raaf

Witte raaf, Floor van Liempt

Wat als je midden in het leven staat, en de diagnose longkanker krijgt?

Witte raaf; Floor van Liempt; Wat als je midden in het leven staat, en de diagnose longkanker krijgt? #recensie #autobiografisch #waargebeurd #recensieboek

| auteur: Floor van Liempt | uitgeverij: Querido | paperback en e-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Witte raaf

Inhoud

Je zult het nieuws maar krijgen: kanker. Het overkomt de 20-jarige Floor. Nadat ze al een tijd niet fit is en veel hoest besluit ze naar de dokter te gaan, waarna na onderzoeken blijkt dat ze uitgezaaide longkanker heeft. Haar vastigheid slaat onder haar vandaan. Midden in het leven, waar ze volop van geniet!

In eerste instantie zit ze vol verdriet en eenzaamheid. Hoe nu verder? Ze heeft een goed leven, studeert, heeft een relatie en veel vrienden. Hoe kan ze nu al dood gaan?

Floor heeft ervoor gekozen het boek te verdelen over vier fases. In het eerste deel verteld ze in een reeks korte verhalen over hoe fijn ze het leven vindt. Ze genoot van de kleine simpele dingen. Ze neemt de lezer mee naar de tijd dat ze in Curaçao woonde.

Daarna verteld ze hoe ze het nieuws ontvangt, verwerkt met haar omgeving en haar strijd. Hoe zal haar leven er gaan uitzien? Vervolgens start de fases van behandeling. Ondanks dat ze ongeneeslijk ziek is wil ze zo lang mogelijk nog leven. Ze heeft veel steun aan haar familie en omgeving. Helaas overlijdt haar oma in deze tijd.

Na een lange tijd van leven en overleven en zoekende zijn naar haar identiteit, wensen en hoop eindigt het boek dat Floor stabiel is. De kanker breidt zich niet uit en ze heeft het gevoel weer in het leven te staan. Floor pakt haar leven weer op, maakt keuzes waarbij ze zoveel mogelijk uit het leven kan halen en geniet van alles in het leven!

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette (41): Floor weet met witte raaf een persoonlijk relaas te delen met de lezer. Toch was het niet helemaal wat ik verwacht had van dit boek. Het is een verhaal die enerzijds zeer persoonlijk, emotioneel en rauw geschreven is, maar anderzijds ook afstandelijk naar de lezer toe. Ze verteld tot in den treure hoe het een ander met elkaar te maken heeft of waarom er voor gekozen is. Hierdoor wordt de emotie en het persoonlijke uit het verhaal gehaald. Juist dit had ik verwacht bij Witte raaf. Het begin is sterk en raakte mij. Langzaamaan zakt het verhaal voor de lezer meer in.

Toch heb ik veel lof voor Floor van Liempt. Het is niet niks om je persoonlijke verhaal te delen met de lezer. Ze schroomt niet om veel details te delen. De schrijfstijl heeft voor mij het verhaal minder doen raken, dan ik voor het lezen verwacht had. Is het boek hierdoor slecht? Zeker niet! het is een boek die mij met momenten zeker raakte en een brok in de keel gaf. Alleen is het niet hetgeen wat ik van te voren in gedachte had toen ik de beschrijving van het boek las.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten