Freek de Jonge
|

Freek de Jonge: de zaal lag dubbel!

Freek de Jonge staat de laatste dagen van dit jaar in het Delamar Theater met zijn voorstelling ‘Dit is geen oudejaarsconference’. Vanwege totale uitverkoop kunnen liefhebbers nog terecht bij een extra voorstelling op 10 januari 2017.

Barbara(39): De zakdoekjes die op de stoelen waren klaargelegd, waren ‘haast’ nodig voor de tranen van het lachen!

Freek de Jonge

Delamar introduceert de voorstelling als volgt:

Dit is geen oudejaarsconference is de titel van een conference die Freek de Jonge de laatste week van het jaar 2016 in de Mary Dresselhuys zaal van het DeLaMar Theater zal spelen. Het is een mix van vrolijke en leerzame momenten uit zijn collegeserie Mijn Koude Oorlog, en een vooruitkijken naar de Tweede Kamerverkiezing van 2017. Het valt niet mee om nog iets te zeggen over wat u te wachten staat. Het gebodene zal als altijd om te lachen zijn en tot nadenken stemmend. Een feest der herkenning en verrassing.

Impressie Freek de Jonge: Dit is geen oudejaarsconference.

Inhoud

De titel van zijn show klopt en toch ook niet. Niet het gehele jaar wordt doorlopen en op de hak genomen of via een serieus nummer vertolkt, dat klopt. Uiteraard heeft Freek de Jonge elementen uit het afgelopen jaar in zijn show verwerkt. De scenes worden onderling afgewisseld en zijn spreektempo is geregeld haast onnavolgbaar hoog wat een scene totaal hilarisch maakt.

Iets verklappen is feitelijk ‘not done’, maar als Freek het gaat hebben over een verkeersregelaar en een geheel aan escalerende situaties met afkortingen op tempo hoog, dan kan je het met een beetje inlevingsvermogen ‘haast’ niet droog houden. De tranen stonden dan ook in mijn ogen! Zo waren er vele momenten van gebulder in de zaal, maar deze scene dwong mij zelfs te stoppen met lachen, omdat ik zo’n pijn in mijn buik kreeg van het lachen, dat de pijn onhoudbaar bleek: ik lag letterlijk dubbel van het lachen. Geweldig!

Freek wisselt de humor af met rake nummers die soms even duidelijk vertellen hoe het ‘erbij’ staat in onze wereld. Je moet daarvan houden, mijn gezelschap vond dat minder, ik kon het juist erg waarderen.

Publiek

Het publiek was gemiddeld ver boven onze leeftijd (+50-60 jaar) en in de voorstelling werd dan ook geregeld teruggegrepen naar informatie uit het verleden, die voor bezoekers boven de 50 jaar veel herkenning zal brengen. Toch was het voor het jongere publiek totaal niet storend en goed volgbaar. De namen waren bekend, enkel het gevoel van het mee hebben gemaakt ontbrak.

Persoonlijke beleving

Barbara(39): De voorstelling van Freek de Jonge verraste mij en mijn gezelschap positief. Ik had zelf meer verwacht dat hij de diepte in zou gaan in lange scenes. Deze voorstelling verkoos hij duidelijk de afwisseling, met veel humor en een treffende noot tussendoor. Ik zou haast voor bepaalde scenes nogmaals deze voorstelling willen zien. Ik kan me dan ook verheugen op de versie die vast op televisie zal worden getoond later in het komende jaar. (Het is me niet bekend of er opnames zijn gemaakt, maar de voorstelling zou het zeker verdienen om nationaal te worden uitgezonden.)

Kortom een zeer fijne avond gehad, met het voornemen vaker de heer Freek de Jonge te gaan bekijken in het theater. Ook al ben ik dan niet van de leeftijd die hem gemiddeld zal bezoeken. Indien je van inhoudelijke humor houdt en je op de hoogte bent van wat er in het land en de wereld speelt is dit in mijn ogen voor eenieder een aanrader, ongeacht leeftijd.

Mocht je na het lezen van deze recensie willen ervaren hoe Freek de Jonge in deze voorstelling de humor met serieuze noot mixt: op 10 januari is er een extra voorstelling ingelast.

Voor meer informatie: de website van het Delamar Theater.

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten