Recensie Ziel van ijzer – Patricia Briggs

Een Urban Fantasy boek wat je aan het denken zet. Het zou immers echt gebeurd kunnen zijn!

ziel van ijzer

| auteur: Patricia Briggs | uitgeverij: De Fontein | paperback en e-book | recensent: Inge Hogevonder |

Recensie Ziel van ijzer

Ziel van ijzer is het derde deel uit de Mercy Thompson reeks. Toch is het boek zo geschreven dat het los te lezen is van de eerder verschenen delen.

Inhoud

Mercy Thompson is 26, automonteur en een loper. Een loper is iemand die kan veranderen in een coyote. Lopers zijn zeldzaam, Mercy zelf kent dan ook geen andere lopers en is opgegroeid tussen de weerwolven. Ze (ik dacht in de eerste zin te lezen dat het over een hij ging) woont in de Tri-Cities te Washington tussen de gewone mensen en niemand heeft ook maar een vermoeden van wat Mercy is of welke wezens er nog verder in de wereld bestaan.

Mercy lijkt altijd maar problemen aan te trekken wat natuurlijk ook het gevolg kan zijn van haar band met vampiers, samenwonen met een weerwolf of haar vriendschap met een hele oude Fae. De Fae, beter bekend bij ons als het feeën volk, zijn degene die er dit keer voor zorgen dat Mercy in de problemen komt. Mercy’s scherpe coyote neus wordt door haar vriend en Fae Zee ingeroepen op het moment dat er een aantal moorden worden gepleegd in het reservaat waar de Fae wonen. Hij hoopt dat Mercy de moordenaar kan aanwijzen en dat kan ze ook.

Het blijkt een mens te zijn wat iedereen erg verbaasd. Fae zijn namelijk één van de sterkste wezens ter wereld met magische krachten waar normaal een mens niks tegen zou kunnen beginnen. Zee besluit daarom deze man een bezoekje te brengen maar op het moment dat hij de woonkamer binnenstapt blijkt de man zojuist vermoord te zijn.

Op dat(zelfde) moment komt ook de politie aanrijden en Zee wordt opgepakt als dader. Mercy kan het hier natuurlijk niet bij laten zitten want de Fae kennen maar één straf, de dood. Om ervoor te zorgden dat Zee het overleefd gaat Mercy een gevaarlijk avontuur aan met wezens die veel te sterk voor haar zijn. Gelukkig staat ze er niet alleen voor en krijgt ze hulp van de weerwolven, maar zijn die wel sterk genoeg voor de echte moordenaar?

Ondertussen zit Mercy ook nog met een ander probleem, twee weerwolven die haar allebei als geliefde willen, maar wat wil zij?

Persoonlijke indruk

Inge: Vanaf de eerste bladzijde zat ik helemaal in het boek. Het is erg prettig en spannend geschreven waardoor ik het moeilijk weg kon leggen. Het is een derde deel in een serie, maar dit is niet storend want op het moment dat er wordt verwezen naar iets wat eerder is gebeurd wordt de hele situatie uitgelegd.

Dit boek valt binnen het genre Urban Fantasy wat inhoud dat het echt gebeurd kan zijn; het speelt zich af in de echte wereld. Dit zette mij soms echt aan het denken. Het verhaal is zo goed en realistisch geschreven dat ik bijna ga geloven in weerwolven, Fae en andere wezens. Tevens is dit boek erg geschikt voor liefhebbers van Young Adult en degene die dat genre een beetje ontgroeid zijn, zoals ikzelf.

Doordat het verhaal een oudere hoofdpersoon heeft, wat gelijk het verschil maakt tussen Urban en YA, kon ik me heel goed inleven in Mercy. Het is een stuk volwassener geschreven en heeft meer diepgang.

Behalve dat ik heb genoten van de spanning en avontuur heb ik ook zitten zwijmelen, want er is in dit verhaal ook zeker ruimte voor liefde. Twee mannen strijden voor Mercy, maar ze weet niet wie ze moet kiezen.

Heerlijk vond ik het om te lezen hoe ze zo hun best doen. Verder heeft het verhaal een heel spannend einde en is behoorlijk gesloten. Toch is er ook zeker ruimte voor een vervolg, dat er in het Engels ook al is. Ik heb erg van dit boek genoten en ga dan ook zeker meerdere boeken van Patricia Briggs maar ook de andere Urban Fantasy boeken lezen.

Nieuwsgierig geworden?

Bij bol.com is een inkijkexemplaar beschikbaar zodat je de schrijfstijl kan beoordelen. Fans van boeken in het genre Charmed, Twilight, Buffy the Vampire Slayer en Once upon a time zullen zich waarschijnlijk herkennen in deze serie. Ook de eerdere delen Onder de maan  en In het bloed zijn nog verkrijgbaar o.a. bij bol.com.

Onlybyme mag namens de uitgeverij een boek weggeven met een winactie. Dus indien je net als Inge enthousiast bent geworden. Doe gerust mee!

Winactie Ziel van ijzer (gesloten)

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mail achter (is afgeschermd!).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je dit boek wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: begin met volgen.
  • De winacties lopen,  tenzij anders aangegeven,  altijd meer dan een week en eindigen standaard op zondag middernacht. De uitslag wordt z.s.m. daarna via de Facebookpagina bekend gemaakt. (veelal op de maandagen) Kijk gerust naar nog andere lopende winacties. (tip)
  • Het delen van de winactie via sociale media wordt zoals altijd gewaardeerd en verdubbelt je kansen, 1 of meerdere malen.

Laat het weten in je reactie, als je van extra winkans(en) gebruik hebt gemaakt en via welke sociale kanalen. Denk hierbij aan het volgen van Onlybyme via Facebook, Twitter, Google+, Pinterest, Instagram en Bloglovin’ of het liken en delen van deze winactie, via deze zelfde kanalen.

Leuk als je meedoet met de winactie en veel geluk toegewenst!

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Gerelateerd: 

  • Directe link naar eerder geschreven recensies.
  • Directe link naar andere winacties. (Let op: de winacties kunnen al afgelopen zijn!)
Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten