|

Impressie Toneelstuk Palm Springs

Barbara: Het toneelstuk Palm Springs laat je plaatsnemen in de huiskamer. Het verhaal bevat een groot drama en is ondanks ‘het geheim’ waar niemand over praat, maar iedereen het continu over heeft, geregeld vermakelijk en komt binnen! De acteurs spelen stuk voor stuk hun rol met diepgang en de karakters botsen waar mogelijk. 

Samengevat in één zin: Republikein versus Democraat, hard versus zacht, geslotenheid versus openheid. 

Impressie toneelstuk Palm Springs
Foto: Leo van Velzen.

Impressie Toneelstuk Palm Springs

Samen met een vriendin bezocht ik eind november Palm Springs in het Delamar Theater. De zaal is zo ingedeeld dat je, zeker als je vooraan zit, zowat in de ‘huiskamer’ van het toneelstuk plaatsneemt. Dit is voor de beleving van het verhaal een voordeel. Je ziet echt de mimiek van dichtbij en daardoor gaat het verhaal, wat zich bijna totaal in dialoog afspeelt, meer leven.

Inhoud

‘Gezellig’ samen de kerstdagen doorbrengen met veel onbegrip tussen de familieleden onderling is een voedingsbodem voor veel verbale conflictsituaties. ‘Gezellig’ krijgt een nog heftigere lading als Brook (dochter; Tjitske Reidinga) mededeelt waar haar nieuwste boek over gaat en waar ze liefst goedkeuring voor wil ontvangen.

Impressie toneelstuk Palm Springs
Foto: Leo van Velzen.

Dit valt uitermate slecht in het gezin en heeft alles te maken met het ‘familiegeheim’ wat juist geheim dient te blijven. De gesprekken gaan dus ook over dit ‘geheim’ en worden vanuit verschillende hoeken benaderd en langzaam ontvouwen. Je ziet duidelijk de aartsconservatieve opvattingen van de ouders (Polly/Geert de Jong en Lyman/Han Kerckhoffs) en die van de kinderen, Brook en haar broer Trip (Frederik Brom), die meer democratisch gezind zijn, met elkaar botsen. Dronken tante Silda (Ria Eimers) geeft het geheel nog een luchtige draai van verbroedering en probeert zoveel als ze kan van haar zus te houden. Iets wat niet meevalt door de harde manier van doen en laten die Polly zichzelf heeft aangemeten. Dochter Brook hunkert naar goedkeuring, Vader Lyman wil het liefst de familie bijeen houden, en broer Trip probeert daar zijn eigen weg in te vinden.

Impressie toneelstuk Palm Springs
Foto: Leo van Velzen.

De familie hangt aan verwijten aan elkaar. Ze houden van elkaar, maar kunnen maar moeilijk met elkaars totaal verschillende opvattingen omgaan. Het is feitelijk een wonder dat ze bijeen zijn met kerst en proberen deze samen door te brengen zonder ruzie.

De keuze van Brook het boek toch uit te gaan brengen dwingt de ouders tot een onverwachte wending in het toneelstuk. Het geeft ons meer inzage in het uiteen scheuren van een liefdevol gezin tot wat ervan is overbleven. Inzage in wat niet kon worden gedeeld, in het belang van.

Impressie toneelstuk Palm Springs
Foto: Leo van Velzen.

Persoonlijke beleving

Barbara (39): Wij, Esther en ik, verlieten best onder de indruk de zaal. Daar Esther zelf schrijfster is en ik al jaren van plan ben zelf ook een boek te gaan schrijven zet je na dit toneelstuk verder aan het denken. Het wordt duidelijk dat je als schrijfster, zeker met deels biografische verhaallijnen, meer dan je eigen leven betrekt in je boeken. De reden waarom veel boeken fictief worden geschreven en ook mijn eerste boek (doel 2017) fictief zal zijn. 

We hebben zelfs later er nog over gesproken samen. Dingen die in gezinnen gebeuren worden vaak binnen kamers gehouden. Schrijvers vereeuwigen soms zeer pijnlijke situaties op papier. Iets wat niet door iedereen kan worden gewaardeerd. Het is een worsteling waar denk veel schrijvers mee worstelen. Wat schrijf je wel, want schrijf je niet. Wordt het boek een autobiografie of bevat het boek slechts een vleug uit je eigen leven, met een grote saus aan fantasie eroverheen?

Het toneelstuk zelf heeft ons verrast. We hadden ons vooraf niet ingelezen, wilden onbevooroordeeld ervaren hoe het zou zijn. Ondanks dat niet alle recensies even enthousiast zijn, waren wij toch erg geraakt en onder de indruk. We herkenden de emoties, konden ons inleven in wat er bij ons zelf zou gebeuren als we net als Brook ‘even’ de vuile was uit het gezin zouden gaan buiten hangen. 

Kortom: een zeer geslaagde avond uit met stof tot nadenken onderweg naar huis!

Het toneelstuk is ook in januari en februari 2017 nog te bekijken in het Delamar Theater en een aanrader indien je een familiedrama met een vleug humor kan waarderen!

Disclaimer: deze impressie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten