Herfstboom

Creatief: Herfstbomen maken met kinderen

De herfstbomen zijn volop in kleur nu!

Een leuk moment om met je kind(eren) daarmee aan de gang te gaan.

Een heerlijke creatieve activiteit die je kan doen met kinderen vanaf ongeveer 4 jaar (met een wakend oog 😉 ). De kinderen kunnen vrijwel zelfstandig aan de gang. Bij kinderen tot ongeveer 8 jaar maak je zelf een basisboom (of je haalt er eentje van internet af 😉 ). Meer kinderen, onder het kopieerapparaat en klaar.

herfstbomen

Geef je kind(eren) een kwast en wat bruine verf om de boom in te kleuren/verven. De kinderen uit de klas van Marjon hebben deze herfstboom gemaakt (groep 4) en lieten hun creaties fotograferen. (Bedankt Marjon!)

herfstbomen

Als de stammen mooi bruin zijn, laat je je kind(eren) met een afwasborstel in andere tinten bruin, geel, oranje, groen, de bladeren stempelen. Een feest om te doen voor ze (maakt het knutselen extra leuk) en daarna laten drogen en uiteraard ergens ophangen!

Maak ook leuke variaties op deze herfstbomen!

Het leuke is dat je allerlei verschillende varianten krijgt als uitwerking. Hierboven 4 resultaten van vier creatievelingen uit groep 4. Allemaal schattig om hun eigen reden! Ik denk zomaar dat de klas van Marjon er erg gezellig uitziet met al die herfstbomen overal.

Na het zien van deze leuke herfstbomen beginnen bij mij spontaan de variaties op te komen.

1. Raamschildering.

Doe eens gek. Ga met je kind je kamerraam beschilderen met een herfstboom via hetzelfde principe… het voorwerk kan je zelf doen en laat ze zich maar uitleven met het inkleuren van de stammen en daarna vrolijk maken van de bladeren.

Extra tips: Let er wel op dat je gewone acrylverf of plakkaatverf (schoolverf) gebruikt en begin op een schoon raam, want op een vet raam plakt de verf niet. Ook is het beter niet te schilderen (krijg je lelijke strepen) maar te tamponneren (de kwastpunt op het glas drukken). Letters en cijfers vermijden want die staan in spiegelbeeld aan de buitenzijde.

2. Bladeren verven.

Ga bladeren rapen met je kind(eren). Laat ze drogen. Wil je ze plat, droog ze dan in een oud boek en daar wat druk op zetten, door een stapel boeken. Juist de spontane vormen van de bladeren komen naar boven als je ze in de open lucht laat drogen… je kan dit versnellen door ze even in een oven te leggen die op lage temperatuur is verwarmd.

Daarna begint het feest. Verven maar! Lekker met veel verschillende kleuren werken en dan de bladeren ook weer in de open lucht laten drogen.

14801059_1275278579183727_2106906103_n

Wat doe je daarna met de bladeren: De bladeren worden door de schoolverf veel steviger en kunnen dan weer worden gebruikt in grotere creaties zoals herfststukjes of als bijvoorbeeld echte bladeren lijmen op de hierboven gemaakt boom, of bij variantie 1 gemaakte raamschildering. Erop plakken en klaar. Dit kan bijvoorbeeld met wat verf dat je gebruikt als lijm, maar dat moet je dan even vasthouden. Wat ook goed werkt is plakband dat je in rolletjes eronder bevestigd of dubbelzijdige tape. (Niet te mega sterke natuurlijk want het moet er ook weer af kunnen! 😉

Als je de bladeren verft is een blanco dik vel eronder al gelijk een verfmat en als je het blad dan erop laat drogen heb je zoals hierboven ook al een leuk resultaat te pakken. Het hangt in onze wc, die meerdere kunstwerken van dochterlief heeft verzameld inmiddels.

>>>> Woonidee: Wat te doen met kleuterkunst! <<<<

Deze herfstbomen DIY is met hulp van Marjon voor het idee en de foto’s tot stand gekomen. 

 

Volg meer van Marjons creatieve uitspattingen bij Onlybyme!

(Bijna) wekelijks plaatst Marjon een DIY post op Donderdag op Onlybyme. Ze is in het dagelijks leven mama van 2 jonge kinderen, basisschoolleerkracht en heeft een passie voor creatief bezig zijn.

Eerdere DIY’s  van Marjon:

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten