Alleen op stedentrip 1 scaled
|

Solo reizen: 5 redenen om alleen op stedentrip gaan

Helemaal alleen op vakantie gaan. Misschien heeft het idee al vaker door je hoofd gespookt, of misschien denk je er nu pas voor het eerst aan. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf een weekendje of weekje alleen op stedentrip te gaan. En daar zijn genoeg goede redenen voor. Solo reizen heeft namelijk enorm veel pluspunten. Hieronder bespreek ik vijf redenen waarom het zo enorm leuk is om solo op vakantie te gaan!

Solo reizen: 5 redenen om alleen op stedentrip gaan

Je kunt zelf bepalen wanneer en naar welke stad je gaat

Heb jij nog een paar vakantiedagen over? Of zie je een goede deal voorbij komen? Als je alleen op vakantie gaat, kun je helemaal zelf bepalen wanneer je gaat. Neem gewoon een donderdag en vrijdag vrij en ga lekker een lang weekend weg. Zomaar, zonder eerst te hoeven overleggen of zonder ver van tevoren te hoeven plannen. Alles is mogelijk.

Maar je kunt niet alleen zelf bepalen wanneer je op vakantie gaat, maar ook waar naartoe. Heb jij altijd al gedroomd van een tripje naar Stockholm, maar gaan je reisgenoten normaal gesproken liever naar een warmer oord? Dit is je kans om wel eens een bestemming te bezoeken waar je altijd al naartoe hebt gewild. De bestemming is 100% jouw keuze. Laat je dus niet leiden door anderen en kies de bestemming van je dromen.

Je kunt precies doen waar je zelf zin in hebt

Ook op je zelfgekozen bestemming kun je helemaal losgaan. Waar je op vakantie normaal gesproken nog wel eens een compromis sluit, kun je nu volledig je eigen gevoel volgen. Wil jij liever de hele middag aan het strand liggen in plaats van alleen maar historische bezienswaardigheden bezoeken? Er is niemand die je tegenhoudt. Wil je juist de hele dag musea bezoeken? Ook dat kan. Je kunt alles zelf bepalen. Het is nu eenmaal jouw vakantie en die kun je precies zo indelen als dat jij dat graag zou willen.

Je ontmoet gegarandeerd nieuwe mensen

Wist je dat je veel sneller contact maakt als je alleen op reis bent? Als je met een of meerdere reisgenoten op vakantie bent, dan ben je meer met elkaar bezig dan met de mensen om je heen. Als je echter alleen reist, dan heb je veel sneller aanspraak van andere mensen die ook alleen op vakantie zijn. Vaak ontstaan er bijvoorbeeld al leuke gesprekken als je aan een andere toerist vraagt om een foto van je te maken. Of je gaat aan de bar zitten in een leuk caféetje en dan komt er vanzelf iemand naast je zitten.

Om het voor jezelf nog makkelijker te maken om met nieuwe mensen in contact te komen, zou je ervoor kunnen kiezen om in een hostel te gaan slapen. In de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de keuken of woonkamer, ontmoet je snel medereizigers. In hostels zijn vaak gedeelde slaapzalen, maar je kunt er vaak ook een privékamer boeken, als je meer aan je privacy gehecht bent.

Solo reizen: Je leert veel over jezelf

Normaal gesproken maak je beslissingen vaak door te overleggen met iemand anders. Maar wat doe je als de bus niet komt opdagen of als je ho(s)tel niet helemaal blijkt te zijn wat je ervan verwacht had? Dan zul je zelf beslissingen moeten nemen en kom je er pas echt achter hoe je reageert in bepaalde situaties. Als je alleen op pad gaat, zul je keer op keer in situaties terechtkomen die je nog niet eerder hebt meegemaakt. Dit is niet alleen superleuk, maar je leert hierdoor ook heel erg veel over jezelf. Want pas als je helemaal op jezelf bent aangewezen, ga je compleet af op je eigen intuïtie.

Vakantie is toch altijd een goed idee?

Op stedentrip gaan is ontspannend, geeft je nieuwe inzichten en zorgt ervoor dat je even rust hebt van je dagelijkse bezigheden. Er even tussenuit gaan is dus altijd een goed idee. En als je even niemand hebt die toevallig tegelijk met jou op vakantie kan gaan, dan is alleen gaan dus helemaal geen gekke optie. Het tegendeel is zelfs waar, het is hartstikke leuk om alleen op vakantie te gaan.

Veiligheid tijdens solo reizen

Er zijn in Europa enorm veel bestemmingen waar je prima alleen naartoe kunt gaan. Eigenlijk zijn alle bestemmingen in Europa wel relatief veilig, zolang je je gezonde verstand maar gebruikt. Ga bijvoorbeeld niet ’s nachts nog alleen over straat, maar neem dan een taxi in het geval je nog terug naar je ho(s)tel moet. Ook is het niet verstandig om heel veel alcohol te drinken als je alleen bent, omdat je dan een stuk kwetsbaarder bent (een paar drankjes kan natuurlijk prima). Gebruik dus gewoon je gezonde verstand en dan ben je overal net zo veilig als in Nederland!

Inspiratie voor leuke stedentripbestemmingen

Er zijn enorm veel leuke bestemmingen in Europa, dus we geven je graag een lijstje met inspiratie voor jouw soloreis:

  • Scandinavië is trendy en superleuk in je eentje. Denk bijvoorbeeld aan Kopenhagen of Stockholm, waar je heerlijk kunt shoppen, eten en musea kunt bezoeken.
  • Houd je van lekker eten en warme temperaturen? Ga dan naar Spanje of Italië. Sevilla, Malaga, Verona of Milaan: je zult je hier zeker vermaken in je eentje!
  • Ook in de Balkan is genoeg te beleven: heerlijk weer, oude steden en mooie natuur. Ga bijvoorbeeld naar Dubrovnik in Kroatië of naar Ljubljana in Slovenië.

Inspiratie voor solo reizen in beeld

Mocht je overwegen te gaan solo reizen, je bent zeker niet de eerste en op YouTube zijn veel voorbeelden te vinden van anderen die je voorgingen en erover hebben gefilmd. Hieronder een voorbeeld van een solo reis naar de stad Barcelona.

YouTube video


disclaimer jpeg e1671742002932

Deze blog is geschreven door mede-blogger Kim. Ook interesse in het schrijven van een gastblog of een andere vorm van samenwerking? Laat het me weten via de mail.

Volg jij Onlybyme al? Alle blogs verschijnen op Bloglovin’ en daarnaast is Onlybyme vinden op: PinterestFacebookInstagram 


Barbara(45): Overweeg jij ook eens te gaan solo reizen? Je hoeft niet gelijk naar het buitenland voor je eerste solo ervaring. Zelf ben ik al meerdere malen alleen naar een hotel geweest in Nederland om daar heel even tot mezelf te komen. Ook dat is al een heerlijke ervaring. Even niet hoeven zorgen voor de kinderen, een nacht kunnen doorslapen zonder spookjes, uren lang in bad kunnen liggen. Kortom je kunt je solo reizen heel klein starten en zo verder uitbouwen (tip).

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten