The Shape of Water ps 1 jpg sd low © 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation All rights reserved 1
|

Topfilm The shape of water en andere ‘must see movies’ deze voorjaarsvakantie.

the shape of water
© 2017 20th Century Fox

Barbara(40): 22 februari zaten vriendlief en ikzelf om 10 uur in de bioscoopzaal, een uitje wat we onszelf als filmfanaten af en toe gunnen. Beiden groot fan van goede films en mega nieuwsgierig naar de veelvuldig genomineerde film The shape of water bij de Oscars later dit jaar. De keuze voor het vroege tijdstip was zeer bewust. Meestal zijn de filmbezoekers die voor dit vroege tijdstip kiezen rustige bezoekers waardoor er optimaal kan worden genoten van de film zonder ongewenste afleiding.

The Grote winnaar bij de Oscars 2018: The Shape of water

(Update 5 maart)

De belangrijkste Oscars zijn aan deze geweldige film toegekend:

  • Beste Film,
  • Beste regisseur,
  • Beste Muziek en
  • Beste productieontwerp.

 

 | KINEPOLIS, JAARBEURS UTRECHT | age 16+ playtime  119 minuten | Filmgenres: Drama, Fantasy, Avontuur | Recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie The shape of water

Wat ons opvalt zijn de wisselende geluiden die we over deze film hebben vernomen. Liefhebbers van het genre drama, fantasy en zelfs romantiek (mits daarnaast ook liefhebber van wat heftigere scènes) kunnen hun hart ophalen in onze ogen.

Onze beleving

Barbara(40): We waren stil en ontroerd na afloop. De film liet ons met een indrukwekkend gevoel achter. De muziek heeft in onze ogen zeer terecht al meerdere awards gewonnen en achten wij dan ook een groot kanshebber bij de Oscars. De regisseur heeft echt een apart staaltje kunde laten zien, ook daarin ondersteunen wij de gewonnen awards volledig. De acteurs wisten het verhaal goed weg te zetten en ik zie kanshebbers voor beste actrice en de beide bijrollen.

the shape of water
© 2017 20th Century Fox

De film The shape of water is voor de zeer veeleisende bioscoopbezoekers van tegenwoordig, wellicht niet ‘spannend’ en diepgaand genoeg? De rating van 16 jaar en ouder is volkomen terecht, daar de film horrorelementen bevat die niet geschikt zijn voor een jonger publiek. De film als totaliteit behoort echter zeker niet thuis tot het horror of thriller genre.

Verhaallijn bewust niet uitgediept

De verhaallijn is niet tot in de kern uitgediept; het is een fantasy ‘sprookje’ dat enige diepte aan de verbeelding dient over te laten. Het is in onze ogen juist de intentie van de regisseur geweest, om je bij de kern te houden en niet te laten afleiden. Het juist niet uitdiepen van de rest, geeft de film een zeer bijzonder karakter met indrukwekkende filmmuziek, gecombineerd met zeer bijzonder filmshots en acteerwerk wat het gevoel tastbaar maakt.

De entourage van het decor vonden we zeer bijzonder en nergens mee te vergelijken. Het begin van de film zeer goed uitgedacht, totaal passend bij het sloteinde, hoewel je daar pas gaande weg achter komt. Het beeld spat van het scherm af en geeft de liefhebber van mooie shots en geweldige decors vele momenten om te genieten, enkel is de actie ingetogen, wat past bij het verhaal. Tezamen met het niet uitgediepte verhaal wellicht reden voor bezoekers om de film minder te waarderen.

Conclusie

The shape of water behoort in onze ogen thuis in de rij meest bijzondere en indrukwekkende films van deze generatie en ik geloof het direct wanneer deze film zal uitgroeien tot een cultfilm onder de liefhebbers. Wij hebben genoten en het verhaal in ons romantische hart gesloten.

De inhoud (zonder spoilers)

the shape of water
© 2017 20th Century Fox

Van de meesterlijke verhalenverteller Guillermo del Toro komt The Shape of Water, een sprookje dat niet van deze wereld is. De film speelt zich af tijdens de Koude Oorlog in Amerika circa 1962. In een verborgen en zwaarbeveiligd overheidslaboratorium waar ze werkzaam is, zit de eenzame Elisa (Sally Hawkins) gevangen in een leven van isolatie. Elisa’s leven verandert voor altijd als zij en collega Zelda (Octavia Spencer) een geheim experiment ontdekken. Bron: Kinepolis

Grote winnaar Oscars 2018, Gouden Leeuw 2017

Eerder al kreeg deze The shape of water de Gouden Leeuw 2017(Leone d’Oro) uitgereikt tijdens het filmfestival van Venetië. Hij werd 3x beloond met de awards voor beste filmmuziek en 4x voor beste filmregisseur bij de BAFTA Awards, Satellite Awards en Golden Globes en Critics’ Choice Awards. Daarnaast sleepte de film ook De Critics’ Choice Award – Best Production Design, De Satellite Awards – Beste actrice en Beste Art Direction en Production Design, en De BAFTA Award Beste productieontwerp in de wacht. Met verder tientallen nominaties bij diverse filmfestivals en bij de komende Oscars nu genomineerd voor maar liefst 13 awards, een film die wij per se wilden zien.

(Update 5 maart 2018)

Inmiddels is bekend dat er 4 Oscars voor The Shape of Water heeft gewonnen: Beste Film, Beste regisseur, Beste Muziek en Beste productieontwerp.

Andere ‘must see movies’ dit voorjaar

Uiteraard draait er naast deze film nog veel meer moois in de bioscoop. Zo draaien diverse producties in 3D versie en op andere tijden in 2D versies. Je kunt kiezen waar de voorkeur naar uitgaat.

Andere grote publiek trekkers zijn op dit moment o.a. Black Panther en The Maze Runner, the death cure.

Daarnaast is er juist voor families extra veel aandacht met films voor alle leeftijden. (De voorjaarsvakantie is inmiddels achter de rug, maar veel films zijn nog te zien.)

 

Gerelateerd: Andere artikels over films en theaterbezoeken

 

 

Disclaimer: deze recensie is onderdeel van een samenwerking.

 

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten