Da's gek

Recensie Da’s gek, Danielle Braun

Da’s gek is een prachtig boek over de vraag wat nu eigenlijk ‘normaal’ is.

Da's gek

| auteur: Danielle Braun | uitgeverij: Water | hardcover | recensent: Wendy van den Berg |

Recensie Da’s gek

Inhoud

Waarom vinden wij dingen gek? Of waarom vinden wij dingen normaal?

In Da’s gek wordt uitgelegd hoe mensen (leren te) denken over bepaalde dingen. Hoe vooroordelen ontstaan en hoe het komt dat dingen die voor de een normaal zijn, voor een ander gek zijn.

Door je mee te nemen in 20 verschillenden situaties, leer je om niet alleen vanuit je eigen perspectief naar iets te kijken, maar vanuit verschillende kanten. Hierdoor krijg je meer én andere inzichten.

Daniëlle Braun sluit elke situatie af met vragen om zelf nog over door te mijmeren.

De situaties die beschreven worden zijn vrij uiteenlopend. Het kan gaan over hoe mensen zich gedragen tussen de lakens, over trippen, dromen, psychologie, enz.

Gek of normaal wordt gevormd in ons hoofd. Door hoe en waar we opgroeien.

Persoonlijke Leeservaring

Wendy (42): Da’s gek is een geweldig boek om open te leren staan voor nieuwe inzichten. Om eens uit je comfortzone te stappen en situaties vanuit een ander perspectief te bekijken.

Van de 20 beschreven situaties, vond ik die over Mevr. De Jager de meest ontroerende. Het gaat over een dementerende vrouw die elke nacht erg onrustig is. Ze kreeg hier medicijnen voor maar die hielpen niet. Het team van verpleegkundige wist zich geen raad en de meest voor de hand liggende optie was, om haar te beperken in haar bewegingsvrijheid. Oftewel vastbinden aan het bed zodat ze er niet meer uit kon vallen. Als een jonge verpleegster, op een heldere dag van Mevr. De Jager, met haar in gesprek gaat, komen ze achter de reden van de onrust. Ook de oplossing is dan simpeler en menselijker dan ze dachten. Deze dementerende mevrouw kon zelfs van de medicijnen af.

Wat me in deze situatie vooral aansprak was het feit dat áls je de denkwijze en het verhaal van de mensen écht hoort en snapt, je ze veel beter kan helpen. De meest voor de hand liggende oplossing is niet altijd de goede als je het vanuit meerdere kanten gaat bekijken.

Dit voorbeeld en de vele anderen die in Da’s gek beschreven staan, laten je behoorlijk nadenken. Dit is dus een geweldig boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de onderwerpen psychologie, filosofie en/of antropologie.

Da’s gek is op zo’n manier geschreven dat je het vrij laagdrempelig is, ook als je niet bekend bent met deze 3 onderwerpen.

 

Winactie Da’s gek

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres (is afgeschermd) achter in een reactie onder deze blog en laat weten dat je deze winactie wilt winnen.
  • Volg Onlybyme op minstens twee sociale kanalen: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter en/of  Bloglovin’.

Afhandeling winacties: (de wijze van afhandeling is per juli 2018 op details gewijzigd.)

  • Winacties lopen minimaal een kalenderweek na de plaatsingsdatum, maar geregeld langer. Als bij een winactie de titel van de actie is doorgestreept is deze gesloten.
  • Indien de actie slechts kort loopt (enkele dagen) dan wordt dit expliciet gecommuniceerd.
  • De winnaars worden gegroepeerd getrokken en periodiek op Facebook bekend gemaakt. Volg je Facebook niet, geen probleem! Alle winnaars krijgen per mail bericht, indien ze hebben gewonnen. Om de prijs te claimen dienen de winnaars binnen een kalenderweek te reageren.
  • Lees meer informatie over de manier waarop Onlybyme omgaat met winacties op de pagina Winacties bij Onlybyme.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten