Riket met de kuif

Recensie Riket met de kuif, Amélie Nothomb

 Riket met de kuif is gebaseerd op het klassieke verhaal Van Charles Perrault. De schrijfster heeft, met dit ‘sprookje’ in gedachten, een eigen versie geschreven.

Riket met de kuif

| auteur: Amélie Nothomb | uitgeverij: Xander | paperback en e-book | recensent: Fany van Hemelen |

Recensie Riket met de kuif

Inhoud

Déodat

Déodat is voor iedereen een lelijke jongen. Als hij geboren wordt, moeten zelfs zijn ouders wennen aan zijn afgrijselijke uiterlijk. Toch houden ze zielsveel van hun zoon. Al snel blijkt dat hij heel slim is en als kind is hij al gefascineerd door vogels. Déodat volgt zijn passie en wordt later ornitholoog. Hoewel hij volgens de norm ‘lelijk’ is, vinden vele meisjes hem toch interessant als hij ouder wordt. Voor hem is dit leuk en spannend, maar echte liefde ontbreekt in zijn leven. Tot hij op een dag Trémière ontmoet.

Trémière

Trémière is een ongelooflijk knap meisje. Volgens vele anderen is ze mooi, maar zonder inhoud. Ze is grotendeels opgevoed door haar grootmoeder. Oma zag wel dat Trémière niet alleen maar mooi was en gaf haar wijze raad. Door haar leerde Trémière ook de elegantie van juwelen kennen . Uiteindelijk staat Trémière zelfs symbool voor een juwelenlijn.

Op een dag ontmoeten deze bijzondere mensen elkaar en de vonk slaat over. Zij zien blijkbaar wel door elkaars uiterlijk heen. Anders of niet, ze worden verliefd op elkaar en gaan samen verder.

Blijft hun liefde bestaan? Wat betekent mooi in onze wereld? Wanneer ben je anders?

Persoonlijke Leeservaring

Fany Van Hemelen: Riket met de kuif is een hartverwarmend en verfrissend liefdesverhaal.

Een sprookjesachtig “feel-good” verhaal met een subtiele boodschap.

Na het lezen van dit boek was ik happy. Wat ik vooral leuk vond, was dat onze wereld op zijn kop werd gezet. Het is een wonderlijk en speels verhaal in een moderne stijl geschreven. Erg slim van de schrijfster om in dit sprankelende verhaal toch subtiel kritiek te geven op onze maatschappij.

Ze is er in geslaagd om met verve een klassiek verhaal te doen herleven in onze maatschappij. Het is een verhaal over de thema’s liefde, vriendschap en uitsluiting die iedereen aanspreken. De amusante manier van schrijven zorgde dat ik genoot van het verhaal. Het is een dun boekje met veel ‘verborgen’ wijsheid .

Amélie Nothomb deed me glimlachen met haar humor en levensechte beschrijving van Déodat en Trémière. Ik voelde Déodat en Trémière, met hun ups en downs, volwassen worden. Ik leefde mee met hun moeilijke schooltijd en hun liefdesperikelen. Na het lezen bleef het gelukzalige gevoel nog een tijdje bij mij. Riket met de kuif heeft me doen wegdromen.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten