Van de doden niets dan goeds

Recensie Van de doden niets dan goeds

‘De oorlog is dan wel voorbij, maar de ‘oorlog’ om de nieuwe macht is pas net begonnen.’

Van de doden niets dan goeds

| auteur: Tomas Ross | uitgeverij: Cargo | paperback en e-book| recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie Van de doden niets dan goeds

Inhoud

Thriller ‘Van de doden niets dan goeds’ speelt zich af in de tijd net na de Tweede Wereldoorlog wanneer ons land grotendeels in chaos verkeerd. Arnout Springer keert terug in ons land na zijn hachelijke verblijf in Indië en komt zonder enige bezittingen terecht in Den Haag. Hij zoekt onderdak en ontmoet oude vrienden en kennissen van voor de oorlog.

Al snel raakt hij betrokken bij de zoektocht naar een zwart cahier waarin de namen staan vermeld van foute mensen in de oorlog. Enkel lijkt niemand te vertrouwen te zijn. Liquidaties vinden veelvuldig plaats. De oorlog is dan wel voorbij, maar de ‘oorlog’ om de nieuwe macht in Nederland is pas net begonnen. En nu lijkt zelfs ‘Arnie‘ doelwit te worden als men denkt dat hij het cahier bezit. Iets wat duidelijk niet in de verkeerde handen mag vallen, maar wie zijn de verkeerde handen? En wie de goeden?

Komt Arnout erachter wat de waarheid is rondom het cahier? en wie kan hij werkelijk vertrouwen?

Persoonlijke Leeservaring

Barbara (39): Het is de eerste thriller die ik van Tomas Ross lees. Als echte liefhebster van thrillers met inhoud heb ik me verbaasd over de veelheid aan karakters die hij in ‘Van de doden niets dan goeds’ heeft gebruikt. De hoeveelheid namen en rollen die ze ‘lijken’ te spelen in het verhaal zijn in het begin overweldigend. Dat het boek begint met een namenlijst is niet voor niets!

Zelfs hoofdrolspeler Arnout Springer weet pas op het laatst hoe het geheel precies in elkaar zit. Gezien het verhaal rondom zijn observaties en gedachten is geschreven, weet je zelf dus ook pas op het laatst wat er nu precies is gebeurd en wie welke rol heeft gespeeld.

Onderling verraad is dan ook veelvuldig aanwezig en niets is wat het lijkt. Je raakt naarmate het verhaal vordert dan ook benieuwd naar hoe het nu werkelijk zit. Het boek heeft me aangenaam verrast, ook door de vele feiten die erin zijn verwerkt. Tomas Ross staat dan ook bekend om het schrijven van Factie en dat is niet voor niets.

De diepgang in het verhaal, dat zo ‘echt’ zou kunnen hebben plaatsgevonden maakt het erg realistisch tijdens het lezen. Ook al gaat het over een tijd lang achter ons, je krijgt door de manier van schrijven wel het gevoel daar ter plekke te zijn. Te beleven wat zich heeft voorgevallen, lang geleden. Het heeft mijn kennis in ieder geval opgefrist over het Nederland van destijds. 

Vol plezier ga ik dan nu ook verder in het tweede deel van de drieluik die Tomas Ross schrijft over de dekolonisatie van Nederlands-Indië, genaamd ‘De onderkoning van Indië’.

Namens de uitgeverij mag Onlybyme een exemplaar van deze geweldige inhoudelijk thriller weggeven met een winactie aan een liefhebber van Factie (Fictie met veel feiten). 

Winactie Van de doden niets dan goeds gesloten

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek ‘Van de doden niets dan goeds’ wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 19 februari middernacht. De uitslag wordt daarna via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze ‘Van de doden niets dan goeds’ winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten