spring 276014 1920
|

Lente Uitjes met kinderen; evenementen en musea

Lente! Ik kan elk jaar niet wachten tot het zover is! Lekker naar buiten met de kinderen. Deze blog bevat een overzicht met X lente uitjes met kinderen in 2022 die als een evenement worden georganiseerd.

Lente uitjes met kinderen in 2022

spring 276014 1920

Als mama met drie opgroeiende kinderen van 1, 2 en 11 jaar oud kijk ik elk jaar uit naar de lente en inventariseer ik de mogelijke lente uitjes met kinderen. Ik kijk dan met name naar geschikte evenementen en kindvriendelijke musea die we willen gaan bezoeken.

Een overzicht van lente uitjes met kinderen in de categorieën musea en evenementen

Het overzicht heeft geen vastgelegde volgorde en wordt geregeld aangevuld met nieuwe evenementen en kindvriendelijke musea.

1. Het Zandsculpturen Festijn op de Veluwe.

lente uitjes
Deze afbeelding is gemaakt uit een eerdere jaargang.

Dit jaar is het thema “Onze Vaderlandsche Geschiedenis” en vanaf 1 april te zien (o.v.b. van dan geldende maatregelen).

De geschiedenislessen vroeger op school waren òf saai, òf heel boeiend; afhankelijk of de leraar goed kon vertellen. Tijdens de tentoonstelling in Garderen hoef je je nooit te vervelen, want je staat letterlijk oog in oog met de hunebedbouwers, de Bataven en de Romeinen. Beleef de geschiedenis van Nederland tijdens het Veluws Zandsculpturen Festijn! Zie hoe men woonde en werkte in de Middeleeuwen, hoe men handel dreef in Hanzesteden en wordt zelf onderdeel van de Beeldenstorm. Naast zandsculpturen is er een prachtige tuin aangelegd en zijn er vele unieke diorama’s die onze geschiedenis op een verrassende manier weten uit te beelden.”

2. De Keukenhof te Lisse.

Lente uitjes
© Onlybyme

Keukenhof is vanaf donderdag 24 maart tot en met zondag 15 mei geopend van 8:00 – 19:30 uur.

Het is op maandag, dinsdag en woensdag rustiger dan op andere dagen, wat met een gezin met jonge kinderen fijn is om rekening mee te houden. Ze zien dan meer vanuit de wandelwagen. 😉 Ook voor 10.30 en na 16.00 is het rustiger, mocht je toch op een andere dag de pracht willen aanschouwen en kinderen zijn altijd (althans de onze) vroeg wakker.

De bloei in Keukenhof loopt parallel aan die in de natuur. Aan het begin van het seizoen bloeien de vroegbloeiende soorten zoals crocussen, narcissen, hyacinten en vroege tulpen. Later in het seizoen bloeien de latere bloeiers zoals (grotere) tulpen.

3. Het Spoorwegmuseum te Utrecht.

mooiefotohondekopvoorheimweeexpressaankondiging

Welk kind vindt treinen nu niet fascinerend, ieder kind toch? In het spoorwegmuseum kunnen ze hun hart ophalen en heel veel doen en zelf ervaren.

Het Spoorwegmuseum is open van dinsdag t/m zondag tussen 10:00 uur en 17:00 uur. Tijdens alle officiële schoolvakanties zijn ze ook geopend op de maandagen en verder met Pasen, Pinksteren, Kerst en op Nieuwjaarsdag.

In 2016 zijn dochterlief (toen 5 jaar oud, wat vliegt de tijd!) en ik naar het Thomas weekend geweest met nog steeds zeer goede herinneringen aan dat uitje. Het museum verzorgt voor kinderen (en ook scholen) zeer leerzame uitjes.

4. De kaasmarkt in Alkmaar.

lente uitjes

Normaal* (op basis van voorgaande jaren) elke vrijdag eind april tot eind september.

Elke week vindt er een kaasmarkt plaats op vrijdag van 10.00-13.00 uur. In de zomer worden er ook in de avond kaasmarkten georganiseerd in juli en augustus. In 2019 waren dit de dinsdagavonden, maar op het moment is daar nu niets over bekend voor deze zomer.

Ga eens met eigen ogen bekijken hoe de kaasmarkt vroeger (en vandaag nog steeds) in zijn werk gaat.

Noot*: 3-2-2022: er staat op de website van de kaasmarkt aangegeven dat het nog niet bekend is wanneer de kaasmarkt weer kan plaatsvinden. Tegen eind april is er vast actuele informatie op de website.

5. De Nationale Molendag op 14 en 15 mei 2022

Bezoek eens één van de 950 wind- en watermolens die Nederland rijk is. De molens zijn mooi versiert me vlaggen en bloemen, je kan een rondleiding krijgen en uitleg over de soort molen en misschien zelf s de Molenaar helpen bij zijn werk. Voor de kinderen worden er vaak leuke activiteiten georganiseerd.

Tip: Buiten deze landelijke molendagen zijn er ook regionale molendagen door het jaar heen. Kijk op de website voor de dagen bij jullie in de buurt.

6. Nationale Museumweek 2022

De nationale museumweek vindt dit jaar plaats van maandag 4 tot en met zondag 10 april. Veel musea zijn in deze week gratis of tegen een gereduceerd tarief te bezoeken. Het thema is Ontdek samen #OnsEchteGoud.

7. Het Openluchtmuseum te Arnhem.

210_0_1456939647

Een museum zo groot als ruim 80 voetbalvelden geheel in de buitenlucht. Je vindt er boerderijen, huizen en grachtenpanden precies zo achtergelaten alsof ze nog bewoond zijn. Voor kinderen is er van alles te doen, ze mogen helpen bij allerlei ambachten.

Juist in de lente als we graag naar buiten gaan is het Openlucht Museum een keuze om te overwegen. Om alles te zien heb je meer dan 1 dag nodig. Er gaat een tram over het terrein al is deze niet geschikt om met wandelwagen te betreden. Een ingeklapte buggy kan uiteraard wel mee.

Tip: Naast Herberg de Hanekamp, waar je heerlijke oudhollandse pannenkoeken kunt bestellen, vind je een grote speeltuin.

Noot: Het museum is op het moment van de laatste update gesloten, kijk op de website voor actuele gegevens over de openingstijden.

8. Lente-uitjes Jeugdtheater in de voorjaarsvakantie

Van zaterdag 26 februari t/m zondag 6 maart is er in 4 plaatsen (Amersfoort, Utrecht, Houten en Leidsche Rijn een theateraanbod speciaal voor kinderen. De voorstellingen worden ingedeeld op vanaf leeftijd met de minimale leeftijd 4+. Mocht het in de voorjaarsvakantie erg regenachtig zijn dan is dit een leuke tip om te overwegen met schoolkinderen.

9. De Lente-Fair in Ahoy Rotterdam

Van 31 maart tot en met 3 april 2022 is de Lente-Fair de plek met alles wat je lentehart kan wensen. Tuin, kamperen, lentemode, doe het zelf, noem het maar op.

10. Het Taribush Lentewandelfestival

Lente Uitjes met kinderen evenementen en musea 2

Combineer op zondag 27 maart 2022 wandelen met volledig bepijlde routes door de bossen, over de heide en langs de vele vennetjes die het Nationaal Park Dwingelderveld rijk is. (10, 18 en 25 km) of neem de avonturentocht voor de jeugd (6-12 jaar) van ongeveer 4 km of de gezinstocht die met name geschikt is voor kinderen tot ongeveer 6 jaar en combineer dit alles met muziek en een hapje en drankje. Honden zijn aangelijnd ook welkom.

11. Lente-uitjes met kinderen op de Veluwe

Op de website van Visit Veluwe staan in een blogpost 10 lente-uitjes geschikt voor kinderen beschreven. Denk aan dierentuinen, musea, klimbossen en kastelen.

<< Mist jouw evenement in deze blogpost? Mail me! >>


Eerder verschenen er blogs op Onlybyme met impressies van museumbezoeken die ook zeer geschikt zijn om met kinderen naar toe te gaan:

Lente Uitjes met kinderen evenementen en musea 1

Disclaimer: Dit Lente uitjes overzicht is uit eigen initiatief samengesteld.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten