Recensie Voor ik je loslaat, Marieke Nijkamp

Voor ik je loslaat gaat over 2 goede vriendinnen, de ene pleegt zelfmoord de andere gaat uitzoeken waarom.

Voor ik je loslaat

| auteur: Marieke Nijkamp | uitgeverij: HarperCollins | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Voor ik je loslaat

Inhoud

Wanneer Corey op een dag een telefoontje van haar moeder krijgt dat haar beste vriendin Kyra dood is aangetroffen, is Corey er kapot van. Waarom heeft Kyra zelfmoord gepleegd? Corey besluit zo snel mogelijk terug te keren naar Lost Creek, het dorpje waar Kyra woont en waar Corey is opgegroeid voor de verhuizing, 7 maanden geleden. Ze moest met haar moeder mee maar de hartsvriendinnen hebben elkaar beloofd altijd contact te houden.

Als ze aankomt in Lost Creek is de sfeer anders als normaal. Kyra was al heel lang een buitenbeentje en iedereen dacht dat ze gek was. Nu word ze aanbeden door het hele dorp. Corey besluit de situatie te onderzoeken terwijl ze nu zelf wordt gezien als vreemdeling. Waarom? Iedereen kent haar nog van voor haar verhuizing. Corey zet haar tanden in haar speurtocht. Ze weet zeker dat Kyra het leven nog niet wilde beëindigen.

In de 5 dagen die Corey kan blijven in Lost Creek ontdekt ze steeds meer over Kyra. Zelfs dingen die Corey nog niet wist van Kyra. Zo vindt ze bijvoorbeeld brieven van Kyra aan haar die nog nooit zijn verzonden. Daarnaast merkt Corey iets raars op aan de schilderijen die Kyra heeft gemaakt en verkocht aan dorpsbewoners voor haar dood. Wilde Kyra iets duidelijk maken?

Corey zet haar tanden in haar speurtocht. Ze weet zeker dat Kyra het leven nog niet wilde beëindigen. Kan Corey achterhalen wat er gebeurd is met Kyra? Hoe kan het dat het dorp Kyra nu opeens ziet als goed persoon?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(41): Voor ik je loslaat is niet een standaard geschreven boek. Het begin is sterk en zuigt je direct mee het verhaal in. Zou het Corey lukken om er achter te komen waarom Kyra zelfmoord gepleegd heeft?

Marieke Nijkamp weet echt hoe ze een verhaal moet schrijven maar de vele flashbacks, briefwisselingen en dialogen waren wat mij betreft een beetje teveel van het goede. Ik heb geregeld moeten teruglezen wat er nu bedoeld werd. Het verleden en heden springen teveel heen en weer.

Ikzelf lees niet vaak YA. Misschien dat dit meespeelt dat ik minder enthousiast ben over deze wijze van een verhaal vertellen en schrijven. Marieke Nijkamp heeft ook 54 minuten geschreven. Toch wil ik deze wel gaan lezen. Ik heb begrepen dat ze in Voor ik je loslaat een andere wijze van de pen heeft gehanteerd.

Voor ik je loslaat was niet mijn boek dit keer maar ik geloof dat lezers van dit genre hier misschien heel anders over denken. Devika heeft het boek anders ervaren dan ikzelf. Zou het toch de leeftijd zijn?

Devika (15): Dit boek geeft langzaam veel details weg over de dood van Kyra. Je merkt heel goed wat er met Corey tijdens het boek gebeurt. Ik kon het boek nauwelijks wegleggen omdat ik wou weten wat er verder in het verhaal gebeurde.

De brieven, telefoongesprekken en gesprekken die in een ander lettertype zijn geschreven zijn soms best afleidend en haalde mij soms uit het verhaal. In het begin maakte dit het verhaal onduidelijk. Toch kreeg ik op een gegeven moment door wat het doel van de brieven was voor de lijn in het verhaal.

Marieke Nijkamp heeft een heel eigen schrijfstijl die ik soms best ingewikkeld vind. Door middel van dialogen, flashbacks, telefoongesprekken en nooit verstuurde brieven kwam ik er achter hoe de band tussen Corey en Kyra in elkaar zat.

Ik vind dit boek zeker een aanrader voor jongeren die houden van ingewikkelde boeken waarin een moord word gepleegd, maar die niet zo van thrillers houden.

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten