Recensie Ziel van ijzer – Patricia Briggs

Een Urban Fantasy boek wat je aan het denken zet. Het zou immers echt gebeurd kunnen zijn!

ziel van ijzer

| auteur: Patricia Briggs | uitgeverij: De Fontein | paperback en e-book | recensent: Inge Hogevonder |

Recensie Ziel van ijzer

Ziel van ijzer is het derde deel uit de Mercy Thompson reeks. Toch is het boek zo geschreven dat het los te lezen is van de eerder verschenen delen.

Inhoud

Mercy Thompson is 26, automonteur en een loper. Een loper is iemand die kan veranderen in een coyote. Lopers zijn zeldzaam, Mercy zelf kent dan ook geen andere lopers en is opgegroeid tussen de weerwolven. Ze (ik dacht in de eerste zin te lezen dat het over een hij ging) woont in de Tri-Cities te Washington tussen de gewone mensen en niemand heeft ook maar een vermoeden van wat Mercy is of welke wezens er nog verder in de wereld bestaan.

Mercy lijkt altijd maar problemen aan te trekken wat natuurlijk ook het gevolg kan zijn van haar band met vampiers, samenwonen met een weerwolf of haar vriendschap met een hele oude Fae. De Fae, beter bekend bij ons als het feeën volk, zijn degene die er dit keer voor zorgen dat Mercy in de problemen komt. Mercy’s scherpe coyote neus wordt door haar vriend en Fae Zee ingeroepen op het moment dat er een aantal moorden worden gepleegd in het reservaat waar de Fae wonen. Hij hoopt dat Mercy de moordenaar kan aanwijzen en dat kan ze ook.

Het blijkt een mens te zijn wat iedereen erg verbaasd. Fae zijn namelijk één van de sterkste wezens ter wereld met magische krachten waar normaal een mens niks tegen zou kunnen beginnen. Zee besluit daarom deze man een bezoekje te brengen maar op het moment dat hij de woonkamer binnenstapt blijkt de man zojuist vermoord te zijn.

Op dat(zelfde) moment komt ook de politie aanrijden en Zee wordt opgepakt als dader. Mercy kan het hier natuurlijk niet bij laten zitten want de Fae kennen maar één straf, de dood. Om ervoor te zorgden dat Zee het overleefd gaat Mercy een gevaarlijk avontuur aan met wezens die veel te sterk voor haar zijn. Gelukkig staat ze er niet alleen voor en krijgt ze hulp van de weerwolven, maar zijn die wel sterk genoeg voor de echte moordenaar?

Ondertussen zit Mercy ook nog met een ander probleem, twee weerwolven die haar allebei als geliefde willen, maar wat wil zij?

Persoonlijke indruk

Inge: Vanaf de eerste bladzijde zat ik helemaal in het boek. Het is erg prettig en spannend geschreven waardoor ik het moeilijk weg kon leggen. Het is een derde deel in een serie, maar dit is niet storend want op het moment dat er wordt verwezen naar iets wat eerder is gebeurd wordt de hele situatie uitgelegd.

Dit boek valt binnen het genre Urban Fantasy wat inhoud dat het echt gebeurd kan zijn; het speelt zich af in de echte wereld. Dit zette mij soms echt aan het denken. Het verhaal is zo goed en realistisch geschreven dat ik bijna ga geloven in weerwolven, Fae en andere wezens. Tevens is dit boek erg geschikt voor liefhebbers van Young Adult en degene die dat genre een beetje ontgroeid zijn, zoals ikzelf.

Doordat het verhaal een oudere hoofdpersoon heeft, wat gelijk het verschil maakt tussen Urban en YA, kon ik me heel goed inleven in Mercy. Het is een stuk volwassener geschreven en heeft meer diepgang.

Behalve dat ik heb genoten van de spanning en avontuur heb ik ook zitten zwijmelen, want er is in dit verhaal ook zeker ruimte voor liefde. Twee mannen strijden voor Mercy, maar ze weet niet wie ze moet kiezen.

Heerlijk vond ik het om te lezen hoe ze zo hun best doen. Verder heeft het verhaal een heel spannend einde en is behoorlijk gesloten. Toch is er ook zeker ruimte voor een vervolg, dat er in het Engels ook al is. Ik heb erg van dit boek genoten en ga dan ook zeker meerdere boeken van Patricia Briggs maar ook de andere Urban Fantasy boeken lezen.

Nieuwsgierig geworden?

Bij bol.com is een inkijkexemplaar beschikbaar zodat je de schrijfstijl kan beoordelen. Fans van boeken in het genre Charmed, Twilight, Buffy the Vampire Slayer en Once upon a time zullen zich waarschijnlijk herkennen in deze serie. Ook de eerdere delen Onder de maan  en In het bloed zijn nog verkrijgbaar o.a. bij bol.com.

Onlybyme mag namens de uitgeverij een boek weggeven met een winactie. Dus indien je net als Inge enthousiast bent geworden. Doe gerust mee!

Winactie Ziel van ijzer (gesloten)

Regels voor deelname:

 • Laat je naam en mail achter (is afgeschermd!).
 • Geef hieronder in een reactie aan dat je dit boek wilt winnen.
 • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: begin met volgen.
 • De winacties lopen,  tenzij anders aangegeven,  altijd meer dan een week en eindigen standaard op zondag middernacht. De uitslag wordt z.s.m. daarna via de Facebookpagina bekend gemaakt. (veelal op de maandagen) Kijk gerust naar nog andere lopende winacties. (tip)
 • Het delen van de winactie via sociale media wordt zoals altijd gewaardeerd en verdubbelt je kansen, 1 of meerdere malen.

Laat het weten in je reactie, als je van extra winkans(en) gebruik hebt gemaakt en via welke sociale kanalen. Denk hierbij aan het volgen van Onlybyme via Facebook, Twitter, Google+, Pinterest, Instagram en Bloglovin’ of het liken en delen van deze winactie, via deze zelfde kanalen.

Leuk als je meedoet met de winactie en veel geluk toegewenst!

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Gerelateerd: 

 • Directe link naar eerder geschreven recensies.
 • Directe link naar andere winacties. (Let op: de winacties kunnen al afgelopen zijn!)

Comments

 1. Anna says:

  Oooh lijkt me een geweldig boek! Ik doe mee..
  Facebook: An Na

 2. Cindy Strijkers says:

  Echt een boek in mijn straatje. Het verhaal heeft me meer dan nieuwsgierig gemaakt.
  Ik loot ook heel erg graag mee.

  1. Cindy Strijkers says:

   Facebook Cindy Strijkers- Brakel

 3. Ik doe graag mee ben heel nieuwsgierig naar dit boek Moon Kager

 4. Annick Van Goethem says:

  Zou een mooi boek voor mijn dochters zijn. En dan kan ik er nadien ook nog van genieten. Doe graag mee voor dit speciale verhaal. Geliked en geshared op Facebook.

 5. Kristel says:

  Vernieuwend en spannend. Perfecte combinatie

 6. Jamie Lee Zonneveld says:

  Leuke winactie. Doe graag mee.

 7. Mariska says:

  Ik hou ernorm van urban fantasy boeken en ben ontzettend benieuwd naar deze serie! Ik like en deel via Facebook!

 8. Natuurlijk doe ik mee, altijd in voor een spannend boek! Gedeeld op Facebook en twitter!

 9. Tuurlijk doen we weer mee! Geliked en gedeeld op FB!

 10. Henrieke says:

  Dit lijkt me een heel leuk boek, Charmed en Buffy is een beetje nostalgie. Nu ben ik heel wat ouder maar ik denk dat ik het genre nog steeds heel leuk vind. 🙂

 11. Ik ben erg benieuwd naar het boek en waag dus graag een kansje. Wil het heel erg graag winnen.

 12. Tanneke Burggraaff says:

  Heel graag maak ik kans op dit boek.

 13. jacqueline says:

  Doe heel graag mee voor dit geweldige boek!

 14. Dineke Wiersema says:

  Ik ben erg benieuwd,🙃

 15. ninamol says:

  Lijkt me erg spannend! Faceb + Twitter xxx

 16. maris says:

  lijkt me een heerlijkboek!!! Ik doe graag mee 😀 (FB = marij brand)

 17. ansstier says:

  Ik loot graag mee. Ik volg je blog en facebook

 18. Saphira says:

  Ik doe graag mee. Ben zeer benieuwd naar dit deel vondt de eerste 2 spannend.🤗

 19. Anneliese de Waal says:

  Ik doe graag mee, ben erg nieuwsgierig naar het boek, zou het graag willen lezen.

 20. Aniek says:

  Ik loot graag mee.

 21. Monique Slokker says:

  Mijn naam is Monique Slokker en mijn mailadres is mslokker1961@outlook.com en wil heel graag dit boek winnen.

 22. Cisz Strasters says:

  Oehwwww doe heel graag mee ♡

 23. Anita te Gussinklo says:

  na je recensie, ben ik zeer benieuwd naar dit boek.
  Wat een prachtige & krachtige cover heeft dit boek.

 24. Michael noo says:

  Maak graag kans op dit boek

 25. anica aarts says:

  Doe mee! Lijkt me leuk boek

 26. Alice Sijbolts says:

  Zat al te wachten op het 3e deel. Super serie

  1. Alice Sijbolts says:

   Doe graag mee

 27. Ik volg je op facebook en heb het bericht gedeeld. Lijkt met een super-boek (met dank aan je recensie)!

 28. Tamara TS says:

  Ik heb wel al gehoord van deze boeken, maar nog niet gelezen. Dit is wel mijn genre, dus ik doe heel graag mee! Ik heb gesaved op BL, gedeeld op FB (Tamara Mara Großmaul) en getweet. (@paramara1982)

 29. Dino says:

  Lijkt mij geweldig, die wil ik wel lezen 🙂

 30. Nelly says:

  Ik wil dit boek graag winnen.

 31. Sylvia says:

  Leuk! Graag waag ik een kansje, hoop dat het nog kan, weet nooit of het nu tot deze zondag is of t/m die van volgende week. Volg op FB (eigen naam) en getweet.

  1. turtlebookwurm says:

   TurtleBookwurm

   1. turtlebookwurm says:

    Ik blijf lekker delen 😉

 32. Vivian says:

  Ben bang dat ik maar een dag vrij op moet nemen… eenmaal begonnen in Ziel van ijzer, kan ik het boek natuurlijk nooit meer weg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.