Recensie Zwaard van glas, Victoria Aveyard

Cindy: Het besef dat iedereen een ander kan verraden is zeer verrassend uitgewerkt!

Zwaard van glas

| auteur: Victoria Aveyard | uitgeverij: Cargo | paperback | recensent: Cindy Strijkers- Brakel |

Recensie Zwaard van glas

Inhoud

De kleur van Mare Berrens’ bloed is rood, net als het bloed van het gewone volk. Enkel is Mare een nieuw-bloedige: rood bloed met de krachten van een zilver-bloedige. Mare heeft de kracht om de bliksem te beheersen. Zij is het bliksemmeisje en dat maakt haar tot een gewild en gevaarlijk wapen voor het koninklijk hof.

Hoewel de koning publiekelijk haar krachten ontkent, ontdekt Mare iets bijzonders: ze is niet de enige nieuw-bloedige, daarbij heeft elke nieuw-bloedige een eigen kracht.

Mare ontsnapt samen met Cal uit de handen van de verraderlijke prins Maven. Hij wil Mare koste wat het kost aan zijn kant hebben. Cal is de tweelingbroer van Maven en beheerst het vuur. Samen gaan zij op zoek naar andere Roden en Zilveren om hen te beschermen. De nieuw-bloedigen moeten met hun krachten leren om gaan, om daarna samen te vechten tegen de overheersers.

Het is een gevaarlijke tocht waarbij Mare het risico loopt om zelf net zo te worden, als de mensen die zij veracht. Zal haar opstand slagen?

Persoonlijke leeservaring

Cindy: Toen ik begon met lezen begreep ik niets van het boek, het voelde alsof ik ergens middenin het verhaal was gestapt en dat klopt ook wel, want deel 2,  Zwaard van Glas gaat verder daar waar deel 1: Rode Koningin, is geëindigd. 

Ik bevond mij plotseling midden in een klopjacht. Maven, die inmiddels koning is, is op jacht om Mare en alle anderen rode en zilveren, die niet aan zijn zijde willen vechten, om het leven te brengen.

Ik had het eerste deel niet gelezen en daardoor kwam ik niet in het verhaal, er was geen terugblik of verwijzing. Het is een dynamisch boek en omdat ik niet wist waar het over ging leek het van de hak op de tak te gaan, er zat voor mijn gevoel geen logica in. Wat wel duidelijk is, is dat de zoektocht naar de nieuw-bloedigen de rode draad is in het verhaal. 

De schrijfwijze is in de ik-vorm en komt wat statisch over doordat er, zeker in het begin, weinig dialoog is. Er zijn hier en daar wat onlogische en chaotische zinnen en ik vraag mij af of de schrijfster dit zo bedoeld heeft of dat dit komt door de vertaling.

Bij hoofdstuk 12 begon ik echt in het verhaal te komen en vanaf hoofdstuk 14 ging het als een trein. Meer en meer besefte ik dat het echt een goed verhaal was. De personages die voorbij komen hadden wellicht wat dieper uitgewerkt kunnen worden, maar aan de andere kant zijn het er zoveel dat het waarschijnlijk niet mogelijk was dat te doen. Persoonlijk had ik het wel fijn gevonden.

Mare komt over als een zeer complex persoon. Het ene moment komt ze klein en fragiel over, het volgende moment egocentrisch en kil en daarna weer als een Diva ( Ik ben het bliksemmeisje.) en gebruikt ze haar vrienden als instrumenten om haar doel te bereiken.

Het boek heeft me uiteindelijk toch gepakt en geboeid. Wat mij heeft gebonden aan het verhaal is het besef dat iedereen een ander kan verraden. Dit thema is heel goed uitgediept en zeer goed beschreven. Zo goed dat ik het soms niet zag aankomen. 

Het einde smaakt naar meer. Alles bij elkaar genomen zeker een aanrader, mits men deel 1 heeft gelezen.

Ben jij na het lezen van deze recensie benieuwd naar de inhoud van het verdere verhaal, doe dan gerust mee met de winactie! Onlybyme mag namens de uitgeverij een Fantasy liefhebber blij maken met een exemplaar van Zwaard van glas.

Voor een indruk van de schrijfstijl van de auteur, is hier de link naar een inkijkexemplaar van Zwaard van Glas. Deel 1, Rode Koningin, is o.a. hier verkrijgbaar.

Winactie Zwaard van glas gesloten

Regels voor deelname:

 • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
 • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek wilt winnen.
 • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
 • De winactie loopt ruim een week en eindigt op zondag middernacht. De uitslag wordt daarna via de Facebookpagina bekend gemaakt.
 • Tip: Er lopen meerdere winacties tegelijkertijd.
 • Het delen van de winacties via sociale media wordt zoals altijd gewaardeerd en verdubbelt je kansen. Laat het weten in je reactie, als je van deze extra winkans gebruik hebt gemaakt en via welke sociale kanalen. Denk hierbij aan het volgen van Onlybyme via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’ of het liken en delen van deze winactie, via deze zelfde kanalen.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking

Comments

 1. Mariska says:

  Oehhh!! Ik ben nu bezig in rode koningin en tot nu toe (bijna op de helft) vind ik hem ontzettend goed, ik wil maar blijven lezen.. zou ontzettend tof zijn als zo door kan gaan met zwaard van glas!! Ik doe dus heel graag mee!!

 2. Gabriella kolijn says:

  Ik doe graag mee !! Pas rode koningin uit gelezen dus zou goed uitkomen haha

 3. Dagmar says:

  Goedemorgen,

  Ik vond het eerste deel erg leuk, dus ik waag een kansje op het tweede deel. 😊

 4. Anna says:

  Oooeeeh I love fantasy.. ik doe graag mee..
  Facebook: An Na

 5. Saar Ndangi says:

  Boek 1 ligt klaar om in te beginnen kan niet wachten tot men huidig boek uit is dus doe graag mee voor boek 2 gedeeld via alle sociale media ☺️

 6. Lisa Kievits says:

  Wat zou het ontzettend tof zijn om dit boek te winnen! Ik ben steeds maar aan het wachten in de bieb tot ie beschikbaar is maar steeds weer heb ik pech… Om ‘m dan in mijn eigen kast te zetten zou toch wel super gaaf zijn! Hopen maar!

  Ik heb onlybyme op alle social media gevolgd (facebook, instagram, twitter, bloglovin, pinterest, google+) en heb daar deze winactie gedeeld. Best veel dus haha! Dat laat maar zien hoe graag ik dit wel zou willen 😜

 7. Inge Hogevonder says:

  Lijkt me super gaaf! Rode koningin staat op mijn verlanglijstje dus dan is zwaard van glas gelijk een goede aanvulling! 🙂

 8. Ilse Brinkhuis says:

  Maak graag kans.😀

 9. Ria Hogevonder says:

  Ja! Ik maak graag kans, geliked en gedeeld via fb

 10. Ik wil ook graag kans maken.

 11. doe graag mee, zou mijn eerste boek zijn van deze schrijfster

 12. Ik zou dit boek graag willen lezen en ga liken en delen via Facebook. 😊

 13. Doe graag mee, lijkt me een veelbelovend boek!

 14. nakita says:

  super leuke actie! doe mee via fb en insta onder nakita veltman of nakitaslibrary. Doe graag mee want na deel 1 word deze de volgende!

 15. Saphira keur says:

  Ik doe heel graag mee. Ik heb het eerste deel ook in de kast staan en dit zou een mooie aanvulling goed zijn.
  Fingers crossed 🍀

 16. Mol Nina says:

  Ik doe graag mee:k vond het eerste deel erg leuk, dus ik waag een kansje op het tweede deel

 17. Korina Hoogendoorn says:

  Ik heb het eerste deel in 1dag uitgelezen. Vond het erg spannend en de schrijfstijl bevalt mij ook. Natuurlijk ben ik erg benieuwd hoe het verhaal nu verder gaat en voral hoe Mare zich uit de situatie red waarmee het eerste boek geëindigd is.
  Ik doe dus graag mee aan deze geweldige Winactie! 😋

 18. jacqueline says:

  Super leuke actie doe heel graag mee!

 19. Barbara says:

  Deel 1 was super, dus ik doe graag mee voor dit boek! Leuke actie

 20. maris says:

  Lijkt me een erg goed boek! Maak graag kans

 21. Brit Weijers says:

  Ik wil het graag lezen.

 22. Anita te Gussinklo says:

  Klinkt goed, ik loot graag mee

 23. Arianne says:

  Een uitnodigend kaft en beknopte beschrijving van het verhaal. Het lijkt me een goed boek om te lezen. Hierbij doe ik een poging voor een exemplaar.

 24. els says:

  Ik doe graag mee!

 25. Jan says:

  Ik waag graag een kansje !

 26. Merle Huijbregts says:

  Ik zou het boek heel graag willen winnen!!

 27. Anneliese de Waal says:

  Ik doe heel graag mee voor het boek, zou super zijn om te winnen !!

 28. ansstier says:

  Dik loot graag mee

 29. Michael noo says:

  Ben er bij doe heel graag mee.. Lijkt me leuk boek om mijn vriendin mee te verrassen

 30. anica aarts says:

  Lijkt me leuk boek! Doe graag mee

 31. Sylvia says:

  Super leuk! Ga nu heel hard duimen, want na het lezen van de Rode Koningin wil ik super graag verder lezen (clifhanger 😉 ). Gedeeld via twitter onder @TurtleBookwurm
  https://twitter.com/TurtleBookwurm/status/795382790061752321

  1. turtlebookwurm says:

   Ook geloved en gesaved via Bloglovin’

 32. Arianne says:

  Onlangs een leuke fantasy boek gelezen. Superleuk. Op dit fantasy verhaal maak ik graag kans.

 33. Michelle Love says:

  Ik wil echt héél graag dit boek winnen voor mijn bestie. Ze is bijna jarig (over 1 week) en nadat ze Rode Koningin heeft gelezen, is ze verliefd op het boek geworden. Ze praat er nergens meer over. Wat zou ze blij zijn als ik haar het gevolg van de serie als cadeau zou geven!!!

  Ik volg je op Facebook (Michelle Love), Instagram (michellelove2002), Twitter (Michelle200602), Bloglovin (Michelle Love)

 34. Marian Punt says:

  Lijkt me eens geweldig boek, maar eerst de Rode Koningin gaan kezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.