ZIM

Recensie ZIM, René van Rijckevorsel

Barbara(39): ZIM is in mijn ogen een parel om te lezen!

Juist ook voor niet-thriller liefhebbers!

ZIM

| auteur: René van Rijckevorsel | uitgeverij: Cargo | paperback en e-book | recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie ZIM

Inhoud

Felix Wellenstein krijgt het verschrikkelijke nieuws per mail uit Zimbabwe dat zijn studievriend Diederik ‘plots‘ is overleden. Eerder had hij van Diederik de vraag gekregen die kant op te komen, maar besloten niet te gaan. Nu aarzelt hij geen moment en reist af om zijn vriend Diederik de laatste eer te bewijzen. Hij besluit deze reis naar Zimbabwe te combineren met een bezoek aan Grootfontein. Het boerenlandgoed dat vroeger eigendom was van zijn wijlen grootvader. Grootfontein is in 2003 in handen gevallen van Mugabe en zijn opa ‘plots‘ overleden aan een hartaanval. Er gebeuren in Zimbabwe veel zaken ‘plots’ en al snel rijzen er twijfels over ‘plotse voorvallen‘ uit heden en verleden.

Als Felix dan ook nog vrij snel na zijn aankomst in Harare in een hinderlaag ‘lijkt’ te zijn gelokt en moet vluchten voor de geheime politie van Mugabe, begint het domino-effect van toevalligheden op te stapelen. Felix komt erachter dat veel helemaal niet zo ‘toevallig‘ heeft plaatsgevonden.

Felix ontdekt meer dan ‘men’ daar wenselijk acht en besluit om het geheel te onderzoeken. Met gevaar voor eigen leven, wil hij de onderste steen boven te krijgen. Wat is er werkelijk gebeurd? Was de dood van Diederik werkelijk een tragisch ongeval? Is zijn opa destijds werkelijk aan een hartaanval overleden? Wat doen die Chinezen op landgoed Grootfontein tegenwoordig? 

Melody, de dochter van de trouwe bediende van zijn grootvader is net afgestudeerd als ranger en arriveert thuis op Grootfontein op het moment dat Felix voor zijn leven vreest. Samen leggen ze vele puzzelstukjes ineen en komen ze achter een groot complot dat op wereldniveau veel economische schade kan veroorzaken. Besluit Felix zijn mond te houden? In het belang van geld? En is de hulp die hem toekomt ook allemaal wel zo ‘toevallig’?

 

Persoonlijke Leeservaring

Barbara (39): Het boek ZIM bevat dermate veel realisme dat je je al lezend waant in Afrika. Het feit dat de auteur correspondent is geweest voor Zuidelijk Afrika en zelfs een tijd in Zimbabwe heeft gewoond is als lezer direct voelbaar. Het voelt ‘echt’ en geeft je het gevoel iets mee te krijgen van de manier van leven aldaar, inclusief veel zaken die in het westen niet denkbaar zijn.

Het boek ZIM wordt dan ook afgesloten met een verantwoording waarin René van Rijckevorsel verwoord veel actualiteiten in het boek te hebben verwerkt, die werkelijk hebben gespeeld in het verleden en recente heden. Uiteraard met een eigen fictieve inslag, die het boek een verhaal maken met thriller elementen.

Het is geen thriller die je op het puntje van je stoel laat zitten op de spannende momenten, maar je eerder een knagend gevoel geeft. Gezien het grote realiteitsgehalte in ZIM, krijgt het verhaal een extra diepere laag. Het geeft je als lezer het gevoel dat dit daar ‘werkelijk’ zou kunnen zijn voltrokken. Het maakt ZIM in mijn ogen een parel om te lezen, juist ook voor niet-thriller liefhebbers. Het boek overstijgt dan ook het genre thriller, en zou eveneens goed kunnen worden weggezet onder andere genres. 

Mijn interesse in het Afrikaanse continent is na het lezen van ZIM dan ook toegenomen. Bedankt daarvoor René!

Het boek ZIM solliciteert naar een plek in mijn persoonlijke top 10 aan boeken van 2017!

Namens de uitgeverij mag Onlybyme een tweetal exemplaren weggeven met een winactie.

Persoonlijke aanbeveling:

Dit boek is een ‘mustread’ voor liefhebbers van romans met inhoud zonder veel zoetsappigheid, thrillerliefhebbers die onderhuidse spanning op het gebied van waarheidsbevinding kunnen waarderen en liefhebbers die willen ervaren hoe het leven er in Zimbabwe bij benadering aan toegaat.

Dubbele winactie ZIM gesloten

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 15 januari middernacht. De uitslag wordt daarna via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Verdubbel je winkans op ZIM door dit boek openbaar te delen via Facebook en andere leesfanaten te attenderen op deze actie. (Dit is niet verplicht voor deelname.)
  • Het delen van winacties via sociale media wordt zoals altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het volgen van Onlybyme via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’ of het liken en delen van deze winactie, via deze zelfde kanalen.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten