Yin en Yang

Recensie Yin en Yang, Nienke Pool en Ingrid van der Knaap

Yin en Yang vertelt het verhaal van de oude verhalen van China. Mayka-Ling is 14 en woont in een yamen. Zij vertelt hoe het leven daar is.

Yin en Yang

| auteur: Nienke Pool | illustrator: Ingrid van der Knaap | uitgeverij: Droomvallei | hardcover | recensent: Wendy van den Berg en Quinty van den Berg |

Recensie Yin en Yang

Inhoud

Mayka-Ling is 14 jaar. Ze kent niks anders dan de yamen waar ze woont in China. Een yamen is een groot gebouwencomplex waar Mayka-Ling woont met haar moeder. Haar vader, een brute man, woont er ook maar die heeft meerdere vrouwen en meerdere kinderen.

Mayka-Ling vertelt over het leven binnen de yamen. Hoe dat gaat met zoveel vrouwen en hoe haar vader is. Over haar broers en zussen en dat er Amerikanen naar China komen om handel te drijven.

Het grootste gedeelte gaat over de cultuur en het geloof waarbinnen ze opgroeit. Zo heeft ze ook haar voetjes ingebonden omdat mannen van kleine voetjes houden. Het is daar een gewoonte. Het geloof komt ook uitgebreid aan bod. Ze vertelt hoe China is ontstaan volgens de volksverhalen en hoe de mensen nu nog leven.

Haar moeder bevalt van een meisje en daarom moet Mayka-Ling vluchten. Niemand wil meer met haar trouwen als ze haar zusje gezien hebben. Dan komt haar vader om en keert de rust terug binnen de yamen. Blijft ze toch in de yamen of gaat ze met die knappe jongen mee naar Amerika?

Yin en Yang pagina

Persoonlijke Leeservaring

Quinty (12): De kaft ziet er erg mooi ook. Ook de tekeningen aan de binnenkant van het boek, zorgen dat je het verhaal beter snapt. In het begin vond ik het maar raar, dat verhaal. Dat heel de wereld uit een ei zou komen. Maar later snapte ik dat dit om de volksverhalen gaat.

Ik vind het fijn dat ik nu wat meer weet over de mensen in China want mensen zijn allemaal anders.

Wendy(41): Dat het verhaal wordt verteld vanuit Mayka-Ling is echt een pluspunt. Zij kan het op haar wijze makkelijk vertellen aan leeftijdsgenoten. Zelfs kinderen die nog wat jonger zijn. Qua lezen denk ik dat kinderen vanaf 9 jaar Yin en Yang al kunnen lezen, maar dan snappen ze nog niet waar heel het boek om gaat. Eeen beetje uitleg van tevoren is dus niet verkeerd.

Verder leest het boek erg fijn en dat komt ook omdat Mayka-Ling de lezer direct aanpreekt. Je voelt je verbonden met haar. Het is mooi om zo even in de wereld van China te duiken.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten