Conny Janssen Danst - Inside Out
|

Impressie Conny Janssen Danst – INSIDE OUT, Maaspoort Theater Venlo

De alom geprezen dansvoorstelling INSIDE OUT van Conny Janssen is dit jaar opnieuw in het theater te aanschouwen.

ConnyJanssenDanst Inside Out 2018 05 Andreas Terlaak0202
Nederland, Schiedam, 11-01-2018. Conny Janssen Danst voorstelling Inside Out. Foto: Andreas Terlaak

Recensie Inside Out

Als ‘outsider’ met geen vakkennis over ballet en dans zal deze recensie geen inhoudelijke opmerkingen over technieken bevatten, maar vooral de beleving weergeven die wij samen hebben ervaren.

Vooruitlopend op mijn conclusie wil ik direct aangeven dat deze moderne dansvoorstelling zeer terecht opnieuw in de theaters terug is. Het is een totaal ervaring die ik voor geen goud had willen missen!  Een symbiose van ritme, beweging en geluid die een schoonheid teweegbrengt die ik nog niet kende, maar zeker vaker wil gaan ervaren.

ConnyJanssenDanst Inside Out 2018 24 Andreas Terlaak0708
Nederland, Schiedam, 10-01-2018. Conny Janssen Danst voorstelling Inside Out. Foto: Andreas Terlaak

Inspiratie achter Inside Out

In Inside Out wordt de rol van het individu ten opzichte van de massa als inspiratiebron gebruikt door Choreografe Conny Janssen.

‘INSIDE OUT’ gaat over de mens achter een structuur, over de schoonheid van het detail in het grote geheel en de kwetsbare binnenkant van de geharnaste façade. Naast een groot, avontuurlijk dansersensemble stelde Janssen speciaal voor deze voorstelling een verrassend muzikaal team samen, geleid door singer-songwriter iET en gitarist en multi-instrumentalist Budy Mokoginta.

Bron: De Maaspoort

Inside out
Nederland, Schiedam, 11-01-2018. Conny Janssen Danst voorstelling Inside Out. Foto: Andreas Terlaak

Persoonlijke beleving

Rabobank Venlo zaal medium 24Barbara(40): Het eerste wat me opviel was de gemixte samenstelling van het publiek. De dans trekt buiten volwassenen ook jongeren naar het theater.

Ik voelde mij nu echt tot de gemiddelde leeftijd behoren terwijl dat geregeld (nog) niet het geval is.

We hadden zitplaatsen op de 11rij vanaf het podium, vanwaar het overzicht ideaal was. (tip) Het verschil in hoogte ten opzicht van de rij voor ons was dermate goed afgestemd dat alles totaal te beleven was, Sterker nog, ik heb niet het gevoel gehad de mensen direct voor ons tijdens de uitvoering te hebben waargenomen, hoewel alle plekken bezet waren. 

Buiten het gemixte publiek waren ook de dansers zeer individueel gekozen. Klein, groot, verschillende tinten, haarkleuren, wild, netjes, los, vast. Een pure mix wat het geheel zeer aantrekkelijk ‘verschillend’ tot een geheel maakt. Een ‘iedereen’ hoort erbij gevoel, tijdens groepering op het toneel.

De muziek, de zang (veelal klanken), de bewegingen dan weer synchroon, dan weer individueel, het wisselen van plek binnen de groep tot het verkiezen van de eenzaamheid, om daarna weer terug te keren in de massa. Het geheel was adembenemend.

Alles is dermate strak en toch ook weer los in elkaar gemixt dat het geheel een boeiende compilatie van bewegingen creëert die ik nooit eerder heb aanschouwd. Niet zoals bij klassiek ballet zeer gracieus, maar soms op het rauwe af, blootsvoets en puur. 

Er waren momenten waarop ik moest glimlachen om de in mijn beleving dolende danser die op eigenzinnige wijze zijn weg terug zocht naar de groep van waaruit hij was gelost. Op andere momenten voelde ik de bewegingen gecombineerd met de muziek zo helder en intens binnenkomen dat het ontroerde. 

Conclusie

Choreografe Conny Janssen heeft een zeer expressieve intense dansvoorstelling gecreëerd met een groep dansers die door hun individuele verschillend ‘zijn’ juist de perfecte eenheid vertegenwoordigen.

Als niet kenner van het vakgebied heb ik ademloos het geheel ervaren en hoewel het voor mij nieuw was om geen spraak te ervaren, heb ik deze niet gemist. Het terugkeren van bepaalde dansbewegingen die opbouwend door het geheel zijn verwerkt zijn indrukwekkend.

Ik wil graag nogmaals een voorstelling van Conny Janssen Danst bezoeken in de toekomst, met de afvagende gedachte of deze totaal op zichzelf zal staan of dat ik haar stijl erin zal gaan herkennen. Ook is mijn interesse nu nog meer geprikkeld dan voorheen om andere genres toe te voegen aan mijn passie voor beeldende kunst.

Dit voor mij ‘out of the box’ bezoek heeft me zeer positief verrast en ik verheug me nu al op een herhaling!

Nog dit weekend is de voorstelling INSIDE OUT te bezoeken in Rotterdam. Daarna is het wachten op de nieuwe dansvoorstelling die vanaf januari 2019 de Nederlandse theaters zal bezoeken. De Maaspoort zal de voorstelling BROOS eind maart 2019 verwelkomen.

Official Trailer

YouTube video

Theater De Maaspoort

De Maaspoort René Snijder fotografie medium

Theater De Maaspoort te Venlo is een modern ogend theater dat een bezoek waard is enkel en alleen al om de gehele entourage. De aanblik van de buitenkant in de avonduren is indrukwekkend vanuit bepaalde locaties. Ook het dakterras is in de zomermaanden een aanbeveling die ik graag als extra tip wil meegeven. 20180426 101639

 

Indien je je theaterbezoek wilt combineren met een overnachting in Venlo dan kan ik het Theaterhotel aanbevelen. Wij verbleven hier na deze indrukwekkende dansvoorstelling in een luxe Junior suite. Een kamer voorzien van alle mogelijke gemakken, gesitueerd in een luxueus 4 sterren hotel. De persoonlijke onthaal in het hotel geeft een erg welkom gevoel. Met een sfeer die ik nog niet elders ben tegengekomen.

Van ons verblijf in het hotel, na afloop van de voorstelling, maakte ik de volgende impressie: Luxe overnachten in Theaterhotel Venlo; zo vanuit de theaterzaal je bed in!

Venlo en omgeving biedt meer

Venlo biedt als stad meer dan ‘men’ veelal als ‘outsider’ verwacht. Mijn partner uitte dit zeer treffend in de bewoording: ‘Ik wist niet dat Venlo zo’n mooi centrum had waar de architectuur van weleer nog steeds aanwezig is.’

20180425 172812We liepen door het stadscentrum en hebben gegeten in Eetcafe Prins Hendrik, genoemd naar de man van Wilhelmina met een uitstraling die teruggaat naar begin vorige eeuw.

Het eten is daar verrukkelijk en de prijs/kwaliteit verhouding zeer gunstig. Wij kunnen de asperges en zeetong dan ook aanbevelen! (tip)

Doordat we pas laat in de middag aankwamen in Venlo hebben we geen andere bezienswaardigheden bezocht. Eerder ben ik al in het Limburgs Museum geweest, echt een aanrader om eens met je gezin te bezoeken.

Voor meer tips in de directe omgeving van Venlo en Noord-Limburg verwijs ik graag naar de website Liefde voor Limburg. Deze website staat vol met leuke unieke en zeer toegankelijke uitjes in deze zeer mooie omgeving.

 

Disclaimer: Voor het kunnen schrijven van deze recensie is ons toegang tot de voorstelling Inside Out verschaft. Op alle foto’s berust copyright. 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten