zoeken

Recensie Zoeken, Yoeke Nagel

Zoeken is een prachtige, persoonlijke zoektocht naar het leven van een vermiste moeder en oma tijdens de tweede Wereldoorlog.

zoeken

| auteur: Yoeke Nagel | uitgeverij: Droomvallei | paperback | recensent: Antoinette van Steeg |

 

Zoeken is onderdeel van een blogtour, 22 april kwam de recensie online bij Boeklovers en 28 april is de volgende recensie te lezen bij Birdy’s Boeken.

Recensie Zoeken

Inhoud

Het begin van de oorlog. In Amsterdam strijken moeder en zussen van Emden neer als de oorlog begint in Antwerpen. Jeanne trouwt en Edith en Lucie worden in hun korte huwelijk geboren. Nadat het huwelijk strandt zorgt Jeanne grotendeels voor de kinderen. Vader woont nog wel dichtbij maar heeft een andere relatie.

Dan dienen de Joden een ster te dragen. De kinderen weten niet dat ze Joods zijn wat een grote schok is. Opeens zijn ze anders. Het weerhoudt Jeanne niet om actief in het verzet te gaan. De kinderen weten van niks. Dit maakt het de kinderen ook moeilijk om te geloven dat hun moeder in het verzet zou hebben gezeten. Jeanne laat de meisjes onderbrengen op een onderduikadres. Zo zijn ze veilig, denkt Jeanne.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwijnt de kleine en deels dove Jeanne. Waar is ze gebleven? Is ze verraden? Is ze tijdens de oorlog omgekomen of omgebracht?

Yoeke Nagel is 1 van de kleindochters van Jeanne. Haar moeder, Edith, was de dochter van Jeanne.

Edith heeft haar moeder nooit kunnen vergeten en tijdens haar tienerjaren is ze al op zoek gegaan naar informatie over haar moeder. Ze heeft instanties aangeschreven en bezocht en ook bekenden van haar moeder benaderd. Sommige heeft zij gesproken, andere hebben gereageerd via een brief. Mappen vol met knipsels, artikelen en kopieën heeft ze ondertussen gearchiveerd maar het levens/verdwijningsverhaal van haar moeder heeft ze nooit compleet kunnen krijgen.

Veel van de mensen zijn ondertussen overleden en archieven zijn soms vernietigd. Toch weerhoudt dit Yoeke niet om haar belofte in te lossen. Wanneer ze zelf al voorbij de 50 is, besluit ze wekelijks met haar ouders naar de mappen te kijken en de verhalen van haar moeder aan te horen. Zal het haar lukken om samen met haar ouders het leven van Jeanne, na haar verdwijning, in beeld te krijgen?

Haar moeder heeft nooit geweten waar Jeanne is overleden. Ze hebben alleen een brief dat er aangenomen is dat ze overleden is.
Welke invloed heeft dit gehad op haar opvoeding naar haar eigen kinderen toen? Welke invloed heeft het op de opvoedingen van de kinderen van Yoeke?

Yoeke Nagel heeft al 13 boeken gepubliceerd voordat ze aan Zoeken begint. Het verhaal gaat niet alleen over de geschiedenis van haar oma maar ook over wat de oorlog met de generaties er na doet. Op een zeer persoonlijke wijze neemt ze de lezer mee in hun zoektocht.

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(41): Wat een bijzonder boek is Zoeken, zeg. In het begin moest ik erg wennen aan de schrijfstijl. Yoeke Nagel heeft er voor gekozen om de gesprekken te beschrijven waardoor de lezer voor het gevoel bijna deelneemt aan het onderzoek. Vragen die ze stelt aan haar ouders schrijft ze letterlijk op.

Complimenten om op deze wijze zoeken te schrijven. Het maakt het boek zeer persoonlijk en je voelt de onzekerheid maar ook de wil om de gaten die er nog zijn op te vullen. Al vragende en zoekende tussen alle gearchiveerde artikelen en krantenknipsels wordt het verhaal steeds zichtbaarder.

Waar twijfel is worden verschillende scenario’s besproken en beschreven… wat als? Yoeke Nagel heeft met Zoeken een bijzonder verhaal geschreven over de Tweede Wereldoorlog en de periode erna.

Edith heeft het al die jaren niet los kunnen laten en pakte elke strohalm aan als ze maar dacht dat ze informatie kon krijgen. Welke invloed heeft dit gehad op haar leven? De opvoeding van haar eigen kinderen? De opvoeding van de kleinkinderen, Yoeke’s kinderen?

Zoeken is een boek dat je rustig moet lezen en geregeld even op je in moet laten werken. Wat een bijzonder sterke vrouw was Jeanne zeg! Door de persoonlijke schrijfstijl heeft Yoeke het leven van generatie op generatie in kaart weten te brengen, waarbij het moedige leven van Jeannne de rode draad is door hun levens en door het boek.

 

Winactie Zoeken

Regels voor deelname:

(LET OP! De standaard regels voor deelname zijn per 11 april 2018 gewijzigd.)

  • Laat je naam en mailadres (is afgeschermd) achter in een reactie onder deze blog en laat weten dat je deze winactie wilt winnen.
  • Volg Onlybyme op minstens twee sociale kanalen: Facebook, Instagram, Pinterest en/of Twitter.

Afhandeling winacties:

  • Winacties eindigen ‘standaard’ een ruime week na de plaatsingsdatum op zondag middernacht. (Indien hier vanaf wordt geweken, staat dat in de betreffende winactie vermeld.)
  • De winnaars worden gegroepeerd getrokken en periodiek op Facebook bekend gemaakt. Volg je Facebook niet, geen probleem! Alle winnaars krijgen per mail bericht, indien ze hebben gewonnen. Om de prijs te claimen dienen de winnaars binnen een kalenderweek te reageren.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten