slider dlm 4
|

Impressie The Sunshine Boys, met André van Duin

André van Duin en Kees Hulst overtreffen zichzelf meesterlijk in het komische toneelstuk The Sunshine Boys!

The Sunshine Boys

André van Duin debuteert in een toneelrol

Gisteravond hadden vriendin Wendy en ik de mogelijkheid om André van Duin nogmaals te kunnen zien schitterend in het theater. De immens populaire grappenmaker is op de respectabele leeftijd van 69 jaar (20 februari 1947) nog steeds zijn komiek gehalte niet ontgroeid en schittert.

Het toneelstuk The Sunshine Boys is een debuut voor André in een echte toneelrol, waarin hij niet continu het publiek bespeelt met opeenschakelingen van sketches, maar hij kruipt op geheel eigen wijze in zijn karakter Willie, die buiten bejaard komiek ook erg knorrig, bazig en chagrijnig is.

Het toneelstuk The Sunshine Boys is eerder in ons land vertolkt door Joan Remmelts en Ton Lensink, Johnny Kraaijkamp en Eric van der Donk en Mini & Maxi. Dat de eer nu aan André van Duin en Kees Hulst ten beurt valt is volkomen terecht. Buiten komiek is André ook in dit toneelstuk zeer goed in staat al zijn gezichten kleur te geven op een wijze die menig Nederlander erg zal aanspreken.

The Sunshine Boys op tournee

Na vorig jaar het DeLaMar Theater vele avonden te hebben gevuld met deze voorstelling, gaan The Sunshine Boys nu door het land langs de theaters om ook regionaal liefhebbers de kans te geven deze twee grootheden in hun vak te kunnen bezichtigen.Tot het einde van dit jaar doet de voorstelling nog de steden Antwerpen, Zwolle, Breda, Gouda, Apeldoorn, Rotterdam, Doetinchem, Maastricht en Groningen aan.

Kijk voor specifieke data op de speellijst.

Inhoud The Sunshine Boys

Het toneelstuk vertelt het verhaal van vergane glorie. Willie kan niet verkroppen dat hij niet meer meetelt als komiek door zijn toenemende leeftijd en vergeetachtigheid. Zijn neef Tom bekommert zich om zijn welzijn en probeert de oude Willie te overtuigen van het feit dat zijn werk als komiek voorbij is.The Sunshine Boys

Dan doet zich toch de kans voor nogmaals te mogen schitteren in een special over de grote komieken van weleer. Wel wordt van Willie verwacht dat hij dan samen met Louis, als variétéduo nogmaals optreedt, zoals ze dat tot 11 jaar terug 43 jaar lang samen hebben gedaan. Dat is voor Willie niet bespreekbaar, ze zijn immers in groot onmin uit elkaar gegaan en hebben elkaar al jaren niet meer gesproken en gezien.

Het weerzin van de twee samen is dan ook meesterlijk om te aanschouwen en de manier waarop ze zich aan hun eigen standpunten vasthouden, terwijl ze toch samen deze ‘klus’ dienen te klaren, is zeer vermakelijk en soms ook ontroerend neergezet.

The Sunshine Boys, een aanrader voor fans van toneelspel met een lach.

André weet als geen ander de scènes magnifiek te timen en kan van het simpel zetten van thee met een theezakje de lach van heel de zaal op zijn hand krijgen. Deze specifieke manier van theezetten zal je na dit bezoek bijblijven en een herinnering geven bij het zelf bereiden van een kopje thee, aan een geweldige avond om mee te mogen maken!

Tel daar André’s gezichtsuitdrukking in de rol van Willie bij op en je kan als toeschouwer geregeld genieten van zeer komische situaties, afgewisseld met momenten van ontroering en het doorvoelen van de eenzaamheid van Willie.

De rolverdelingen

Kees Hulst vertolkt zijn rol als Louis, de tegenspeler van André met veel klasse. Het blijft een kunst om tegen André te spelen, zonder zelf uit je rol te raken. Wel is het jammer dat de vrouwelijke bijrollen – van Marie Louise Stheins als verpleegster aan huis en Anna Jongen als figurant in de te spelen sketch van Willie en Louis – , slechts oppervlakkig blijven.  Neef Tom wordt vertolkt door Ferdie Stofmeel, die behalve het hebben van zorgen om het welzijn van oom Willie, ook nog zijn impresario is.

Een fragment uit The Sunshine Boys

YouTube video

Onze conclusie

Het bezoeken van The Sunshine Boys is aan te bevelen aan liefhebbers van komisch toneel. De rollen zijn allen goed neergezet, al draait alles uiteraard rondom de combinatie Willie en Louis. Het is een verademing om André behalve puur komiek nu een echte toneelrol te zien vertolken die hij op magnifieke wijze invult.

Veel plezier toegewenst mocht je The Sunshine Boys gaan bekijken in een van de theaters!

Disclaimer: er zijn toegangskaarten voor het maken van deze impressie beschikbaar gesteld.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten