Muzikaal vuurwerk in een oud zwembad

Op een waterkoude vrijdagavond toog ik met vriendin C. naar Theater de Nieuwe Regentes in Den Haag. Daar bekeken we De Uitdaging met Sarah Jane en Shishani Vranckx en genoten we van een reis door de muzikale geschiedenis van deze twee geweldige zangeressen. Het was een avond waarin we ontdekten dat de swingende soul van Sarah Jane gecombineerd met de Afrikaanse invloeden van Shishani een prachtige nieuwe sound oplevert.

De Uitdaging

De Uitdaging met Sarah Jane en Shishani Vranckx

Ilona (37): De Uitdaging was voor mij een nieuwe ervaring en dat viel zeker niet tegen. De beschrijving van het concept schepte bij ons vooraf de verwachting van een soort The Voice of Holland-achtige battle. Dat was het zeker niet. Het was een inkijkje in de muzikale ziel van twee prachtige zangeressen: Sara Jane, een indrukwekkende diva van Surinaamse afkomst met een dijk van een stem en een klaterende lach, en de van oorsprong Namibische Shishani, een krachtige, energieke zangeres, die ook een hele zachte, kwetsbare kant durft te tonen waarmee ze je recht in je hart raakt.

Gemene deler in beide repertoires bleek de muzikale zoektocht naar hun roots. Een terugkerende factor was ook steeds de zon, of het gebrek daaraan in Nederland. Samen vormen hun stemmen en hun nummers een kleurrijk palet, waardoor we de avond beleefden als een afwisselend avontuur. Dromerig kabbelende muziek werd afgewisseld door explosieve uithalen, er werd geïmproviseerd, gelachen en zelfs gescat.

Ruimte voor het verhaal achter de songs

Het mooie van De Uitdaging is dat er de ruimte is om in te gaan op het verhaal achter de song. Shishani zingt het prachtige ‘Minority’, in Namibië het volkslied van de LBGTI-community. Later vertelt ze over haar oma, die ze niet heeft gekend, maar naar wiens geschiedenis ze op latere leeftijd op zoek is geweest. Haar oma bleek in het Namibische dorp waar ze woonde degene te zijn die de muziek maakte bij alle belangrijke levensgebeurtenissen zoals geboortes en sterfgevallen. Het nummer ‘Kuku’ dat Shishani vervolgens hierover zingt komt door deze introductie dubbel zo hard binnen.

De Uitdaging

In het begin van de voorstelling vertelt Sarah Jane over een worsteling die elke artiest zal herkennen: als zangeres wil je graag een boodschap overbrengen, maar het publiek wil eigenlijk gewoon vermaakt worden. Het vinden van de juiste balans hiertussen is niet altijd makkelijk, maar deze avond is het beide zangeressen zeker gelukt.

De Uitdaging in deze samenstelling met Sarah Jane en Shishani Vranckx speelde de laatste show. Dat kon je aan alles merken. Er was een soms wat melige sfeer met hier en daar een inside joke. Tegelijkertijd waren de zangeressen en de band enorm op elkaar ingespeeld, waardoor je zag dat hun eigen muziek en culturele achtergrond bijna versmolt tot een nieuwe stijl.

Wanneer het laatste nummer wordt aangekondigd en je verbaasd op je horloge kijkt, omdat je het idee hebt dat ze eigenlijk pas net begonnen zijn, weet je dat je een goede avond hebt gehad. De beide zangeressen hebben mijn hart gestolen en ik ben heel benieuwd naar hun verdere muzikale reis!

Zwembadtegels en huiskamersfeer

De UitdagingTheater de Nieuwe Regentes is een bruisend buurttheater, gevestigd in een monumentaal pand uit 1920. Voor het een theater werd is het pand een tijd lang in gebruik geweest als zwembad. Dat is nog duidelijk terug te zien in authentieke details zoals de betegeling met aanduiding van de verschillende baden. De grote zaal, waar wij de voorstelling bijwoonden, was vroeger de zwembadhal. Hoewel ik het voor zo’n klein theater een verrassend grote zaal vond, zijn ze er toch in geslaagd om een knusse, bijna huiskamerachtige sfeer te creëren.

Het concept van De Uitdaging

De Uitdaging is een serie van unieke muzikale combinaties, opgezet door Thijs Borst. Door twee ogenschijnlijk heel verschillende muzikanten samen te brengen ontstaat een bijzonder samenspel. Het is al voor het zevende seizoen een begrip bij publiek en artiesten. Grote namen als Tania Kross, Mathilde Santing en Ernst Daniël Smid stapten al eens in de muzikale boksring en genoten van de spetterende confrontaties. De volgende Uitdaging in Theater de Nieuwe Regentes is op vrijdag 23 maart, dan neemt de jonge jazz-zangeres Kim Hoorweg het op tegen de veelzijdige Syrische muzikant Nawras Altaky.

Lees onderaan het artikel hoe je kans maakt op 2 toegangskaarten voor vrijdag 23 maart aanstaande.

Sarah Jane en Shishani Vranckx

Sarah Jane staat op het punt van doorbreken. Buiten dat zij een graag geziene gast is bij DWDD is haar single Ik mis je een regelrechte hit. Sarah was de grote verrassing van Noorderslag 2015, ze won de Amsterdamse popprijs van 2014 en werd uitgeroepen tot NPO Radio 6 Soul & Jazz Talent. Ze is achtergrondzangeres geweest van grote namen als Glennis Grace en Rita Marley en trad op met verschillende hip-hop formaties.

Shishani Vranckx is de koningin van de Namibische muziekscene; haar naam betekent niet voor niets ‘kroon’ in het Oshiwambo, een van de lokale talen. Shishani is een talentvolle singer-songwriter, geliefd om haar zwoele en krachtige stem. Ze groeide op in Nederland maar haar stijl is sterk beïnvloed door de Afro-Amerikaanse en Afrikaanse muzikale tradities.

Winactie Toegangskaarten De Uitdaging

Regels voor deelname:

 • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
 • Geef hieronder in een reactie aan dat je 2 toegangskaarten wilt winnen voor De Uitdaging op vrijdag 23 maart 2018.
 • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
 • Deze winactie eindigt op zondag 11 maart middernacht.
 • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
 • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
 • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

 

Disclaimer: deze winactie is onderdeel van een samenwerking.

Comments

 1. Krista says:

  Oh de laatste uitdaging was weer kippevel, waanzinnig goede zangeressen, heerlijk ondersteund door goede muzikanten… gaaf detail… ooit ontmoeten mijn schoonouders elkaar in dit zwembad én ik woonde in mijn studenten tijd om de hoek, i love it…

 2. Wat een genot om zo’n goede recensie te lezen! Je gaat op alle mogelijke aspecten uitgebreid in en stijgt ver uit boven “het was prachtig” Hulde!

 3. Ik onthou me van de winactie maar vind het wel een tof artikel! Ik vind het zo cool dat het in een oud zwembad is! 😀

 4. Tania says:

  Dat lijkt me een leuke locatie om voorstellingen te gaan bekijken

 5. Corine N says:

  Leuk! Ik doe graag mee om de uitdaging te winnen

 6. Amelie says:

  Lijkt me een zeer interessante voorstelling!

 7. Z. Kumru says:

  Ik doe graag mee voor De Uitdaging op vrijdag 23 maart 2018. Daar ga ik heen met mijn zus die in Den Haag woont! Heerlijk een muzikale avondje uit

 8. Wanda says:

  Jammer, dit was echt wel wat voor mij geweest maar vanuit het hoge noorden is een avondje theater niet te doen plus de 23e komen we ook net terug van onze vakantie in Duitsland.

 9. zeer goede recensie, met oog voor detaill en, zeer goed uitgewerkt proficiat!

 10. Krystle says:

  Gave locatie zeg! Doe niet mee met de winactie maar eens iedereen succes

 11. c.boeren says:

  Een leuk voorstelling op een unieke lokatie.

 12. Sandy says:

  Een heel mooie recensie, top! En die locatie…whoah <3

 13. Anneliese de Waal says:

  Lijk me erg leuk, heel speciaal.
  Ik doe graag mee 🙂

  Groetjes Annelies

 14. Marja says:

  Bijzonder ik ben heel erg benieuwd

 15. Lottie says:

  Ben erg benieuwd, ik doe graag mee!

 16. Ik heb nog nooit van Shishani Vranckx gehoord. Misschien moet ik haar eens opzoeken op Google.

 17. Goh dit klinkt als een goede voorstelling. Thanx voor de mooie recensie!

 18. la la leo says:

  Ik onthou me eveneens van de winactie, maar wow zo gaaf! Ik woon er om de hoek maar ben nog nooit bij theater de regentes geweest. Ik ga er zeker een keer heen!

 19. love1818 says:

  Leuke actie ik ben benieuwd👍🏻😉

 20. Janine says:

  Wat een toffe locatie! Erg leuk

 21. Caroline vink says:

  Ik wil heel graag een kans maken..

 22. Ja wil graag naar De Uitdaging.

 23. Ja ik wil …. naar De Uitdaging 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.