Wahala

Recensie Wahala, Nikki May | Roman

Wahala is een van de beste romans, zo niet dè beste roman die ik dit jaar heb gelezen. Ik heb genoten van de dialogen, de verhaallijnen, de confrontaties, de vriendschappen en de manier waarop dit alles samen komt.

Wahala

| auteur: Nikki May | uitgeverij: AMBO|Anthos | recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie Wahala

Nikki May is geboren in Engeland, maar groeide op in Nigeria. Op twintigjarige leeftijd stopte ze haar opleidinge medicijnen en startte een advertentiebureau in Londen.

Persoonlijke beleving

Barbara(44): Vooraf was ik benieuwd naar de invloeden uit de Engels-Nigeriaanse afkomst van de hoofdpersonen, daar ik vrijwel geen kennis heb van de Nigeriaanse cultuur. Dat gemixt met de belofte dat de vriendschappen de nodige onrust gaan ervaren was voor mij de reden om dit boek te willen lezen.

Deze roman geeft je zoveel meer dan een inkijk in de Engels-Nigeriaanse afkomst van de hoofdpersonen

Hoewel de invloeden van de Engels-Nigeriaanse afkomst van Ronke, Boo en Simi zeker naar voren komt in de verhaallijn, geeft de geweldige schrijfstijl van Nikki May je zoveel meer redenen om dit boek te verslinden. Je wordt echt het verhaal ingezogen en geniet van de manier waarop Nikki haar hoofdpersonen tot leven laat komen. De dialogen zitten vol humor, zijn vlot geschreven en de wisselende verhaallijnen van de hoofdpersonen houden het tempo in het verhaal hoog.

Vriendschap en aangewakkerde rivaliteit

Je gaat Ronke, Boo en Simi leren kennen alsof het ‘jouw’ vriendinnen (zouden kunnen) zijn met elk hun eigen problemen en eigenaardigheden. De inmenging van Isobel in hun levens geeft mega veel dynamiek. Ik had het niet willen missen!

Een van de beste romans die ik de laatste jaren heb gelezen!

Wahala is een van de beste romans, zo niet de beste roman die ik dit jaar heb gelezen. Dit debuut is een belofte voor ander werk van Nikki May. Ik verheug me nu al op een volgende roman van haar hand.

Wellicht komen Ronke, Boo en Simi ook nog even langs in een toekomstige verhaallijn?! Stiekem ben ik benieuwd hoe het een paar jaar verder in de tijd met ze vergaat. Alsof ze mensen zijn van vlees en bloed zijn geworden, die je niet geheel meer wilt loslaten.

Buitenlandse recensies

‘Een fascinerende, humoristische en genunanceerde kijk op identiteit en vrouwenvriendschap.’ – The Guardian

‘Razendsnel en vol geestige dialogen. Het boek verkent de diepte en complexiteit van vriendschappen tussen vrouwen.’ – The Independent

‘Een pakkende mix van vriendschap, donkere humor en moord – vlijmscherp. ‘ – Sunday Express

“In dit sprankelende debuut met opmerkelijke diepgang gaat hedendaagse vrouwenvriendschap glam.’ – Washington Post

Inhoud

De beschrijving van Wahala, zoals op de achterzijde van het boek verwoord:

De Londense Ronke, Boo en Simi zijn vriendinnen van Engels-Nigeriaanse afkomst. Ronke wil dolgraag de ware vinden en denkt dat Kayode dat is. Haar vriendinnen vinden hem echter maar een loser, een van haar vele vage Nigeriaanse vriendjes. Boo lijkt alles te hebben waar Ronke naar verlangt – een lieve echtgenoot en een leuk kind. Maar zelf heeft ze het gevoel dat het plaatje niet compleet is. Simi leidt een ogenschijnlijk perfect leventje, toch is ze stiekem bang om door de mand te vallen. Ze twijfelt ook of ze klaar zijn voor een baby, al denkt haar man van wel.

Wanneer de charismatische Isobel zich aansluit bij het vriendinnengroepje, lijkt ze het beste in iedereen naar boven te brengen. Hoe meer ze zich echter bemoeit met het leven van de drie vrouwen, hoe meer chaos ze veroorzaakt. De hechte vriendschap tussen Ronke, Boo en Simi begint barsten te vertonen…

Wahala betekent onrust en de precieze betekenis hangt af van de context. Als iemand ‘no wahala’ zegt betekent dat ‘ja’ of ‘geen probleem’. Als iemand ‘wahala dey o’ zegt is er iets aan de hand.

Disclaimer: voor deze recensie is een recensie-exemplaar beschikbaar gesteld.

Je kan Onlybyme vinden op PinterestFacebookInstagramTwitter en Bloglovin’.
Leuk als je deze website gaat volgen!


Eerder verschenen recensies:

Recensie De onbekende man, Chantal van Mierlo | Thriller

Recensie Duivelsdal, Ulrika Rolfsdotter | Thriller (aanrader!)

Het café aan de kust, Tina van Dijk | Feelgoodroman

Recensie Zwart land, Noortje Brink | Thriller

Leven met lef, Petra Baks | autobiografisch verhaal

Recensie Ciao Bella, Linda van Rijn | Thriller

Recensie Verraderlijk spel, Nadine Barroso | Thriller (aanrader!)

Recensie De laatste vrouw, Chantal van Mierlo | Thriller

Recensie Vertrouwen of verliezen, Wendy Brokers | Roman

Recensie De uitdaging, Marit Vanström | Thriller

Geboortelot Anita Larkens | Historische roman

De verloren jongen, Chantal van Mierlo

Het kamermeisje, Nina Prose

Is het al zeven uur?, Margot C. Pol

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten