| | |

Recensie: de Sinterklaasfilm van dit jaar, een aanbeveling?

Gistermiddag ben ik met Riana naar de Club van Sinterklaas Film & De Verdwenen Schoentjes geweest. We hadden kaartjes gewonnen, dus konden ‘gratis’ erheen. Het feit dat de Sint nog helemaal niet in het land is, maakte niet uit. Riana gaf meteen aan dat de film niet ‘echt’ is, want een film wordt altijd gespeeld door mensen en dat is uiteraard met de Sint en Pieten niet het geval, dat zijn geen gewone mensen en de mensen in de film wel. Aldus kleuterlief, dan is dat ook meteen duidelijk!

De Club van Sinterklaas Film & De Verdwenen Schoentjes

De Club van Sinterklaas Film & De Verdwenen Schoentjes

De bioscoopfilm draait al sinds half oktober in de bioscopen van Nederland. Wij gingen gistermiddag, bewust op een zeer rustig bioscoopmoment. Het was Riana’s allereerste keer naar de bioscoop en ik verwachtte nogal wat vragen voor en vooral ook tijdens de film. Hoe drukker de bioscoop bezet is, hoe minder ruimte daarvoor is, want je wil immers andere bezoekers niet storen tijdens hun film uitje.

Riana was erg nieuwsgierig naar de film van Sinterklaas en zoals ik hierboven al schreef, het feit dat de beste man nog niet in het land is, maakte totaal niet uit. Ze is al weken helemaal in grote verwachting van de Sint en alles wat ze ook maar kan opvangen over het feest van Sinterklaas is geweldig. Zo liet ze me gisteren nog stellig beloven haar te helpen met het onthouden dat het Sinterklaasjournaal aanstaande maandag begint en dan elke dag te zien is om 18.00 uur op NPO3. Ze vroeg heel duidelijk na wanneer het was, dus op de maandag aan het einde van het dag, na het weekend en het idee dat te vergeten, was zo erg, dat mama echt moest helpen onthouden. Nu wordt die vooraankondiging nog minstens tig keer deze week op de NPO netten herhaald, dus de meeste ouders met kinderen zullen tijdig op de hoogte zijn van dit belangrijke journaal. Bij deze heb ik het alvast even genoemd.

De Club van Sinterklaas Film & De Verdwenen Schoentjes

Vooraf aan de film kochten we iets te drinken en uiteraard waren de kruidnootjes favoriet. Dus Riana zat al te smullen,v terwijl we even moesten wachten voor we de zaal in konden. Mama deed haar best niet te denken aan de smaak van de kruidnootjes, want eentje en je bent verkocht. Dus ik bleef overal vanaf.

De hoofdverhaallijn

Door een fout van wegwijspiet is de Sint alle kinderjaren van Kornee niet bij hem thuis geweest, om een cadeautje te brengen met Sinterklaas. Eenmaal volwassen besluit Kornee, dat hij waak wil nemen en het Sinterklaasfeest voor iedereen wil verpesten. Hij maakt twee Moepies, soort knuffelbeestjes, die leven en geeft ze de opdracht om alle cadeautjes uit de schoenen van de kinderen te halen, die de Pieten er ‘s nachts instoppen. De Moepies luisteren niet zo goed en halen behalve de cadeautjes heel de schoen weg. Daardoor hebben de kinderen de volgende dag maar 1 schoen om aan te trekken en lopen dus met een schoen en een voet met sok aan naar school. De Pieten krijgen de schuld. Die besluiten alles tot de bodem toe uit te zoeken. Ze komen erachter dat Kornee erachter zit en Sinterklaas gaat met zijn Pieten naar het huis van Kornee toe en treft daar de missende schoentjes aan. Hij praat met Kornee en komt erachter waarom Kornee zo teleurgesteld is in Sinterklaas en vergeeft hem. Uiteindelijk krijgen alle kinderen hun schoen terug met een cadeautje erin en ontvangt Kornee dit jaar voor het eerst een cadeautje met Sinterklaas.

Er zitten extra verhalenlijnen in die ik bewust nu niet vertel, zodat het filmbezoek ook voor de ouders nog iets nieuws bevat. De goede boodschap is naderhand wel met Riana doorgesproken. Ze is nu al helemaal geobsedeerd, door het feit dat ze lief moet zijn en anders geen cadeautjes krijgt. Dit heb ik al wat proberen af te zwakken, door te benadrukken dat alle kinderen wel eens ondeugend zijn en stoute dingen doen. Het is voor de Sint vooral belangrijk dat je het daarna weer helemaal goedmaakt met papa en mama en niet nogmaals doet. De Sint is er immers voor alle kinderen, ook als je af en toe een beetje minder goed luistert. Of de boodschap aankwam, ik betwijfel het. Ze is echt heel erg overtuigd van het lief ‘moeten’ zijn. Dus nog maar geregeld herhalen hier.

De Club van Sinterklaas Film & De Verdwenen Schoentjes

Geschikt vanaf 4 jaar

Gezien Riana de film goed kon volgen met af en toe een kleine vraag, beschouw ik de film geschikt vanaf kleuterleeftijd. Toen ze ‘s avonds met opa en oma belde, kon ze vrij redelijk navertellen, wat er in de film was gebeurd en hoe het allemaal is opgelost. Wat leuk was, is dat de film begint door gezamenlijk met de kinderen af te tellen, iets wat Riana dan ook luidkeels deed. Ook is er halverwege een Sintlied waardoor de kinderen wat kunnen bewegen en met een ander nummer sluit de film af wat weer zeer enthousiast werd ontvangen bij dochterlief.

In de onderstaande trailer alvast een voorproefje op de film en de liedjes komen daarna ook aan bod.

YouTube video

Conclusie: de film is een aanrader!

Het enige echte minpunt wat ik kon vinden was het niet heel de tijd scherp zijn van het beeld, vooral bij snelle scenes had ik soms moeite om te zien, waar te kijken voor de scherpte. Ik dacht dat het aan mijn ogen lag, maar het kwam te veel voor. Wellicht is dit te wijten aan het beperkte filmbudget of stond de film in de bioscoop niet goed afgesteld. Hier geen expert op dat gebied, maar het was echt duidelijk zichtbaar tijdens ons bezoek. Al heb ik niet het idee, dat Riana er ook maar een seconde last van heeft gehad of zelfs maar op heeft gelet. Als ouder zie je nu eenmaal andere dingen.

De slechterik in de film is niet dermate eng dat het problemen oplevert bij de kinderen in de film, zeker niet omdat de Moepies ‘boeven’ eigenlijk zeer schattig zijn. Daar is goed rekening mee gehouden. Ook de duur van de film is goed te doen, al denk ik dat nog jongere kinderen daar wellicht wel wat problemen mee ondervinden.

Kortom, een leuk gezinsuitje deze Sinterklaasmaanden! Heel veel plezier gewenst!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten