TOP 50 boekrecensies 2

Top 50 boekrecensies uit 700+ boekrecensies | Leesinspiratie

Met inmiddels 700+ blogs onder de categorie boek & Co is het interessant om in de statistieken van Onlybyme (op Google Analytics) te duiken en een top 50 te maken met de meest gelezen boekrecensies op Onlybyme*.

TOP 50 boekrecensies 2

Waarom staan deze boeken in de top 50?

Nu zegt het aantal views op een boekrecensie natuurlijk niet alles, maar vaak is er wel wat uit af te leiden als een boekrecensie door ‘de wet van de grote getallen‘ vaker dan gemiddeld wordt bekeken.

3 redenen om hoger te scoren in aantal views

 • Het is een recensie waar niet veel andere recensies van online te vinden zijn (en daardoor veel bekeken hier op Onlybyme);
 • Of het is een recensie waar veel belangstelling voor is in het algemeen en waar veel leesfanaten op zoeken en bij uitkomen;
 • Of het is een mix van beiden, waardoor de recensie in deze top 50 terecht is gekomen.

Waarom staan andere ‘goede boeken’ er niet in?

Deze top 50 boekrecensies is niet te interpreteren als ‘de beste boeken die op Onlybyme zijn gerecenseerd’. Buiten dat het een zeer persoonlijke smaak is voor eenieder wat een goed boek is, kan deze lijst niet zo worden gelezen omdat veel views door zoekresultaten worden gegenereerd. Deze nemen in de loop der tijd toe als de recensie door zoekmachines wordt opgepakt.

Hoe dan ook, het is leuk om naar te kijken wat er gelezen wordt en hoe vaak. Sommige titels zijn voorspelbaar (grote namen, grote aantallen volgers), maar anderen vaak toch ook verrassend. De linken gaan rechtstreeks naar de betreffende recensies toe, mocht je nieuwsgierig worden. 😉

Top 50 boekrecensies

 1. Pijn, Mel Wallis de Vries Pijn is een pareltje van Nederlandse bodem. Waarom moeten er meisjes dood en wat is de bedoeling van de filmpjes van de slachtoffers of social media?
 2. Jager, Lars Kepler Antoinette: ‘Lars Kepler laat in Jager nergens een steek vallen en de climax is zeer goed uitgewerkt!’
 3. Mama kijk eens, Urjan Claassen Wat een prachtig waargebeurd boek is Mama, kijk eens. De indeling, foto’s en passende gedichten maken het boek tot een hard en doordringend verhaal.
 4. De acht bergen, Paolo Cognetti De acht bergen van Paolo Cognetti is uitgekozen als beste boek van september door het lezerspanel van De wereld draait door.
 5. Naar bed naar bed, M.J. Arlidge Antoinette: Naar bed naar bed is echt het beste deel uit de reeks tot nu toe. We raden elke thrillerfanaat aan minstens 1 boek van Arlidge te lezen!
 6. Lazarus, Lars Kepler De Scandinavische thriller Lazarus verrast zeer positief qua opbouw, spanning, onverwachte wendingen en plot. Niet voor niets één van de toptitels in de actuele Libris thriller top 10!
 7. Schone slaapsters, Stephen King en Owen King Schone slaapsters is geschreven door Stephen King en zijn zoon Owen King. Dubbel griezelen dus!
 8. Het leven van een loser 11 drie keer niks, Jeff Kinney Het leven van een loser 11-drie keer niks, is een heerlijk boek voor kinderen die van beeldend lezen houden!
 9. Fataal, Eva Burgers Wat een spannende jeugdthriller is fataal! Een echte aanrader!
 10. Het einde van de eenzaamheid, Benedict Wells Het einde van de eenzaamheid door Benedict Wells is een krachtig familiedrama over pijn, oneindige liefde en hoop.
 11. Zeezicht, Linda van Rijn Een ideaal vakantieboek!
 12. Seringenmeisjes, Martha Hall Kelly Seringenmeisjes vertelt het deels waarheidsgetrouwe verhaal van drie vrouwen waarvan het lot compleet verandert wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Een oorlogsroman die de recensent sprakeloos achterliet na het lezen!
 13. De geheime vrouw, Gill Paul Inge: De geheime vrouw kan ik maar met één woord omschrijven: Wauw! Wat mij betreft is dit het beste boek van 2017.
 14. Tess Gerritsen, Ik weet een geheim Sssst..Ik weet een geheim! Tess Gerritsen is terug. En hoe! Het nieuwe boek met Rizzoli & Isles is op en top genieten!
 15. Het paradijs, Suzanne Vermeer Het paradijs de nieuwe Suzanne Vermeer! Volgens recensent Sharon het ideale vakantieboek!
 16. Shock, Mel Wallis de Vries Bekroond als prijswinnaar van de Jong Jury 2016.
 17. Achter gesloten deuren. B.A. Paris  Inge: ‘Achter gesloten deuren is een sterk geschreven boek, waarbij je enorm meeleeft met de hoofdpersoon. De onderhuidse spanning is bijna continue aanwezig.’
 18. Het Meesterwerk, Geir Tangen Een seriemoordenaar die met Het Meesterwerk onsterfelijkheid najaagt.
 19. SmoeltjesSchrift 2 Een dagboek bijhouden kan ook voor kinderen al een zeer positieve werking hebben. Toch is het enkel schrijven van woorden in een schrift vaak nog niet aantrekkelijk op de leeftijd vanaf 8 jaar. Het SmoeltjesSchrift geeft hiervoor een goed alternatief.
 20. Moederwond, Gwyneth Leermakers Moederwond is een aanrader voor lezers die graag waargebeurde verhalen lezen maar dan nu eens net een tikkie anders.
 21. Wat ze achterliet, Ellen Marie Wiseman Cindy: ‘Wat ze achterliet’ van Ellen Marie Wiseman is een pareltje voor in mijn boekenkast en zal nog lang in mijn geheugen blijven.
 22. Geen kind meer, Esther Boek Antoinette: ‘Ik heb het boek in 2 dagen uitgelezen. Het pakte mij bij mijn strot en ‘moest’ gelezen worden.’ 
 23. Heksenhoeve, An Janssens Een erg spannend boek dat lekker weg leest. Met Heksenhoeve kun je in de winter heerlijk op de bank kruipen!
 24. Echo, Tamara Geraeds Echo is een thriller met een zeer schokkend thema dat je nog dagenlang bezighoudt!
 25. De Sneeuwman, Jo Nesbo In de sneeuwman. De ene sneeuwpop draagt een sjaal van het slachtoffer, de andere een hoofd!
 26. De organizing agenda 2018, Zamarra Kok Super praktisch, overzichtelijk en met deze prachtige cover een eye-catcher!  
 27. Afgesloten, Natasza Tardio Afgesloten is een kort en spannend verhaal dat je pakt vanaf de eerste bladzijde!
 28. Lieve Amy, Helen Callaghan Cindy: een echte aanrader voor fans van psychologische, literaire thrillers. Een goed verhaal, vlot geschreven, met een goede twist op het einde.
 29. Rachels verzet, Julie Thomas Een aanrader voor liefhebbers van oorlogsromans!
 30. Verloren dochter, Helen Fitzgerald Een literaire thriller die je als lezer bezighoudt tijdens en na het lezen!
 31. Klikspaan, Arlidge Binnen 24 uur breekt de brandende hel los! Welke pyromaan heeft deze verwoestingen en doden op zijn geweten?
 32. Het vorige meisje, J.P. Delaney Het vorige meisje zet een grote vraag voorop. Hoe minimalistisch kan jij leven?
 33. Dubbel leven, Axel de Vos Dubbel leven:  een leven dat slechts weinigen ooit van binnenuit zullen ervaren, maar een ‘must read’ voor velen die willen proeven hoe het er werkelijk aan toegaat in de infiltrantenwereld.
 34. De winter voorbij, Isabel Allende De winter voorbij is een roman vol liefde, vriendschap en verraad.
 35. De Pruimenboom, Ellen Marie Wiseman Het boek is oorspronkelijk  verschenen onder de titel The Plum Tree bij Kensington. Het is een roman die afspeelt in de Tweede Wereldoorlog.
 36. Het Mona Lisa virus, Tibor Rode Dan Brown fans opgelet! Het Mona Lisa virus is een thriller die direct in het rijtje past van titels als ‘De Da Vinci Code’, ‘Het Bernini Mysterie’,’ Het Verloren Symbool’, ‘Inferno’en ‘Origin’. Tibor Rode heeft een thriller met inhoud geschreven in dezelfde lijn.
 37. Meisje in de sneeuw, Danya Kukafka In meisje in de sneeuw raakt een heel dorp in rep en roer als er een jong meisje vermoord wordt aangetroffen.
 38. Ik zal je altijd vinden, John Ajvide Lindqvist Stephen King en David Lynch liefhebbers opgelet! Deze thriller met horrorelementen is echt iets voor jou!
 39. Papadag, Jet van Vuuren Inge: “Papadag is zeer geschikt voor liefhebbers van de boeken van Suzanne Vermeer, Linda van Rijn en Kiki van Dijk!”
 40. Als we elkaar terugzien, Kristin Harmel Carina: ‘Als we elkaar terugzien is in één woord: fantastisch’.
 41. Klein klein kleutertje, M.J. Arlidge Klein klein kleutertje is deel 7 in de Helen Grace serie! Dit keer een rollercoaster welke zich afspeelt op één dag.
 42. De Dorst, Jo Nesbo Barbara: ‘De dorst’ was voor mij door de duivelse draai een zalige ontmoeting met Jo Nesbo als thrillerauteur!
 43. Klein land, Gael Faye Klein land is een boek over de oorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s in Burundi en Rwanda. Gezien door de ogen van een jonge jongen.
 44. De Sekte, Mariette Lindstein Een intrigerend verhaal over het leven binnen een sekte.
 45. Leugenaar, Sarah Naughton Is niet iedereen wel eens een leugenaar?
 46. Moordspel, Cis Meijer Fany: ‘Ik puzzelde en bleef puzzelen tot aan het einde in deze meeslepende jeugdthriller.’
 47. Controle, Esther van der Ham Controle behouden over je leven, ‘no matter what’ er ook gebeurt! Ook al is dat niet te doen!
 48. Echte liefde vind je in de boekhandel, Veronica Henry Inge: Ik heb dit verhaal gelezen met een rollercoaster van emoties. Ik heb gehuild, gelachen en heel Peasebrook in mijn hart gesloten.
 49. Wie niet weg is, M.J. Arlidge Wie niet weg is, is deel 6 van de Helen Grace serie. Een internationale bestseller van M.J. Arlidge.
 50. De laatste adem Marijke Verhoeven De laatste adem is het vervolg op De beproeving. Toch is het los te lezen. Nina zou je vriendin kunnen zijn!

Meest gelezen blog over lezen (maar geen recensie)

De meest gelezen boekgerelateerde blog is tot nu toe* is: E-reader versus boek; 8 voordelen en 4 nadelen . Veel mensen overwegen de aanschaf van een E-reader en raadplegen deze blog (vermoedelijk) als hulpmiddel bij de afweging van het wel of niet aanschaffen van een ereader. Het blijft toch erg lastig om de overstap te maken.

Zelf heb ik deze overstap al jaren geleden gemaakt en nog steeds wissel ik het lezen af met Epubs en hardcovers. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Dus ik begrijp het vanuit mezelf dat men aarzelt bij de aanschaf. Het is nu eenmaal niet echt te vergelijken. 😉

Opvallende conclusies in deze top 50 boekrecensies

Het is een leuk detail dat zowel thrillers, romans, fantasy/YA, jeugdboeken en non-fictie zijn vertegenwoordigd in deze top 50 boekrecensie lijst. Grote thrillerauteurs zoals: Arlidge (3),Nesbo(2) en Kepler(2, beide in top 10!) zijn goed vertegenwoordigd. Maar Mel Wallis de Vries spant duidelijk de kroon met 2 boeken in de top 50 en tezamen de meeste views. Leuk detail dat dit een jeugdboek betreft! Ook oorlogsromans doen het als van ouds goed. Niet voor niets staat Ellen Marie Wiseman er ook tweemaal in.

Heb jij de meeste boeken al gelezen die staan vermeld in deze top 50 boekrecensies lijst? En/of heb je nog boeken gevonden die je gaat toevoegen aan je nog te lezen lijst?

Noot * : Deze blog is het laatste geupdate op 13 augustus 2019.


Al eerder zijn er verzamelblogs geschreven die meerdere boekrecensies bevatten:

Leuk dat je deze blog op Onlybyme hebt gelezen en wellicht leesinspiratie hebt opgedaan voor op je ‘nog te willen lezen’ lijst. Voel je vrij deze of één van de andere pins te repinnen. Alvast bedankt voor het doordelen!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten