Zwart water

Recensie Zwart water, Louise Doughty

Zwart water is een boek dat nog lang blijft hangen in je hoofd! Deze staat hoog in mijn favorietenlijst!

Zwart water

| auteur: Louise Doughty | uitgeverij: Karakter | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Zwart water

Inhoud

Zwart water wordt beschreven in 3 delen.

In het eerste deel maken we kennis met John harper. Hij staat op non-actief en leeft elke dag in angst. Het is dan 1998. John Harper, geboren als Nicolaas den Herder, leeft eenzaam in een hutje ergens in Indonesië. Maar is dit wel zijn eigen keuze? Dagelijks zorgt een bediende uit het naburig dorpje dat zijn ontbijt klaar staat. Dan ontmoet hij Rita in het dorpje met wie hij al snel een klik heeft. Ze raken verwikkeld in een relatie. Hoe gelukkig ze ook zijn, John weet dat hij Rita in gevaar brengt met zijn verleden. John werkt namelijk al jaren voor het Instituut, waarbij de werkzaamheden niet alledaags zijn.

Het tweede deel gaat over zijn levensgeschiedenis en geeft deels bloot waar zijn traumatische ervaringen mede vandaan komen. Voordat hij begon bij het Instituut is hij, samen met zijn moeder, eerst uit het jappenkamp naar de Verenigde Staten gevlucht en vanuit hier naar Nederland gestuurd. Hij heeft zichzelf moeten redden ten koste van anderen. Ook gebeurtenissen uit zijn jonge jeugd werken hierin door. Hij heeft gezien hoe zijn broertje is omgekomen en kan deze gebeurtenis niet uit zijn hoofd krijgen. Ook moest hij mensen achter zich laten waar hij enorm om gaf en die hem deels gevormd hebben tot de persoon die hij nu is.

Het derde deel gaat verder op deel 1. Echter wordt juist in dit deel verteld wat Harper allemaal heeft moeten meemaken en heeft gezien. Voor het Instituut diende hij spionage opdrachten uit te voeren waarbij alles tot de mogelijkheden behoorde. Zijn talenknobbel en uiterlijk waren voor het Instituut één van de grootste reden om hem te vragen.

Zijn je vrienden wel wie ze echt zijn? Wie zijn je collega’s en welke doelen dienen zij?

John heeft onder andere in 1965, tijdens de coup die de communisten uitvoerde, zaken gezien die hij graag vermeden had. Communisten die verschrikkelijk gemarteld werden en vermoord, Om zijn eigen hachje te redden heeft hij zelf moeten moorden om zichf te bevrijden uit de handen van de tegenstanders.

Hij ontdekte dat hij ingezet werd om lijsten weg te brengen die honderden mensen in de problemen brachten. Wanneer John besluiten neemt die zijn eigen leven kunnen kosten, wordt hij buitenspel gezet. Zijn je vrienden wel wie ze echt zijn? Wie zijn je collega’s en welke doelen dienen zij?

John worstelt met zijn gevoelens omdat hij niet achter al zijn keuzes kan staan. Ondanks zijn harde leven wil hij zijn verleden afsluiten om verder te kunnen. Is dit wel mogelijk? In het derde deel wordt steeds meer duidelijk wat John heeft moeten doorstaan in zijn gehele leven.

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette (40): Voor mij was dit een eerste kennismaking met deze auteur. Ik begon in het boek en was ik in eerste instantie wat terughoudend over de inhoud. Het was wel leuk maar net niet. Toen het tweede deel begon, werd ik steeds nieuwsgierig wat John Harper tot dit leven en keuzes had gebracht .

Het derde deel is het afrondende deel en heeft mij echt geraakt. De auteur weet beeldend te schrijven waarbij het gevoel bij elke letter voelbaar is. Ik vind zwart water echt een geweldig boek en staat hoog in mijn favoriteitenlijstje.

Ondanks dat het boek voor mij niet echt een thriller was heeft het mij wel gepakt. Zwart water is een boek met inhoud met een waargebeurde tint. Het is een verschrikkelijk verhaal verteld vanuit voornamelijk 1 persoon. 

 

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten