Recensie Waterland, Graham Swift

Waar eens water was is nu land, Waterland

Waterland

| auteur: Graham Swift | uitgeverij: Hollands Diep | paperback en E-book | recensent: Yvonne Vogels |

Recensie Waterland

Inhoud

In Waterland neemt Graham Swift je mee in het Engeland van vroeger. Hij vertelt een verhaal over geschiedenis. Hoe een geschiedenisleraar van nu de geschiedenis van zijn land vertelt en uiteindelijk aankomt bij het heden waarin ze nu leven. De geschiedenis begint ver terug, in de jaren 1800 waarin de drooglegging van de Fens begint en de families Atkinson en Crick hun oorsprong vinden. Hoe bier en water onlosmakelijk verbonden blijven en waar de bierbrouwers en de mensen die het water beheren nauw samen werken en samen een imperium opbouwen.

De familie Atkinson kent een bewogen geschiedenis. Ze beginnen met het brouwen van bier. In eerste instantie alleen het verwerven van grondstoffen die ze transporteren naar de andere kant van het land waar het tot bier gebrouwen wordt. Steeds nieuwe generaties Atkinsons breiden hun kennis en handelsinzicht uit tot het alom geprezen Atkinsons bier. Inmiddels dicht bij huis gebrouwen en beroemd geworden in de streek. Helaas brengt roem vaak ook ongeluk met zich mee. De Atkinsons hebben dan ook een zware, donkere kant in hun rijke familiegeschiedenis.

Langzaam vertelt de geschiedenisleraar, Tom Crick, zijn klas alles wat hij weet over deze geschiedenis. Waar de leerlingen hem eerst voor gek verklaren, hangen ze allemaal aan zijn lippen als het dichterbij de huidige tijd komt.
Ondertussen heeft deze geschiedenisleraar ook veel te verduren gehad, en ook hij heeft een bewogen geschiedenis die ook verteld wordt in zijn klas. Langzaam wordt duidelijk wat er gebeurd is, en wat ertoe heeft bijgedragen dat deze geschiedenisleraar met vervroegd pensioen gaat.

Persoonlijke Leeservaring

Yvonne: Toen ik dit boek oppakte om te gaan lezen moest ik echt enorm wennen aan de schrijfstijl, het is vertellend geschreven vanuit het oogpunt van de geschiedenisleraar Tom Crick in de jaren 80 ongeveer van de vorige eeuw. Vertellend en heel omslachtig zoals vaker met literatuur vind ik.

Het verhaal springt in eerste instantie ver terug in de tijd naar de laatste jaren van 1800, met de roerige verhalen die bij die tijd horen. Ik las dit gedeelte, ongeveer de eerste 70 bladzijdes met moeite, ik kwam er niet goed doorheen en hoopte dat dit boek snel uit zou zijn. Maar vanaf toen ging het lezen opeens veel vlotter en kwam er gevoel in het verhaal en diepgang. Dat maakte het lezen van het boek echt een genot. Soms kwam die saaie verteller nog wel even terug maar steeds minder vaak, en ook steeds minder vervelend.

Het boek vorderde gestaag en vertelt een prachtig verhaal over een streek in Engeland en zijn geschiedenis. Gezien vanuit het oogpunt van een geschiedenisleraar die niet alles zelf meegemaakt heeft natuurlijk maar dankzij de dagboeken van zijn grootvader veel meekrijgt van wat er al die jaren in de Fens gebeurd is. Men maakt veel mee, de geschiedenis van de negentiende eeuw is roerend. Mensen geloven in heksen, geestverschijningen en vloeken die op families of gebouwen kunnen rusten.

Bier, water en drooglegging zijn de hoofdrolspelers in dit boek. Het is een bijzonder boek waar ik ontzettend aan moest wennen in het begin. Toen ik eenmaal begreep wat de schrijver en de geschiedenisleraar me wilden vertellen, kon ik het boek niet meer wegleggen. Ik wilde weten wat er allemaal nog zou komen. Ik vond Waterland, een schat die eerst opgegraven moest worden voordat ik hem op waarde kon schatten.

 

Winactie Waterland

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je Waterland wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 21 januari middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten