ik ben eleanor oliphant

Recensie Ik ben Eleanor Oliphant, Gail Honeyman

Ik ben Eleanor Oliphant is een ontzettend humoristisch en ontroerend boek met een betoverend hoofdpersonage.

ik ben eleanor oliphant

| auteur: Gail Honeyman | uitgeverij: Cargo | paperback en E-book | recensent: Fany Van Hemelen |

Recensie Ik ben Eleanor Oliphant

Inhoud

Ik ben Eleanor Oliphant gaat over een jonge, geïsoleerde vrouw. Op het eerste gezicht lijkt ze volkomen gelukkig met haar eenzame bestaan. Ze heeft een kantoorbaan en in de weekenden is ze alleen thuis. Op die momenten praat ze alleen tegen haar kamerplant, Polly. Ze heeft met niemand contact en drinkt wodka om haar moeilijke momenten te vergeten. Haar leven is geregeld tot in de puntjes en vrienden heeft ze niet. Iedere woensdag belt ze verplicht met haar mama. Op kantoor is ze niet sociaal en vaak voelt ze zich het mikpunt van spot. Moeilijke woorden en speciale gerechten zijn haar niet vreemd. Hoe je communiceert met anderen, dat is een raadsel voor haar. Eigenlijk is ze ongelukkig maar niemand weet dit.

Dan gebeuren er twee dingen. Ze wordt vrienden met collega Raymond van de computerafdeling. Hij neemt haar op sleeptouw in de “gewone” wereld. Samen met Raymond helpt ze Sammy, een oude man, die gevallen is. Hierdoor stelt ze zichzelf meer open voor anderen.

Voor haar zijn de regels vaak onduidelijk. Dit zorgt voor grappige situaties door de botte antwoorden van Eleanor. Stilaan verandert ze en ontdekt ze hoe leuk het kan zijn om vrienden te hebben. Van in het begin in het boek is het duidelijk dat er meer aan de hand is met haar. Volgens Eleanor is er een tijd voor en na het incident. Wat dit betekent begrijpt ze zelf eerst ook niet. Maar haar littekens tonen aan dat er wel iets ergs gebeurd moet zijn. Haar vriend Raymond is er, gelukkig ook in de zware dagen, voor haar. Samen met de anderen gaan ze de strijd tegen haar angsten aan.

Persoonlijke Leeservaring

Fany Van Hemelen: Ik ben Eleanor Oliphant is een ontzettend humoristisch en ontroerend boek met een betoverend hoofdpersonage. In dit debuut werd ik verliefd op de wereldvreemde Eleanor. Gail Honeyman leerde me eerst een eenzaam meisje kennen dat overeind probeerde te blijven in een vreselijk leven. Door allerlei omstandigheden ontwikkelde ze zich verder met vallen en opstaan. Zo leerde ze leven en niet meer alleen “overleven”.

De kracht van dit boek zit vooral in de originele schrijfstijl en de karakters die deze schrijfster bedacht heeft. Eleanor haar gevoelens, pijn en groei worden prachtig weergegeven. Wanneer Eleanor gekwetst werd door harde woorden en daden sneed dit door mijn ziel. Raymond en de andere personages zag ik ook gewoon voor me tot leven komen.   Deze schrijfster raakte me ook met haar aanpak van zware thema’s in dit verhaal. Ik ben Eleanor Oliphant is een bijzonder, gedurfd maar vooral prachtig geschreven debuut. Ik kan niet wachten om meer te lezen over deze unieke vrouw!

 

Winactie Ik ben Eleanor Oliphant

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je Ik ben Eleanor Oliphant wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 10 september middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten