelfde straat, verdwalen is dus onmogelijk.

Een introductiefilm om alvast sfeer te proeven!

YouTube video

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten