De 10 beste tips voor wild spotten op vakantie 1 1
| |

De 10 beste tips voor wild spotten op vakantie

Of je nou in Nederland blijft, de Middellandse zee opzoekt of een verre reis maakt, voor veel mensen blijft het een mooie ervaring om wild tegen te komen tijdens een vakantie. Wild spotten op exotische bestemmingen is niet altijd even ingewikkeld, maar zeker in Europa kan het af en toe nog best een uitdaging zijn. Wij krijgen vaak de vraag hoe we het voor elkaar krijgen om zoveel wild te spotten tijdens onze Europese roadtrips en reisjes door Nederland. Natuurlijk is een deel hiervan geluk, maar een deel van dit geluk is goed te sturen.

Om jullie te helpen met het spotten van prachtige wilde dieren hebben wij hieronder de 10 beste tips voor wild spotten op vakantie op een rij gezet.

De 10 beste tips voor wild spotten op vakantie

De schemer is je beste vriend

Wat belangrijk is om te beseffen is dat veel dieren en dan met name de zoogdieren het actiefst zijn tijdens de schemer. Dus de zonsopkomst en zonsondergang zijn de beste momenten van de dag om wild te spotten op vakantie. Dieren die in de nacht actief zijn, zijn dan vaak nog actief en dieren die overdag actief zijn komen dan op gang. Veel prooidieren waaronder herten komen tijdens de schemer uit de beschutting van het bos tevoorschijn en zijn dan vaak te vinden op open graslanden in en rond het bos.

Ga er veel op uit

Onze tweede tip is misschien een tip die veel voor de hand ligt, maar is wel een belangrijke. Hoe meer tijd je in de natuur doorbrengt, hoe groter de kans is dat je wilde dieren tegenkomt. Het tegenkomen van wilde dieren blijft altijd geluk, maar hoe meer tijd je in de natuur doorbrengt hoe meer dieren je tegenkomt.

Goed uitzoeken wat je wilt spotten

De derde van de tien beste tip voor wild spotten op vakantie is dat je goed uit moet zoeken waar je naar op zoek bent. Met name in Europa heeft het vaak weinig zin om het eerste de beste bos in te gaan. Je kunt het beste van tevoren uitzoeken welk dier je wilt spotten en waar je deze dan het beste kunt vinden. Wil je bijvoorbeeld herten in Nederland zoeken, dan kan je overal in Nederland reeën vinden, maar ben je op zoek naar damherten of edelherten dan zul je een andere plek op moeten zoeken. Zo leven de damherten op de Veluwe en in het duingebied en leven edelherten in de Oostvaardersplassen en op de Veluwe.

Door wat over het dier op te zoeken, weet je waar je moet zoeken maar ook welke tijd van de dag en ook welke tijd van het jaar het beste is. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om in de winter op zoek te gaan naar de Europese bruine beer of de das. Deze zijn dan namelijk in winterslaap. Ook als je op zoek bent naar een bepaalde vogel is de tijd van het jaar heel belangrijk, mocht het een trekvogel zijn, kan je hem namelijk niet het hele jaar op dezelfde plek vinden.

wild spotten op vakantie

Wees geduldig

Een belangrijke eigenschap voor het wild spotten op vakantie is het hebben van geduld. Wilde dieren laten zich niet regisseren en daarom kan het zijn dat je de ene keer veel dieren ziet en de andere keer niks. Als je geduld hebt en het wat langer volhoudt of later nog een keer terug komt heb je een grote kans om wilde dieren te spotten. Storm ook niet in één keer door het bos, maar loop rustig en gebruik al je zintuigen. Door goed om je heen te kijken, te luisteren en je neus te gebruiken heb je een betere kans om een wild dier te spotten.

Schakel een expert in

Misschien wel het verstandigste wat je kunt doen, zeker als je een plek niet kent, is om een expert in te schakelen. Doordat zij het gebied goed kennen, kunnen zij jou heel goed helpen met het spotten van bepaalde dieren. Daarnaast zijn zij heel goed getraind in het herkennen van sporen en geuren van de wilde dieren. Ook het spotten van wilde dieren gaat hun getrainde oog vaak een stuk beter af dan ons.

Koop een wildlife gids

Mocht je echt geïnteresseerd zijn in het spotten van wilde dieren, koop dan een wildlife gids van de desbetreffende regio en het desbetreffende land. Hierin staan vaak veel of zelfs alle dieren die in het gebied te vinden zijn, hoe ze eruit zien, welke sporen je kunt vinden en wanneer je ze kunt vinden. Omdat de informatie vaak beknopt is, zijn deze gidsen snel en makkelijk te gebruiken.

Let op je kleding

Let op de kleding die je aantrekt tijdens het wild spotten op vakantie. Ten eerste ga je geregeld ruig terrein tegemoet en is het dus verstandig om stevige schoenen en kleding te hebben. Maar ook de kleur van je kleren is belangrijk. Felle kleuren schikken namelijk heel erg af. Deze kleuren komen (bijna) niet voor in de natuur en vallen dus op. Ook de kleuren wit en zwart kan je beter niet teveel dragen als je op zoek bent naar wilde dieren.

wild spotten op vakantie

Ga van de gebaande paden af

Ook de volgende tip is een belangrijke voor het wild spotten op vakantie. Ga van de gebaande paden af! Veel dieren zijn van nature schuw en blijven daarom weg van plekken waar mensen veel komen. Kies dus voor die minder bekende wandelroute en zelfs een minder bekende bestemming. Een goed voorbeeld wat wij tegen kwamen was in Maleisië. Hier bezoeken veel mensen Nationaal Park Taman Negara, maar doordat de toegankelijke gebieden van dit nationale park veel bezocht worden spot je hier niet veel wilde dieren. Wij kozen ervoor om naar Ulu Muda te gaan, een reservaat in het noorden van het land. Hier vonden we meerdere Aziatische olifanten, otters, neushoornvogels en nog veel meer.

Boek een wildlife excursie

Boek een wildlife excursie. In veel landen en op veel bestemmingen worden wildlife-ervaringen aangeboden. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Afrikaanse gamedrive (safari) waarbij je met een jeep op zoek gaat naar wilde dieren. Dit is niet alleen een optie in Afrika, maar ook op veel andere plekken ter wereld, waaronder onverwachte landen zoals Spanje en Zweden. Ook een gave excursie is een boottocht waarbij je op zoek gaat naar wilde dieren. Bij een tocht op zee ga je vaak op zoek naar zeezoogdieren, maar ook vanaf rivieren kan je vaak veel wilde dieren en speciale vogels spotten.

Een laatste gave optie is een middag in een wildhut. Deze hutten zijn vaak zo ingericht dat wilde dieren je niet kunnen ruiken. Zo zijn er in Europa veel plekken waar je bruine beren kunt fotograferen vanuit een hut. Ook het fotograferen vanuit vogels werkt goed vanuit zo’n hut.

Vergeet je camera niet

De op één na laatste tip alweer is: vergeet je camera niet tijdens het wild spotten op vakantie. Hoe gaaf is het als je die mooie ontmoeting met een wild dier ook nog eens vast kunt leggen, zodat je dit moment altijd zult herinneren. Vele telefoons hebben tegenwoordig een goede camera, maar door het gebrek aan een goede zoomlens is de camera van een telefoon vaak niet geschikt. Gelukkig zijn de digitale camera’s tegenwoordig vaak van goede kwaliteit waardoor een goede camera niet eens een hele grote investering hoeft te zijn.

Ga op pad met de auto

Onze laatste tip is er één waar maar heel weinig mensen aan denken en dat is: gebruik je auto. Iedereen vindt het normaal dat we in Afrika op safari gaan, maar denkt dat niet aan bij een vakantie dichter bij huis. Maar met de auto kan je grote afstanden afleggen, waardoor je veel kans hebt om wat te zien. Zeker in de buurt van veel bossen kun je op deze manier veel wilde dieren tegen komen. Zo gingen wij in Zweden elke avond voor zonsondergang de auto in, op deze manier vonden we veel elanden, edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen. Met name op plekken waar bos overgaat in akkerland, zijn plekken die je dan moet bezoeken.

Dit waren onze 10 tips voor wild spotten op vakantie. Als je een aantal of misschien zelfs alle tips gebruikt, dan kan het niet anders dan dat je volgende vakantie oog-in-oog komt met prachtige diersoorten. Ben je op zoek naar inspiratie voor wildlifebestemmingen of bepaalde diersoorten lees dan meer op Wildlifereizen.

disclaimer jpeg e1671742002932

Deze blog betreft een gastblog van Björn. Ben jij ook een blogger en wil je graag een keer gastblog schrijven, laat het me weten. Op de afbeeldingen in deze blog berust copyright.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten