|

Het Limburgs museum bezoeken met kinderen

Riana is voor het eerst in een museum geweest enkele weken geleden. “Wat is dat een museum mama?” Ja, hoe leg je dat uit aan een 5-jarige dame? Ik besloot tegen haar te zeggen dat we er heen gingen en dat het daar wel duidelijker zou worden. Een museum is een soort bewaarplek voor allemaal dingen die we willen bewaren en later willen kunnen bekijken. “Is dat wel leuk dan mama?” Een logische vervolg vraag. Ik beaamde dit oprecht, omdat deze mama altijd geïnteresseerd is geweest in de geschiedenis en dan ben je in een museum precies op de juiste plek!

Nieuwsgierig ging Riana mee, naar een voor haar nieuwe ervaring: het museum!

Limburgs museum

“Mama is dat een echt mens? Toen hij nog leefde? Deze is dood toch? Zie ik er straks ook zo uit als ik dood ben?” Een stormvloed aan vragen toen we voor deze vitrine stonden… 😉

Het Limburgs Museum is onze bestemming!

“Duurt het nog lang mama?”, als we net een paar minuten onderweg zijn. Gelukkig was mama zo slim een museum in de buurt uit te kiezen voor deze vuurdoop. Niets zo erg voor kleuters als lang moeten wachten op ‘iets’ nieuws.

We gingen met de auto, maar de trein had net zo makkelijk geweest, aangezien het Museum precies tegenover het NS Station Venlo blijkt te zitten. Parkeren kan gelukkig ook dichtbij.

We waren nog net op de valreep om de collectie van Fiep Westendorp te bekijken. Op dit moment is de volgende tijdelijke tentoonstelling met Draken net geopend. Toch willen we graag nog even wat laten zien van de vorige tentoonstelling omdat het Riana zoveel plezier gaf.

Fiep Westendorp

Limburgs Museum

Terug naar je eigen jeugdherinneringen!

Iedereen kent de tekeningen van Fiep vanuit eigen jeugd. De volwassen generatie is allemaal opgegroeid met Jip en Janneke, Otje en Pluk van de Pettenflat. De nieuwe generatie wordt nog menigmaal voorgelezen uit Jip en Janneke en andere geweldige kinderboeken uit ‘onze’ tijd.

Terwijl we de tentoonstelling binnen gingen werd Riana meteen enthousiast en ging overal ontdekken en spelen. Heerlijk om als ouder te aanschouwen. Mijn eigen herinneringen aan al die fijne verhalen kwamen ook meteen terug.

Limburgs Museum

Erg leuk waren de opdracht tegeltjes die we her en der tegenkwamen en die Riana met heel veel enthousiasme ging uitvoeren. Hier mocht ze Floddertje helpen met het zoeken naar de verdwenen bad spullen.

De huidige wisseltentoonstelling: Draken

Op dit moment kan je al je draak fantasieën kwijt in de nieuwe wisseltentoonstelling van het Limburgs Museum.

Limburgs Museum

De volgende thema’s komen aan bod: de held, de duivelse draak, het draak steken, de schutterij, draken in steden, Westerse draken, Oosterse draken, Draken in onbekende werelden, Draken in de fantasy, draken in de natuur en het drakenskelet.

Later deze zomer nog maar eens zonder dochterlief terug naar het museum om op mijn gemak die draken te gaan bekijken! Tot en met 30 oktober kan deze voorstelling worden bezocht. Je kan hier meer informatie vinden over de drakententoonstelling.

De eigen museumcollectie

Het museum bevat zeer interessante informatie over de ontwikkeling van de mensen uit Limburg van voor de jaartelling tot nu. Terwijl de volwassenen de verschillende perioden uit de geschiedenis doorlopen, worden de kinderen bezig gehouden met de speurtocht van vogel Piek.

Piek is zijn nest kwijt en de kinderen kunnen hem helpen deze weer terug te vinden. Ze moeten zoeken naar eieren en daar telkens een vraag beantwoorden.  Er zijn vragen voor kinderen van 4 t/m 7 jaar en moeilijkere uitdagingen voor de oudere schoolkinderen.

Aan het eind van de speurtocht wacht er een verrassing bij het nest van Piek!

Het museum heeft op verschillende plekken speelmogelijkheden voor kinderen gecreëerd, waardoor de ouders wat rustiger rond kunnen kijken, terwijl de kinderen spelen.

Om je een beeld te geven hier een kleine foto impressie, om je te overtuigen er zelf eens naar toe te gaan!

Foto impressie eigen collectie

Voor mindervalide mensen is het museum goed toegankelijk, er is een lift aanwezig naar alle verdiepingen. Het museumcafé heeft diverse lunch mogelijkheden en uiteraard ontbreekt de Limburgse vlaai niet.

Kijk hier voor meer informatie over toegangsprijzen en openingstijden: Het Limburgs Museum. Tip: Bekijk ook de combinatiemogelijkheid met toegang tot eveneens het Museum van Bommel van Dam.

Na het museum een gezellig terrasje pakken? Of wat inkopen doen?

Het Limburgs museum bevindt zich midden in het centrum van Venlo met vele gezellige winkels en terrassen direct om de hoek. Trek gerust even wat extra tijd uit voor een korte wandeling en voor je het weet zit je gezellig in het zonnetje van een stuk echte Limburgse vlaai te genieten. 😉

Bezoek je het museum met kinderen, dan is het wellicht een idee om daarna in Venlo een kinderspeeltuin op te zoeken. Zowel een binnen als buitenspeeltuin is direct voorhanden binnen enkele kilometers. De ouders op het terras en de kinderen leven zich ondertussen uit. De ideale combinatie!

Veel plezier gewenst in het Limburgs Museum en de stad Venlo!

 

Disclaimer: deze impressie betreft een samenwerking met Liefdevoorlimburg.nl

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten