geluk

Recensie Waar het geluk wacht, Jody Hedlund

Waar het geluk wacht is een prachtig eerste deel van de kindertrein serie! Een historische roman over de verschrikkingen van vrouwen aan het eind van de negentiende eeuw.

Waar het geluk wacht

| auteur: Jody Hedlund | uitgeverij: Kok | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Waar het geluk wacht

Inhoud

Het is 1857. Elise Neumann is een dochter van een Duitse immigrant. In New York dachten ze hun geluk te vinden maar niks is minder waar. Moeder is overleden en Elise is nu het hoofd van het gezin, haar vader is niet meer in beeld. Samen met haar zusjes dient ze elke dag te overleven, en werk vinden is moeilijk. Gelukkig hebben ze onderdak gevonden in het opvanghuis van mevrouw Pendleton waar ze mag werken in het atelier. In het atelier werken vrouwen die van de straat gehaald zijn voordat ze in de prostitutie dreigde te raken. Elise wordt niet echt met open armen ontvangen maar ze heeft geen keuze.

Thornton, 24 jaar, is één van een tweeling van een zeer rijke spoorwegmagnaat. Wanneer hun vader op sterven ligt, geeft hij zijn zoons een opdracht met als winst de overname van de zaak. De twee broers kunnen niet meer verschillen dan ze al doen. De raadsman van hun vader, meneer Morgan, moet de opdracht van de jongens bewaken.

De voorwaarde die gesteld zijn, is een vrouw vinden en een nieuw spoor aanleggen voor de doorgaansroute.

Dan breekt de crisis uit in de kledingbranche en is er steeds minder werk. Elise besluit werk te gaan zoeken in het westen van het land. De geruchtenstroom zegt dat hier werk genoeg is. Onderweg tijdens de lange rit ontmoet ze Thornton die ze al een aantal keren in New York gesproken heeft. Ze weet niet dat hij uit een welgesteld gezin komt. Onderweg krijgen de twee steeds meer interesse in elkaar tot de luchtbel na een roddel uiteen dreigt te spatten.

Desondanks heeft Thornton geregeld dat Elise een baan krijgt binnen zijn te bouwen project. In eerste instantie mag ze aan het werk als wasvrouw waarbij de vrouwen uitgebuit worden. Er is geen geld om te sparen terwijl ze de reis nog dient terug te betalen. Wanneer ze dit uitspreekt wordt ze op straat gezet door haar baas. Als Thornton dit hoort, besluit hij haar een baan te geven in de keuken.

De broer van Thornton doet er ondertussen alles aan om maar te zorgen dat hij kan winnen. Hij weet uiteindelijk mensen voor zijn karretje te spannen om zijn broer dwars te zitten. Zo lijkt Thornton het onderspit te moeten delven als zijn project door brand geteisterd wordt. Gelukkig kent zijn vader de pappenheimen van zijn zoon. Op zijn sterfbed komt uiteindelijk de waarheid boven tafel.

Zullen Thornton en Elise elkaar de liefde verklaren? Zal Thornton de zaak kunnen overnemen van zijn vader?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(41): Waar het geluk wacht, is het eerste deel van de serie De kindertrein. Het is een verhaal waarin de lezer direct wordt meegezogen. Jody Hedlund heeft een beeldende vorm van schrijven waardoor ik mij waande in het verhaal. Ik had nog niet eerder van haar gehoord maar ik ben enthousiast.

De jonge Elise heeft een hele verantwoordelijkheid op haar jonge schouders liggen. Wanneer ze op de trein stapt, moet ze haar familie achter zich laten. Moeilijk zeg in die tijd. De wijze waarop Elise en Thornton en elkaar leren kennen, komt natuurlijk over ook al weet je welke kant de roman opgaat. 

Jody Hedlund schrijft graag over waargebeurde feiten las ik. Dit is haar met Waar het geluk wacht, ook goed gelukt. Ze weet waar ze over schrijft op een hele fijne begrijpelijke wijze. Het boek legt makkelijk weg maar ik had het snel uit. Ik was steeds nieuwsgierig naar de afloop omdat ik wist dat het pas deel 1 was. Hoe zou deel 1 eindigen?

Het verhaal kent nog veel losse eindjes dus er is nog veel te beleven in de komende delen. Ik kijk er naar uit! 

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten