Het Oorlogsmuseum Overloon

Impressie Het Oorlogsmuseum Overloon

Het oorlogsmuseum Overloon is verbouwd en recent heropend

met een totaal nieuwe vaste tentoonstelling

‘Nederland in de Tweede Wereldoorlog’!

Het perfecte moment voor een totaal impressie van de nieuwe uitstraling van Het Oorlogsmuseum Overloon. Onze recensente Wendy ging met haar gezin naar het museum en kwam vol indrukken daar vandaan. Er werd nagepraat met de kinderen (10, 12 en 14 jaar) en ze hebben alle 5 veel nieuwe informatie tot zich genomen, elk op hun eigen wijze. Deze impressie geeft een indruk van wat je vanaf nu (najaar 2016) in Het Oorlogsmuseum Overloon kunt verwachten.

>>> Onlybyme namens het museum een viertal toegangskaarten weggeven met een winactie. Deze kaarten kunnen gebruiken worden door 4 personen, ongeacht leeftijd. Dus ook gezinnen met opgroeiende kinderen kunnen hier gebruik van maken, al is het museum niet geschikt voor jonge kinderen vanwege het heftige onderwerp. Doe gerust mee, iedereen maakt kans.<<<

Impressie Het Oorlogsmuseum Overloon

Het museum is heel makkelijk te vinden. Vanuit de snelweg staat het duidelijk met borden aangegeven en ook de parkeergelegenheid is goed. Bij de receptie word je vriendelijk te woord gestaan en met je kaartjes kan je de hele dag binnen. Dat is wel handig want het restaurant wat er in zit, is net voor de poortjes waar je je kaartje moet scannen om binnen te kunnen. Maar je kan dus pauzeren wanneer daar behoefte aan is (zelfs buiten) en dan weer terug het museum in. Ideaal als je, net als wij, met kinderen bent die zoveel indrukken krijgen dat een pauze tussendoor wel gewenst is.

Nederland in de tweede Wereldoorlog

Speciaal voor het 70- jarig jubileum dit jaar, is de vaste tentoonstelling helemaal vernieuwd. Het heeft de titel ‘Nederland in de tweede Wereldoorlog’ gekregen.

Het Oorlogsmuseum Overloon

In deze tentoonstelling volg je het leven in de oorlog door de ogen van 8 verschillende mensen. Eerst krijg je van alle mensen een korte introductie via een scherm en dan loop je de ruimte binnen waar alle mensen hun verhaal nog eens apart uitlichten.

Iedereen neemt in de oorlog een eigen standpunt in, neemt eigen beslissingen en dat alles om van dag tot dag de oorlog door te komen. Zo krijg je een verhaal van iemand die onderneemt in de oorlog, iemand die uitwijkt, iemand die probeert zo normaal mogelijk door te leven, iemand van het verzet, maar ook iemand die meewerkt met de Duitsers. Allemaal om hun eigen redenen. Via (interactieve)gedeeltes, kan je de verhalen beluisteren en als laatste krijg je de vraag: Wat zou jij doen in deze situatie?

Het Oorlogsmuseum Overloon

De personen die op ons de meeste indruk hebben gemaakt zijn Hélène Egger en Corrie Holvast. Hélène was nog een kindje toen de oorlog begon en heeft bijna iedereen van haar familie verloren, terwijl ze zelf bij een andere familie logeerde om buiten de oorlog te blijven. Haar verhaal is aangrijpend. Het besef dat ze nog leeft doet goed, maar dat ze al zolang leeft met zoveel verdriet dringt dan echt tot je door als ze ook nu haar verhaal doet.

Het Oorlogsmuseum Overloon

Kinderen kunnen zelf op onderzoek uit (>10 jaar)

Deze tentoonstelling is prachtig in elkaar gezet en op zo’n manier verteld dat onze kinderen van 10, 12 en 14 het ook goed konden volgen. We vonden het fijn dat het zo interactief was want de kinderen konden zelf bepalen wat ze wilden horen en wat niet en wij hoefden niet telkens uitleg te geven omdat ze de informatie zelfstandig konden krijgen. Natuurlijk kwamen er wel vragen en dat is natuurlijk prima, maar zelfstandig door een museum heeft toch ook wel iets op deze leeftijd.

De Oorlog in Overloon

De tentoonstelling die daarna volgt, begint met een film waarin uitleg wordt gegeven over de oorlog in Overloon. Hoe het na D-Day verder ging tot aan de bevrijding. Op een plateau wordt een plattegrond getoond en met vlaggen aangegeven wie welk deel het gebied bezit. In 3 verschillende talen wordt verteld hoe het is gegaan en op de muren worden nog beelden geprojecteerd van die tijd. Na de film loop je buitenlangs naar een andere zaal.

Vallende bommen

Het blijkt een schuilkelder te zijn van een psychiatrische instelling. Op de wanden zie je de rest van de ruimte geprojecteerd met de mensen die er in schuilden. Die mensen kwomen om de beurt naar voren om hun verhaal te doen: hoe het was om zo’n tijd in de schuilkelder te zitten met zoveel mensen om je heen. Kinderen die riepen om hun mama of ze waren een pop kwijt. Constant hoor je geroezemoes en roepen, het was geen seconde stil. Alleen als er een bom viel.

De kinderen vonden het zeer indrukwekkend, maar waren niet bang geworden. Ik denk dat de grens voor deze ervaring dan ook echt op 10 jaar ligt. Met de bommen zag ik ze even in elkaar duiken, net als de mensen op het scherm. Achteraf gezien hadden ze dit niet willen missen, want ze konden zich eerst niet voorstellen hoe het was om ondergedoken te zitten en nu kwam dat wel even heel dicht bij.

Weer naar buiten kregen we nog wat informatie over de oorlog in Overloon. Hoe het weer werd opgebouwd en dat een jaar nadat de oorlog voorbij was, het museum geopend werd. Nu dus precies 70 jaar geleden.

Voertuigen, voertuigen en nog meer voertuigen

We zijn ook nog in een hele grote hal geweest waar ruim 150 verschillende voertuigen stonden uit de Tweede Wereldoorlog. Het waren er zoveel dat je niet wist waar je moest kijken. Alle eenheden stonden uitgestald zoals de genie, de verbindingstroepen, de keukengroep en alles wat er verder nog bestaat. Tussen de wagens door stonden interactieve palen waar je informatie kon opvragen over de verschillende voertuigen. Er staan ook een aantal voertuigen die in de koude oorlog zijn gebruikt en zelfs een eenheid van de SAS.

 Het grootste en een heel klein voertuig.

De kinderen waren helemaal onder de indruk van zoveel voertuigen. Ze hadden er nog nooit zoveel bij elkaar gezien dus dat was wel erg stoer. Ze keken hun ogen uit en zeker bij de voertuigen waar je de beschadigingen nog kon zien zitten. Zoals bij deze:

Het Oorlogsmuseum Overloon

Daardoor beseften ze nog meer dat dit echt in de oorlog was gebruikt.

Duizend bommen en granaten

Er staat ook een hele collectie van Ben Junier. Genaamd: duizend bommen en granaten. Ik heb ze niet geteld maar het zou me niks verbazen als het er inderdaad zoveel zijn. Wat een mooie collectie. Kogels, handgranaten, rookbommen, alles wat je maar kunt bedenken, ligt over vele meters in vitrinekasten.

Het Oorlogsmuseum Overloon: urenlang indrukwekkend

We hebben ruim 5 uur in het museum doorgebracht, met natuurlijk wel wat pauzes, maar het liefst waren de kinderen nog langer gebleven. Er was nog zoveel te zien en te beleven. Helemaal op het eind waren er nog wat kleinere exposities, maar daar vonden de kinderen niet zo heel veel aan. Dat waren meer foto’s met teksten erbij.

Conclusie: Zeer leerzaam en geschikt voor gezinnen met oudere kinderen!

Over het algemeen is het echt een heel leerzaam museum om eens met de kinderen naar toe te gaan. De voorzieningen zijn er goed, het personeel is vriendelijk en kinderen kunnen zich heel goed bezighouden in dit museum. Er valt van alles te zien en te beleven. Het restaurant serveert goed eten voor een redelijke prijs en de toiletten zijn netjes.

Wendy: Het is nu 3 dagen geleden dat we er heen zijn gegaan en de kinderen komen nog met vragen en opmerkingen over de oorlog en het museum. Dus het brengt ook de verhalen weer tot leven. Wij hebben er ontzettend veel van geleerd en zijn nog steeds wat onder de indruk.

Ben je na het lezen van deze impressie ook onder de indruk? Zou je het met eigen ogen willen gaan aanschouwen? Doe mee met de winactie en win wellicht 4 toegangskaarten voor een bezoek aan dit zeer indrukwekkende museum!

Winactie Het Oorlogsmuseum Overloon

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en email achter (is afgeschermd).
  • Geef  hieronder in een reactie aan dat je de 4 toegangskaarten wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • De winacties lopen – tenzij anders aangegeven – ruim een week en eindigen op zondag middernacht. De uitslag wordt z.s.m. daarna via de Facebookpagina bekend gemaakt. Kijk gerust nog naar andere winacties. (Tip!)
  • Dubbel winkans: als je deze winactie deelt op Facebook en in een reactie op het bericht op de Facebookpagina van Onlybyme iemand attendeert (tagt) op deze winactie, krijg je een dubbele kans om te winnen.

Leuk dat je meedoet met de winactie en veel geluk toegewenst!

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten