Tim en Bas 1 kopie
|

Impressie De Gelaarsde Kat, Efteling Theater

Afgelopen zondagmiddag zaten wij, dochterlief en ik, samen te genieten in het Efteling Theater van De Gelaarsde Kat. Ik was nog nooit in het Efteling Theater geweest maar de aankleding is gewoon super afgewerkt, wat een mooi Theater! Al voor alles begon kreeg je er zin in. De katjes (meespelende kinderen) kwamen in de foyer al kort ‘optreden’ voor de mama’s en papa’s en de sfeer gaf een super goed gevoel! We hebben genoten en nemen jullie graag mee in onze ervaring.

Impressie De Gelaarsde Kat

Dametje was vol ongeduld, dus we zaten als een van de eersten al in het mooie theater op een ideale plek waar de gehele show geweldig was te aanschouwen. We hadden dus nog even tijd om samen wat foto’s te maken, want tijdens de voorstelling is dit niet gewenst en word je ook daarop geattendeerd door de aanwezige medewerkers. Dit is vooral voor de meespelende kinderen die dat soort flikkeringen echt niet kunnen gebruiken tijdens hun optredens. Al is het een algemeen gebruik niet te fotograferen tijdens voorstellingen. Wij wisten dit, maar toch blijven mensen het proberen. 😉

Het sprookje was Riana niet bekend. Ze vond de titel dan ook erg raar! ‘Mama waarom heet het “De gelaarsde kat”? Een kat heeft toch helemaal geen laarzen aan?’ Uiteraard werd haar dit allemaal wel duidelijk in het verloop van de voorstelling, maar omdat het sprookje totaal onbekend was ging het verhaal soms toch her en der wat te snel voor haar. Dus ik zou gezinnen met jonge kinderen willen adviseren het sprookje vooraf al met de kinderen door te lezen, zodat ze ongeveer weten waar ze naar gaan kijken. (TIP)

de gelaarsde kat

Inhoud voorstelling

De Gelaarsde Kat start met de introductie hoe de kat terechtkomt bij de molenaarszoon. Dit gedeelte wordt niet altijd in het sprookje uitgelegd, zeker in de verkorte versies niet. Daarna krijgt de kat de molenaarszoon zover hem in één ding tegemoet te komen en in ruil daarvoor de grootste wens van de molenaarszoon te vervullen.

Het gaat uiteindelijk om de onmogelijke liefde tussen de molenaarszoon en de prinses die op stand hoort te trouwen. De Gelaarsde Kat zorgt ervoor dat dit werkelijk kan worden en verandert Bas, de molenaarszoon, in de Markies van Karabas.

Wat in deze show heel leuk is uitgewerkt is dat de verhaallijn door  De Gelaarsde Kat wordt verteld. Het pratende aspect van de Kat krijgt zo nog meer diepgang.

de gelaarsde kat

Eigen beleving

de gelaarsde kat

Barbara (39): De Gelaarsde Kat was vroeger niet echt een favoriet sprookje van me. Als kind vond ik het vooral erg raar dat de kat laarzen droeg… de rest bleef niet hangen. Ik was meer van Sneeuwwitje en Roodkapje en dit herken ik bij dochterlief. Het gedeelte van het uiteindelijk trouwen vond dametje dan ook het allermooiste en de katjes gaven haar fantasie een boost. Ze werd halverwege de voorstelling dan ook een katje die me kopjes gaf en speelde op haar eigen wijze mee en probeerde de muis te vangen. 😉 Tijdens de trouwerij zijn wij in haar ogen gelijk ook getrouwd, dus daarna een erg blije dame die ‘eindelijk’ met haar mama is getrouwd. Heerlijk de kinderfantasie!

Mijn oprechte complimenten aan de productie voor het geven van de mogelijkheid aan kinderen om eenmalig mee te mogen spelen in deze voorstelling en echt als een kat mogen spelen.

TIP: als jouw kind ervan droomt om ooit in het theater te mogen spelen: de Efteling geeft kinderen een kans om auditie te komen doen elk jaar voor de nieuwe productie.

De zang en het geluid waren erg goed afgestemd en het decor was erg mooi afgewerkt. Alles zoals je van de Efteling, als Sprookjespark, kunt verwachten.

 

Conclusie

De Gelaarsde Kat is echt een voorstelling die ik iedereen zou willen aanraden, vooral omdat alles zo goed is afgestemd op elkaar. Alles klopt, het beeld, geluid, zang en de gehele entourage passen perfect! Ook het totaal gebruiken van het theater, de trappen, de tussenlaag waar geregeld iets gebeurd, maakt het publiek extra betrokken bij het geheel. Het was voor de volwassenen ook echt genieten en zeker niet enkel een uitje voor kinderen! Stiekem ben ik nu al benieuwd welk sprookje er volgend jaar vertolkt gaat worden. 😉

TIP: Eerder dit najaar zagen we Pinokkio in Uden (deze voorstelling gaat nu langs vele theaters in Nederland), ook een tip om nog naar toe te gaan, zeker mocht de Efteling op wat grote afstand liggen!

Extra gegevens voorstelling

De voorstelling De Gelaarsde Kat is nog tot 5 maart 2017 te zien in de vakanties en weekenden in het Efteling Theater. En zeer geschikt voor gezinnen met kinderen in de schoolleeftijd. Je kunt het bekijken van de voorstelling eventueel combineren met het bezoeken van de Winter Efteling. Let er wel op dat de toegangskaarten van de voorstelling geen toegang geven tot het park en ook niet andersom.

Kijk voor meer informatie op de website van de Efteling.

 agata

De Cast:

  • Cast De gelaarsde Kat: Marcel Visscher
  • Prinses Tessa: Vajèn van den Bosch
  • Molenaarszoon Bas: Soy Kroon Koning
  • Kattenvrouw en Molenaar: Dick Cohen
  • Stem tovenaar Mavros: Stanley Burleson

Ensemble:

Amy Beekmans, Anne van den Beuken, Brent Pannier, Eli ter Hart, Emma Buisman, Pepijn Schwartz en Samantha Lernout

Kindercast:

Anke van Hal, Bob van de Weijdeven, Bridget Looijmans, Derek Daal, Hugo Wagenmakers, Imahni Tsolakis, Isabel Diaferia, Jippe Beldman, Judith van der Wijst, Laurian Serno, Mats Hoogland, Max Hameeteman, Naomi Kipping, Neeltje Maduro, Nick van der Stroom, Nohr de Vos, Rosanne van Abellen, Rowan van den Boomen, Sophie van Lent, Valerie Lemon en Zoë Rijk (wisselen elkaar af in de voorstellingen)

En daarnaast nog ongeveer 1500 kinderen die allemaal eenmalig meespelen met de voorstelling.

Ben jij al naar De Gelaarsde Kat geweest? Of heb je plannen om er naar toe te gaan?

Disclaimer: deze impressie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten