Filmtip She Said
| |

Filmtip She Said – thema #metoo | Filmtip

Recent zag ik de film She Said in de bioscoop. Een dramafilm gebaseerd op de gebeurtenissen die mede hebben geleid tot de veroordeling van Weinstein door de rechtbank in New York tot 23 jaar cel voor verkrachting en aanranding.

De hoogste tijd om She Said te tippen voor dramaliefhebbers. De releasedatum van She Said is 24-11-2022 in de Nederlandse bioscoop, maar ook een aanrader om op je eigen televisie te bekijken.

Een goed script en nog betere performances dragen bij aan een aangrijpende film die de ernst van deze misdaden ijzersterk weergeeft.Filmtotaal

She Said – drama met een hoog slikgehalte!

she said

She Said is een drama film met een hoog slikgehalte. Het gaat je niet in de koude kleren zitten als je ziet hoe meerdere slachtoffers van Weinstein in deze film zijn neergezet en volhardende journalisten van de The New York Times worden gedwarsboomd in hun onderzoekwerkzaamheden. Ik heb dan ook echt mijn best moeten doen, niet letterlijk in huilen uit te barsten aan het einde van de film en ook tijdens de film zitten de nodige slikmomenten.

Persoonlijke beleving She Said

Barbara(45): Ik ben van mening dat ik deze film, met een groot documentaire gehalte door de vele feiten waarop de verhaallijn is gebaseerd, niet had willen missen. Ook al is gezellig uit de bioscoop komen na het zien van deze indrukwekkende film niet van toepassing. Ik moest even bijkomen.

Een klein puntje van kritiek is dat de karakters van de twee journalisten verder uitgediept hadden kunnen worden. Er is gekozen deze film als dramafilm uit te brengen en niet als documentaire, waardoor het verder uitdiepen van de persoonlijke levens van de twee hoofdrolspeelsters beter had gekund. Al moet ik tegelijkertijd bekennen dat het machtsmisbruik thema zeer krachtig is vertolkt.

Inhoud She Said

Omschrijving zoals weergegeven op Pathe.nl:

De twee keer voor een Oscar® genomineerde Carey Mulligan (Promising Young Woman, An Education) en Zoe Kazan (The Plot Against America, The Big Sick) spelen Megan Twohey en Jodi Kantor, twee journalisten van de New York Times die samen een van de belangrijkste verhalen van een generatie publiceerden.

Een verhaal dat medeverantwoordelijk was voor de #MeToo-beweging, dat een decennialange stilte doorbrak over seksueel misbruik in Hollywood en de Amerikaanse cultuur voorgoed veranderd heeft. De film is geregisseerd door Emmy-winnaar Maria Schrader (miniserie Unorthodox) naar een scenario van Oscar®-winnaar Rebecca Lenkiewicz (Ida). De film wordt geproduceerd door Oscar®-winnaars Brad Pitt, Dede Gardner en Jeremy Kleiner namens Plan B Entertainment en de uitvoerend producenten zijn de voor een Oscar® genomineerde Megan Ellison en Sue Naegle namens Annapurna Pictures.

Trailer She Said

#Metoo – een nieuwe bejegening naar ondergeschikten

#Metoo heeft daarna wereldwijd een veranderproces in de bejegening van vrouwen (en mannen) in een lagere machtpositie bewerkstelligd. Nog steeds komen er nieuwe zaken naar boven, ook in Nederland, die wellicht nooit hadden plaatsgevonden als de omgang van machtige figuren naar ondergeschikten (ook mannen) al veel eerder ter discussie zou zijn gesteld. Ongelijkheid is helaas op nog veel fronten de dagelijkse gang van zaken en ik heb niet de illusie dat dit spoedig uit de wereld zal zijn verholpen.

Denk in enkel Nederland aan de volgende recente voorbeelden: Marco van Basten, de ontslagen directeur van Ajax en voormalig voetballer. Turnsters die aangifte deden tegen de onjuiste bejegening van hun coaches en ‘last but not least‘ tv presentator Matthijs van Nieuwkerken en zijn tirannieke manier van communiceren op de werkvloer. Hoe deze -van zijn voetstuk afgevallen- ‘grootheid’ in de televisiewereld jarenlang medewerkers op de werkvloer zo onjuist heeft kunnen bejegenen zonder ingrijpen van hoger management, blijft me een raadsel. Het antwoord ligt vermoedelijk in het grote verdienmodel dat aan hem vastzat. Geld is helaas vaak direct gerelateerd aan macht en het mogen behouden van die machtspositie, inclusief het gedogen van onjuist gedrag.

Machtsmisbruik vanuit zakelijke positie

Het is zeer waarschijnlijk dat nog veel vaker aan het licht zal worden gebracht, dat er misbruik is gemaakt van mensen in een lagere machtspositie. Helaas is het de mensheid, niet vreemd om macht te misbruiken. Neem de zeer actuele excuses voor het Nederlandse aandeel in het slavernijverleden, die op maandag 19 december 2022 door de premier Rutte zijn aangeboden.

De film BlackkKlansman is ook zeker een aanrader!

BlackkKlansman sluit met het thema: ongelijkheid en rassendiscriminatie behoorlijk passend aan bij de metoo-beweging. Lees meer over deze film: Review BlackkKlansman gebaseerd op het leven van Ron Stallworth

Ga jij ook graag naar dramafilms toe? Of ben je meer van actie of thrillers? Zelf vind ik het een genot om allerlei soorten films te kijken, van Nederlandstalig, tot documentaires, thrillers, actie en uiteraard drama. Met een bioscoop abonnement kan ik zo vaak gaan als ik zou willen, helaas is mijn agenda te druk om alle films die uitkomen te gaan bekijken, maar ik doe mijn best om met regelmaat een bioscoop bezoek in te roosteren.

Af en toe deel ik hier op Onlybyme een review van een film die echt indruk heeft gemaakt: she said kan hier niet in ontbreken. Ga jij She Said nu ook bekijken?

Tot de volgende blog!

Barbara

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten