wat we weten

Recensie Wat we weten, Arthur Umbgrove

Carina: ‘Wat we weten, heeft me behoorlijk aangegrepen en mijn mening over de vluchtelingenproblematiek is er genuanceerder van geworden.’

wat we weten

| auteur: Arthur Umbgrove | uitgeverij: Querido | paperback | recensent: Carina Bouwers |

Recensie Wat we weten

Inhoud

In deze bijzondere roman staat de vluchtelingenproblematiek centraal. We leven mee met de schrijver, die aan het begin van het boek advies vraagt aan de lezer. Omdat hij nog niet precies weet in welke vorm hij over dit thema wil schrijven en via zijn verhaal op zoek is naar een standpunt met betrekking tot deze actuele problematiek. Hij neemt je daardoor helemaal mee in zijn schrijfproces.

Uiteindelijk verandert zijn persoonlijke brief aan de lezer in een roman. We maken kennis met de asielrechter Claire, die niet meer zo gelukkig is met haar huwelijk. Ook volgen we het leven van de vluchteling Sharif, die door de schrijver geïnterviewd wordt en het hele verhaal van zijn vlucht uit Syrië aan hem vertelt. Sharif heeft twee broers, die af en toe ook in het verhaal opduiken. En dan leren we Henk kennen. Hij is buschauffeur en zijn dochter is bij hem ingetrokken, omdat ze door haar ex, een buitenlander, slecht behandeld is.

Langzaam verweven de levens van deze verschillende mensen zich met elkaar. Claire krijgt bijvoorbeeld een rechtszaak, waarin Sharif verwikkeld is geraakt.

Lukt het de schrijver om een standpunt in te nemen? Kan Sharif in Nederland blijven? Lukt het Claire om haar koele werkhouding vol te houden? Is het waar wat Sharif vertelt over zijn verleden?

Persoonlijke Leeservaring

Carina: Deze roman heeft erg veel indruk op me gemaakt en heeft me erg nieuwsgierig gemaakt naar de andere boeken van Umbgrove. Het bijzondere vind ik, dat de vluchtelingenproblematiek, op ongelooflijk ingenieuze wijze, werkelijk van alle kanten belicht wordt, waardoor het bijna onmogelijk is om je nog aan één vaste mening over deze problematiek vast te kunnen houden.

De schrijfstijl van Arthur Umbgrove is fantastisch, omdat hij je vanaf het begin helemaal meeneemt in het verhaal. Hij schrijft je toe alsof je zijn beste vriend bent, waardoor je je persoonlijk aangesproken voelt en zin hebt om, aan zijn hand, het boek verder te lezen. Veel zaken beschrijft hij van binnenuit, zoals het verhaal van een idealistisch echtpaar, dat een vluchteling meeneemt naar huis, om hem thuis mee te laten eten, in het kader van het project ‘vluchteling aan tafel’. Je weet niet of je om het verhaal moet lachen of huilen. Ook wordt een rechtszaak, waarin Sharif centraal staat, van binnenuit beschreven. Doordat Umbgrove de dialogen van de rechtszaak in het verhaal verwerkt heeft, voelt het alsof je er zelf bij bent.

Deze roman heeft me behoorlijk aangegrepen en mijn mening over de vluchtelingenproblematiek is er genuanceerder van geworden. Ik vind het erg knap en bewonderenswaardig hoe Arthur Umbgrove een enorm boeiende roman geschreven heeft over dit actuele en lastige thema.

 

Winactie Wat we weten

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je Wat we weten wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 24 september middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten