Recensie Awkward, Ty Tashiro

Heb jij al altijd willen weten hoe het brein van een sociaal onhandig persoon werkt? Awkward geeft je een mooie inkijk!

Awkward

| auteur: Ty Tashiro | uitgeverij: De arbeiderspers | paperback en e-book | recensent: Evy De Brabander |

Recensie Awkward

Inhoud

Wat is sociale onhandigheid? Hoe kan je het herkennen, bij jezelf én bij anderen? En, is het erg om sociaal onhandig te zijn of kunnen er ook voordelen aan vastzitten? In Awkward gaan we op een wetenschappelijke manier een reis maken door de wereld van een sociaal onhandig persoon. Gedachten worden gedeeld en situaties beschreven en deze worden gekoppeld aan grafieken, tabellen en wetenschappelijke artikelen.

Er wordt bijvoorbeeld geprobeerd om de verschillen tussen autisme, een persoonlijkheidsstoornis en sociale onhandigheid uit te leggen aan de hand van voorbeelden van situaties. De situaties die beschreven worden zijn vaak echt gebeurd en geven daardoor een bijzonder inzicht in vele sociale interacties die we als mens normaal vinden. Alle situaties worden namelijk bekeken vanuit het oogpunt van een sociaal onhandig persoon. Je krijgt dus een inkijk in het brein van een sociaal onhandig persoon en hoe dat brein precies werkt.

Vanuit een psychotherapeutische invalshoek wordt er getracht om verschillende vragen te beantwoorden. Die vragen worden in verschillende categorieën ingedeeld: emoties, opvoeding, vriendschap, relaties, hoogbegaafdheid en nog veel meer.

Ken jij iemand in je omgeving die sociaal onhandig is? Of wil je er gewoon graag meer over lezen? Of misschien wil jij ook wel je sociale onhandigheid omzetten in buitengewone prestaties? In ieder geval geeft Awkward een veelzijdige kijk op de menselijke psyche, met veel interessante weetjes.

Persoonlijke Leeservaring

Evy De Brabander (33): De reden waarom ik zo graag non-fictie lees, wordt met dit boek weer duidelijk. Je leert er namelijk bijna altijd iets van! Ik ben zelf niet sociaal onhandig, maar ik ken wel iemand in mijn directe omgeving die ik er van verdenk. Het is dan ook zo leuk om in Awkward bepaalde situaties uitgelicht te zien én uitgelegd te krijgen waarom een sociaal onhandig persoon op een ‘aparte’ manier reageert. Toch vond ik dat het niet alleen maar over sociale onhandigheid gaat. Er wordt best veel aandacht besteed aan de menselijke psyche in het algemeen. In elk hoofdstuk van het boek was wel een weetje te vinden waar iedereen wat aan heeft.

De schrijfstijl zal voor de meeste mensen wel een struikelblok zijn, vooral in het begin van het boek. Ik moest ook erg wennen aan de vrij wetenschappelijke uitleg en de soms omslachtige manier waarop iets werd gebracht. Toen ik wat verder in het boek was, werd dat echt veel beter. Ik wende aan de stijl en ging er ook wel van houden.

Over zijn eerste schooldag op de middelbare school schrijft Tashiro:

‘Mijn beredenering dat een volwassen houding de beste kansen zou bieden, leidde tot een aantal verkeerde tactische beslissingen. Toen het zover was, koos ik voor mijn eerste schooldag een outfit die bestond uit een gesteven lichtblauw overhemd, een gloednieuwe kaki broek met een scherpe vouw en een enorme zilverkleurige bril met vierkante glazen die eruitzag als de multifocale brillen van de vrienden van mijn grootouders. Als ik een zestigjarige accountant was geweest, had ik er flitsend uitgezien.’

Dit fragment toont de zelfspot van de auteur over zijn sociale onhandigheid. Het mooie van Tashiro is dat hij de situaties en het sociaal onhandige gedrag van anderen met humor benadert, maar daarbij wel erg respectvol blijft. Waarschijnlijk omdat hij zelf in een vergelijkbaar schuitje zit.

Awkward heeft me zeker kunnen bekoren en zal dat ook bij andere non-fictie liefhebbers doen, daar ben ik van overtuigd! Hou jij van het ontleden van situaties en hoe bepaalde reacties en emoties ontstaan? Dan ga je van dit boek genieten.

 

Winactie Awkward

Regels voor deelname:

(LET OP! De standaard regels voor deelname zijn per 11 april 2018 gewijzigd.)

 • Laat je naam en mailadres (is afgeschermd) achter in een reactie onder deze blog en laat weten dat je deze winactie wilt winnen.
 • Volg Onlybyme op minstens twee sociale kanalen: Facebook, Instagram, Pinterest en/of Twitter.

Afhandeling winacties:

 • Winacties eindigen ‘standaard’ een ruime week na de plaatsingsdatum op zondag middernacht. (Indien hier vanaf wordt geweken, staat dat in de betreffende winactie vermeld.)
 • De winnaars worden gegroepeerd getrokken en periodiek op Facebook bekend gemaakt. Volg je Facebook niet, geen probleem! Alle winnaars krijgen per mail bericht, indien ze hebben gewonnen. Om de prijs te claimen dienen de winnaars binnen een kalenderweek te reageren.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Comments

 1. Daniëlle says:

  Klinkt als een interessant boek! Ik ken zelf ook wel een aantal sociaal akward personen en ben wel benieuwd wat er nou in hun hoofd omgaat! 😉Ik doe dus graag mee met de winactie en volg via Facebook pinterest en bloglovin’!

 2. Ans Stier says:

  Ik loot graag mee

 3. JW Frijters says:

  Ik doe graag mee voor Awkward.

 4. mireille muls says:

  Heb veel interesse om dit boek te lezen, heb nog een zoon thuis die het ook niet gemakkelijk heeft met sociale contacten

 5. Klinkt goed! Lijkt me een interessant boek om te lezen, dus ik maak graag kans op Awkward!

 6. Tamara says:

  Ja, ik ken wel wat sociaal onhandige personen. Benieuwd!

 7. Marloes says:

  Ik loot graag mee voor Awkward!

 8. Els Timmers says:

  Het lijkt me een heel interessant boek dus ik doe graag mee voor Awkward!

 9. Maria says:

  Awkward is my middle name. Nee serieus, de uitspraak “I carried a watermelon” is iets wat ik zou kunnen roepen. Altijd ongemakkelijk, gekke opmerkingen waardoor iedereen stilvalt, ik kan er niets aan doen!

 10. Anna says:

  Ik doe mee

  Facebook: An Na

 11. Jackie Colpaert says:

  ik maak graag kans !

 12. S. Wolfswinkel says:

  Ik waag ook graag een kansje voor het boek Awkward! Ik volg je via Facebook (Mooie Rooie), Twitter (@Glambertbirl77) en Instagram (Truusje26).

 13. Joke Somers says:

  Awkward doe ik graag voor mee!

 14. SophiaG says:

  Ik maak graag kans op Awkward van Ty Tashiro

 15. Anneliese de Waal says:

  Ik doe heel graag mee, zou het dol graag willen lezen.
  Groetjes Anneliese de Waal

 16. Sascha_W says:

  Klinkt interessant. Ook ik heb iemand in mijn nabije omgeving die best eens in dit boek beschreven kan staan. Het lijkt me dan ook prettig om eens wat meer inzicht te krijgen in hoe het brein werkt, en hoe ik mijn schoonzus beter kan begrijpen.

 17. lottie says:

  Leuk ik doe mee!!!

 18. Judith Bottigliero says:

  Dit klinkt alsof het over m’n man geschreven is. Ik wil het graag lezen.

 19. Nelly says:

  Ik maak graag kans op Awkward van Ty Tashiro

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.