Eenvoudige omslagdoek haken 2 1

Eenvoudige omslagdoek haken – incl. werkbeschrijving

Deze eenvoudige omslagdoek haken kan iedereen! Een DIY blog met de werkinstructie hoe jij deze eenvoudige omslagdoek zelf kan haken. Ik heb het met veel plezier gehaakt en had er zeer weinig moeite mee om de steken op de automatische piloot te haken. Een heerlijk project dus voor bij de televisie of in het gezelschap van jonge kinderen, die je nog in de gaten moet houden.

(Inclusief link naar een video van een haakexpert die deze omslagdoek in beeld heeft gehaakt zodat het maken voor iedereen mogelijk wordt.)

Eenvoudige omslagdoek haken: iedereen kan het!

eenvoudige omslagdoek haken

Als beginnend/gevorderd haakster (de eerste projecten heb ik pas in 2021 gemaakt) heb ik met name leren haken via online video’s (zien is voor mij makkelijker nadoen) en inmiddels ben ik aardig bedreven in de meeste basistechnieken. Zelfs het lezen van patronen gaat me steeds makkelijker af. En als ik het kan, kan jij het ook! Het enige wat ervoor nodig is, is een beetje doorzettingsvermogen. De fouten die je in het begin maakt, moet je zien als leermomenten en als je doorzet zie je jezelf steeds meer vooruit gaan in wat je allemaal kunt.

Nu ben ik echt het type mens: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan‘ en zie het als een uitdaging om nieuwe dingen te leren. Zo ook het haken. En inmiddels geniet ik bijna dagelijks van deze ontspannende bezigheid. 😉

In deze blog de werkinstructie van de in deze blog getoonde omslagdoek en ook de link naar de online video van een haakexpert die mij de nodige steken heeft bijgebracht door het bekijken van haar video’s. De eer voor het ontwerp van deze omslagdoek ligt dan ook niet bij mij. 😉 Toch heb ik met heel veel plezier deze omslagdoek (zonder veel moeite, omdat de steken heel makkelijk te haken zijn) gemaakt en wil ik dit juist daarom met jou delen. Een eenvoudige omslagdoek haken wil denk ik iedereen wel die het haken nog niet zo heel goed in de vingers heeft. Of juist op zoek is naar een niet teveel nadenken, lekker doorhaken project.

Hoe maak je deze eenvoudige omslagdoek?

eenvoudige omslagdoek haken

Allereerst de keuze garen. Feitelijk kan het met elk soort garen worden gehaakt, zolang je maar genoeg meters tot je beschikking hebt. Je kunt dus een garen gebruiken wat jij zelf fijn vindt. Zelf heb ik voor deze omslagdoek 8 bollen van Scheepjes Olifantje garen gebruikt en met 2 bollen tegelijkertijd gehaakt. Totaal dus 800 meter in lengte (x2) en haaknaald 7 (met een enkele draad wordt haaknaald 2-3 aanbevolen) gebruikt.

De werkinstructie in woord

Toer 1

 • Maak vier lossen (telt als eerste stokje)
 • Maak een stokje in de eerst (begin) losse.
 • Maak nog 7 stokjes in de eerste (begin) losse. (Telt als 9 stokjes tezamen)
 • Maak 7 lossen en keer je werk.

Toer 2

 • Maak een stokje in de eerste losse.
 • Haak 4 lossen.
 • Een stokje tussen het derde en vierde stokje van toer 1.
 • Haak 4 lossen.
 • Een stokje tussen het zesde en zevende stokje van toer 1.
 • Haak 4 lossen.
 • Een stokje in de derde losse (tellend als 9de stokje van toer 1) – 4 lossen – nogmaals een stokje in de derde losse.
 • 4 lossen en keer je werk.

Toer 3

 • Haak drie stokjes in de eerste ruimte (totaal 5 ruimtes)
 • Haak drie stokjes in de tweede ruimte
 • Haak negen stokjes in de derde ruimte (deze splits je in toer 4 weer op in 3 ruimtes)
 • Haak drie stokjes in de vierde ruimte
 • Haak drie stokjes in de vijfde ruimte
 • Haak een ‘extra’ vierde stokje in de vierde losse op de hoek
 • Haak 7 lossen en draai het werk

Toer 4

Is een herhaling van toer 2 met uiteraard steeds meer lossen en stokjes om te haken, dit neemt per toer toe. Let erop dat je in het midden in het vakje met negen stokjes deze telkens opsplitst (tip gebruik een steekmarkeerder).

Toer 5

Is een herhaling van toer 3 met steeds meer vakjes te vullen met drie stokjes. Let op dat je het middelste vakje vult met 9 stokjes die je dan in de even toer weer opdeelt in 3 vakjes (tip gebruik een steekmarkeerder).

Na een aantal toeren haak je op de automatische piloot en is het enige wat je in de gaten moet houden het middelste vakje waar 9 stokjes in dienen te komen in de oneven toeren. De steekmarkeerder helpt je hieraan herinneren, want je gaat zo snel door dat je voor je het weet bijna een halve toer moet uithalen als je toch maar drie stokjes hebt gehaakt in die middelste toer. Been there, done that! 😉

De werkinstructie in beeld

Zelf heb ik leren haken door het kijken van video’s waarin ervaren hakers in beeld een project haken. De video hieronder laat de door mij gehaakte omslagdoek zien terwijl het wordt gehaakt. (Ik heb deze makkelijke omslagdoek dus niet zelf verzonnen en dit is mijn bron geweest, wel zo netjes om daar dan naar te linken.)

YouTube video

Zo kan je als onervaren haakster tijdens het haken af en toe spieken of je het nog goed doet, of met behulp van de pauzeknop ‘live mee haken‘. Best een handige tip overigens bij moeilijke patronen om indien beschikbaar een video van het patroon te zoeken en ‘mee te haken’. Dit gaat zeker als je nog niet zeer ervaren bent als haker vaak sneller (met minder kans op fouten) dan het lezen van een patroon vanaf papier.

Mijn eindresultaat van de eenvoudige omslagdoek

Ga jij deze eenvoudige omslagdoek ook haken en ben je op het idee gekomen door het zien van deze blog: leuk! Ik probeer de komende maanden nog meer haakwerk op Onlybyme te zetten, dus kijk gerust nog eens rond tussen de creatieve blogs of daar (inmiddels) al meer werkbeschrijvingen te vinden zijn.

eenvoudige omslagdoek haken

Warme groet,

Barbara


disclaimer jpeg e1671742002932

Mocht je vaker iets willen bekijken op Onlybyme? Alle blogs die op Onlybyme verschijnen zijn ook via Bloglovin’ te volgen. 😉

Daarnaast is Onlybyme vinden op: PinterestFacebook en Instagram.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten