Het monogame drama

Review Het monogame drama

Het monogame drama

Review Het monogame drama

Geschreven door Simone van Saarloos, freelance publicist en columnist voor Vrij Nederland. Ze heeft literatuurwetenschap en filosofie gestudeerd in Amsterdam.

Het boek is een essay dat betoogd voor een eeuwige status van single zijn, wat niet verward moet worden met het niet hebben van relaties, enkel zijn het relaties, die niet gebaseerd zijn op de traditionele monogamie. Haar essay ziet zij als een pleidooi voor multi-intimiteit.

Barbara (38): Als single ‘myself’ was ik erg nieuwsgierig naar de inhoud van haar bevindingen. Een gedeelte kan ik met haar mee in de gedachtegang, maar ik haak af als er teveel meningen van andere zeer belangrijke filosofen en kenners op het gebied van relaties bijgehaald worden. Het werkte op mij wat verwarrend en ik had liever totaal haar  eigen mening beschreven gezien. Nu was het af en toe wat ‘zwaardere kost’, waar op zich niets mis mee is, maar als je eigen mening niet geheel meegaat in hetgeen Simone verkondigd, is dat soms lastig. Niettemin geeft ze een duidelijke uiteenzetting over een andere manier van het onderhouden van relaties dan de ‘standaard’ monogamie.

Het standpunt dat de wereld klaar is voor wat ruimere denkwijzes over het onderhouden van soorten relaties is wel iets waar verder over gediscussieerd kan worden. Velen zullen ontkennen behoefte te hebben aan een verruiming van het algehele gedachtegoed over relaties en wat wel en niet ‘hoort’. Toch zullen er ook zijn die het beamen, zij het vaak niet in het openbaar. Dus of de maatschappij echt klaar is voor het aanvaarden van allerlei soorten vormen van relaties buiten de reguliere monogamie? Het blijft ingewikkeld om daar een pasklaar antwoord op te geven.

Het is een essay dat wat dieper duikt in het begrip relatie en hoe je dat kunt zien als je jezelf losweekt van het monogame standaard plaatje waar de wereld zijn verwachtingen op baseert. Verwachtingen waar velen al langere tijd niet meer aan kunnen of willen voldoen. Voor de filosofische lezer zal de extra inbrengen van andere deskundigen het geheel verrijken.

Het is een interessante uiteenzetting; monogaam zijn en ervoor kiezen daar vanaf te wijken, iets dat de discussies goed kan losmaken in menig gezelschap.

Het boek ‘Het monogame drama’ is o.a. verkrijgbaar bij bol.com.

Een gedeelte van de essay is via volgende link al te lezen. Zodat je al een beeld kan vormen van de soort inhoud, voor je tot aanschaf van het boek overgaat.

Disclaimer: deze review betreft een samenwerking met De bezige bij.

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten