raamfolie maken met bladeren

Raamfolie maken met bladeren, snel, simpel en goedkoop!

Verwerk het herfstthema letterlijk op het raam, met eigen gemaakte bladeren folie.

raamfolie maken met bladeren

Het idee kwam ‘s nachts tijdens een ‘scroll’ moment op Facebook tot me. Toen ik een filmpje tegenkwam van een verticale versie van deze folie. Meteen kreeg ik het idee hier raamfolie van te maken.  Op deze manier kon ik én met het herfstthema aan de gang, én meer licht in de woonkamer krijgen, met toch wat beperkende inkijk. 😉 Normaal hangen de luxaflex hier altijd half dicht of de vitrage gesloten. In de donkerdere wintermaanden is het echter wenselijk om zo veel mogelijk daglicht naar binnen te laten komen. De zon warmt dan juist de boel op, terwijl we het hier vanaf de lente en zomer juist zoveel mogelijk buiten willen houden. Door deze raamfolie met bladeren, is de maand november hier heerlijk herfstig in Huize Onlybyme.

Raamfolie maken met herfstbladeren

Benodigdheden:

  • Een kleine emmer met verschillende soorten platte bladeren.
  • Huishoudfolie waarmee je normaal etenswaren in de koelkast verpakt.
  • Plakband.
  • Een tafel of plat oppervlak.raamfolie maken met bladeren

Tip: Laat je kind(eren) helpen met rapen!

Dinsdagmorgen vroeg bij de opkomende zon liepen we de ochtendronde met onze hond Lady en nam dochterlief een klein emmertje mee. Ik had haar gevraagd of ze voor mij zoveel mogelijk verschillende soorten platte bladeren wilde verzamelen. Tegen de tijd dat we weer thuis waren, was het emmertje vol.

Na dametje aan de boterham te hebben gezet, ging ik snel aan de slag en had ik binnen no time deze snelle, goedkope versie van raamfolie op het raam hangen. De werkwijze is namelijk zo eenvoudig dat iedereen het kan.

Raamfolie maken met bladeren: snel, simpel en zeer goedkoop!

Je rolt de folie uit, ongeveer een meter op een plat oppervlak. Daarna leg je in totale willekeur de bladeren er boven op. Als het leuk gevuld is, rol je de folie verder uit en leg je deze terug over de bladeren heen. Je drukt het geheel dubbel aan en zal zien dat de folie van nature al aan elkaar wil plakken. Zorg er wel voor dat de bladeren niet over de rand van de folie heen gaan, zodat het daar ook kan plakken.

Om een langer stuk te maken, trek je opnieuw ruim een meter de folie door en laat je de kant die al ‘gereed’ is over bijv. een stoel hangen. De andere kant gaat op dezelfde wijze en je vouwt weer de folie terug naar de kant die al gereed is. Zorg er wel voor dat de folie in het midden wat overlapt, zodat de folie goed kan plakken.

Plak het geheel op het raam met gewoon plakband. Hou er wel rekening mee dat je op voldoende plekken de reep raamfolie bevestigt, omdat de ramen in de ochtend de neiging hebben aan te slaan met koude(re) dagen. Laat het los, dan simpel extra bijplakken. (Was hier ook het geval, dus kijk niet raar op als je kunstwerk bij thuiskomst niet geheel meer goed hangt. 😉 )

Op verzoek van dochterlief hebben wij ervoor gekozen twee stukken folie bedekt met bladeren boven elkaar te plakken om de strook van raamfolie wat breder te maken. Uiteraard kan je ook voor de smalle variant gaan, of juist verticaal stroken ophangen. Leef je uit; genoeg creatieve variaties zijn op dit principe toe te passen.

Aangezien we veel bladeren over hadden, hebben we op de vensterbank de rest van de bladeren neergelegd. Wij zijn herfst ‘proof’ nu. Zeker in combinatie met de herfst DIY die aan onze muur hangt en de herfstkaarsen op tafel.

raamfolie maken met bladeren

Uiteraard is het zicht vanaf binnen naar buiten mooier dan andersom. Hier genieten wij nu in ieder geval van veel meer lichtinval  overdag en een gezellig herfstig gevoel. Het idee voor de kerstmaand zit al in mijn hoofd: wordt vervolgd.

Ga jij ook raamfolie maken met bladeren?

Mocht jij een variatie op deze creatie maken, deel gerust het resultaat, altijd leuk!

Donderdag is DIY-dag bij Onlybyme

Veelal plaatst Marjon op de donderdagen hier een DIY project, maar zelf vind ik het ook leuk af en toe mee te knutselen. Mocht je meer van onze werken willen zien, dan kan je hier alle tot nu toe gemaakte projecten zien.

De top drie van de best bekeken DIY Projecten is (op dit moment):

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten