Recensie Zondagskind, Judith Visser

Zondagskind is een persoonlijk verhaal over het leven met autisme in een tijd waarin dit nog niet bekend was.

Zondagskind

| auteur: Judith Visser | uitgeverij: HarperCollins | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg|

Recensie Zondagskind

Inhoud

Het zijn de jaren 80-90. Jasmijn Vink de fictieve naam van Judith Visser, is als kind anders. Zonder dat de omgeving en zijzelf het weet heeft ze autisme. Ze heeft voor de achternaam Vink gekozen omdat ze zichzelf op een school een vogeltje in een kooi voelde. Gevangen.

Haar hond Senta is haar allerbeste vriendin. Die begrijpt haar zonder woorden. Want wat wil Jasmijn graag hetzelfde zijn als anderen. Daarnaast is Elvis een belangrijke factor in haar leven.

Als ze 4 jaar is, loopt ze weg van de kleuterschool. Ze houdt niet van kinderfeestjes en speelt niet graag met andere kinderen. Gaat ze wel een keer overstag dan voelt ze zich al snel ziek. Ze wordt misselijk tot overgeven toe en krijgt migraine.
Thuis kan Jasmijn wel haarzelf zijn. Ze kan hier praten en wordt liefdevol behandelt door haar ouders. Als er bezoek komt, gaat Jasmijn het liefst naar boven of dwaalt met Senta door de wijk. Wanneer ze bij familie op bezoek gaan, blijft ze het liefst thuis. Hier voelt het goed en veilig voor Jasmijn.

Wanneer Jasmijn naar de middelbare school gaat, breekt er een moeilijke periode voor haar aan.

Door de grootte van de school ervaart ze nog meer prikkels en drukte. Ze spijbelt en hangt rond in de bibliotheek of bij de garageboxen.
Langzaamaan maakt Jasmijn contact met anderen. Het kost haar moeite om haarzelf te zijn. Toch leert Jasmijn om te gaan met haar onzekerheid en gevoelens ook al vinden anderen haar soms arrogant. Kirsten wordt een goede vriendin op de middelbare school en steunt Jasmijn door en dik en dun. Als het Jasmijn eens teveel wordt, is Kirsten er voor haar met haar oneindige geduld.

Door de vele grote en kleine hobbels te durven nemen, leert Jasmijn zich steeds meer staande te houden in het dagelijks leven. Ze is slim, durft verliefd te worden en ontwikkelt zich tot een sterke vrouw die weet dat ze zich niet hoeft te schamen.

Jasmijn komt na allerlei onderzoeken erachter dat ze Asperger heeft, waardoor ze vroeger als kind heeft moeten vechten tegen alle indrukken en prikkels. De diagnose kreeg ze pas op volwassen leeftijd. De onvoorwaardelijk liefde die ze krijgt van haar moeder en Senta zijn een grote inspiratiebron voor Jasmijn geweest. Kirsten is na de middelbare school haar vriendin gebleven.

Jasmijn heeft met professionele hulp zich ontwikkelt tot een sterke, zelfstandige vrouw. Ze mag er zijn ondanks haar Asperger.

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(41)): Wat een geweldig boek is Zondagskind. Zodra ik begon te lezen was ik om. Zondagskind leest als een trein vooral omdat ik wist dat het grotendeels haar eigen verhaal is.

Complimenten om zo puur en eerlijk een boek te schrijven. Judith Visser heeft de titel met precisie gekozen. Haar moeder noemde haar Zondagskind omdat ze op een zondag geboren is. Bijzonder dat Judith Visser na het overlijden van haar moeder besloten heeft haar verhaal op papier te zetten.

Haar absoluut geheugen heeft haar geholpen om dit indrukwekkende, persoonlijke verhaal aan het papier toe te vertrouwen.


Ik ben blij dat er een eens een boek op de markt is gekomen dat geschreven en beleefd is door een persoon met Asperger. Het maakt het verhaal voor veel mensen herkenbaar. Ik hoop dat het boek gelezen wordt door medici en anderen die werken of mensen in hun omgeving kennen met autisme. Het zal voor hun een eye-opener zijn.


Zondagskind kent ruim 500 blz maar er is geen letter teveel geschreven. Ik zal dit boek niet snel vergeten.

 

Winactie zondagskind

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je Zondagskind wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 29 april middernacht.
  • De winnaars van de gesloten winacties worden in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt. Indien je hebt gewonnen ontvang je altijd persoonlijk via de mail bericht.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten